Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Местно самоуправление

Вземи в gLOG
28 Юни 09, 21:37 / Автор: Министерски съвет
Защитаването на зелените зони е гарантирано от новия общ устройствен план на Варна
Премиерът Сергей Станишев присъства на обсъждането на проекта в сградата на община Варна.
Щастлив съм, че зaщитаването на зелените зони на Варна е гарантирано от новия общ устройствен план (ОУП) на града. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев, който взе участие в обсъждането на Общия устройствен план на Варна в сградата на общината.

С разрастването на града е необходима цялостна промяна на визията на пристанищната част, каза още премиерът и допълни, че правителството ще продължи да помага със средства за доизграждането на жизненоважните комуникационни артерии на Варна. Кабинетът вече отпусна 9 млн. лева за изграждането на бул. „Девня”, около когото ще бъде построено и новото пристанище. По този начин ще се развие не само регионалната, но и националната икономика.

Ръководителят на екипа, изготвил ОУП проф. Иван Никифоров направи цялостното представяне на плана, включващ развитието на Варна през следващите десетилетия. Общите устройствени планове са инструмент на стратегическото рамково планиране с дългосрочен характер и все още нямат пряко приложение за отделния поземлен имот и за разрешаването на строителство в него. Общият устройствен план на Варна определя общата структура на територията, обхваната в плана. За всяка от определените територии, се дава общ режим на устройство, който съдържа съответни правила, изисквания и нормативи, изтъкна проф. Никифоров. ОУП на Варна предвижда развитие на юг, изграждане на нов мост над Варненското езеро, чрез който целия трафик от север на юг и от запад на север ще бъде изнесен извън града. „Островът”, на който в момента се намират промишлените и пристанищните площи ще се трансформира в обществена и обслужваща зона. Предвидени са няколко локални градски центъра, които да обслужват всекидневните нужди на гражданите.

Министър-председателят подчерта, че през последните години държавата е инвестирала значителни средства в инфраструктурата на Варна. Съществен дял от тези инвестиции са 18-те млн. лв., отделени за укрепването на варненския вълнолом. По думите на премиера, това е било наложителна процедура, тъй като по този начин е разрешен дългосрочно проблемът с неговата сигурност. Около 95 % от работата по вълнолома е по морското дъно. Според специалисти, е имало реален шанс вълноломът да се разруши, ако не е бил ремонтиран. Целта на ремонта е да се намали негативното вълново въздействие, най-вече при лошо време. Над двайсет водолази са работили за отстраняване на сляганията под вълнолома. Съществува проект, съгласно който за рибарите ще бъдат изградени специални съоръжения на вълнолома, които да гарантират тяхната безопасност.

Източник:
Министерски съвет

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1139