Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Изкуство

Вземи в gLOG
30 Юни 09, 15:32 / Автор: М-Тел
Наградите на М-Тел за съвременно българско изкуство превземат склад на пристанище Варна
Творби на 45 автори ще експонира мобилният оператор в морската столица през юли.
Най-мащабната визуална акция в България тази година се е прицелила в морската столица. Магазия* №7 на Пристанище Варна за един месец ще се превърне в галерия за съвременно изкуство. Там на 10 юли ще се открие за четвърти пореден път изложбата-конкурс „Награди за съвременно българско изкуство на М-Тел” за 2008-а година.

„Годишни награди за съвременно българско изкуство на М-Тел” e мащабен проект, финансиран изцяло от най-голямата компания за мобилни комуникации в България. Неговото начало е поставено през 2005 година. Съорганизатор на проекта е галерия „Витоша”.

„В началото, проектът си бе поставил амбициозната задача да представя на българска и чуждестранна публика избрани творби от най-интересните изложби на български художници. През последните години, конкурса, еволюира и в момента, с помощта на М-Тел, голяма част от творците ще участват не с готови произведения, а с такива, които са направени специално за изложбата. Така от една страна имаме автори, които се чувстват свободни да направят каквото искат, а от друга страна произведения, които за първи път ще бъдат видени от посетителите на изложбата”, обяснява кураторът на проекта Ирина Баткова.

Варна е известна с традиционно силната си група художници - ярко присъстваща във всички прояви на съвременното българско изкуство у нас и в чужбина. Това определи и избора на жури, което да номинира художниците за изложбата през 2009 година. Освен постоянните членове Димитър Грозданов и Елисавета Мусакова, в него влизат и изкуствоведът Румен Серафимов - основен двигател и инициатор на фестивала „Август в изкуството”, Валери Чакалов – известен художник и участник в предишното издание на наградите и Цветан Кръстев, който освен художник е и един от съорганизаторите на започналия във Варна през миналата година фестивал „Видеохолика”.

45 български художници, работещи в страната и в чужбина ще изложат своите инсталации, скулптури, фотографии и картини на площ от около 2000 кв.м. Тази година се забелязва сериозно участие на автори, които не виждаме често на българската арт сцена - Хубен Черкелов, Силвия Валентино и Даниел Божков – САЩ; Зеятин Нуриев – Турция; Рада Букова, Бистра Льошевалие, Нина Ковачева, Валентин Стефанов – Франция; Теди Лихо – Белгия; Иво Димчев – Холандия; Милен Кръстев - Германия.

Магазия* №7, където ще се състои изложбата-конкурс е бетонен пристанищен склад построен в далечната 1959 г. Използва се за съхранение на зърнени и генерални товари. Той е част от „Пристанище Варна” ЕАД, която е една от най-емблематичните фирми за Варна. С изграждането на пристанището преди 103 години, е свързана и началото на индустриализацията и модернизацията на Варна. Факт, който превръща малкото космополитно градче в морската столица на България. Днес държавната компания е най-бързо-развиващото се и модерно българско пристанище осигуряващо сигурна и удобна връзка на българската икономика със света.

При закриването на изложбата, което тази година ще бъде на 10 август, традиционно се връчват три награди. Също така се обявяват имената на още шестима художници, чиито творби се купуват за колекцията на М-Тел. Важна част от проекта е издаването на каталог с подробна информация за художниците, както и компакт диск с допълнителни материали. Само за миналата година компанията е направила откупки на стойност 15 000 лв.

* Магазия – (тур. – араб. мaaza - склад ) Помещение при гара, митница, пристанище и др., където се разтоварват или приемат стоки и пощенски пратки; пристанищен склад.

За допълнителна информация

Добромир Тошев

Агенция ПРИМА

(+359) (2) 818 66 36;

(+359) 0899 992 985

dobri@agencyprima.com

Източник:
М-Тел

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1345