Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Имоти и строителство

Вземи в gLOG
30 Юни 09, 19:05 / Автор: Image Advertising
ДЕЛА провалиха преговорите за спасяване на Стария Несебър
„Феста Холдинг” се отказва да получи 11 дка общински парцел.
„Феста Холдинг” АД се отказва от преговорите за предотвратяване на мащабно строителство на атракцион в Стария Несебър. Негативната кампания разгърната от членове на местната партия ДЕЛА доведе до проваляне на едногодишни тежки преговори между частното дружество и Община Несебър за замяна на 23 дка терен на несебърския полуостров, срещу 11 дка общински земи в новия град. Управителката на дружеството г-жа Петя Славова е изпратила официална нотариална покана до Община Несебър за незабавно встъпване в собственост на 1/5 от площта на полуострова и издигане на атракционен комплекс и делфинариум там.

Въпросната сделка бе сключена от предишното ръководство на Община Несебър през 2004 г. и предизвика силна негативна реакция не само сред гражданите на Несебър. Опитите на сегашния Кмет г-н Николай Димитров и Председателя на Общинския съвет г-н Благой Филипов да анулират сделката бяха окончателно загубени във ВАС. НИПК съгласува проекта на „Феста” и за съжаление нищо в момента вече не е в състояние да предотврати разкопаването на Стария Несебър. Това означава реално, че градът – паметник ще бъде изключен от списъка на световното културно – историческо наследство на ЮНЕСКО.

Въпреки усилията на общинското ръководство, голямото болшинство общински съветници и гражданското общество в Несебър, шепа активисти на ПП ДЕЛА, направиха всичко възможно да провалят постигнатото съгласие с „Феста Холдинг” АД за замяна на собствените им 23 дка в Стария град, срещу 11 дка терен в новата част. С безотговорните си и неотговарящи на истината твърдения, че замяната е „далавера” те предизвикаха остра реакция от страна на частното дружество, което реши да запази собствеността си и да пристъпи към реализация на проекта.

По този начин, изключително по вина на определени лица, е нанесена непоправима и фатална вреда. Тя е не само за град Несебър и всички жители на региона, но и за националния интерес на България, която ще загуби единствения си град, категоризиран като съкровище на цялото човечеството. Не случайно, преди няколко седмици, всички политически сили представени в Общинския съвет колективно осъдиха действията и поведението на партия ДЕЛА, заради деструктивната и негативна активност, в работата на местния парламент.

Подобни своеволни прояви на „псевдо-политици” разриват изключително вредната роля, която могат да играят в политическия и стопански живот на страната субекти, съществуващи и консумирайки власт изключително за лична полза и гонейки свои болни амбиции.

В поредица от предишни прессъобщения на Община Несебър до всички медии бе обяснено подробно и точно какво налага търсенето на алтернативен вариант, с цел запазването на историческата част на древния град от мащабни разкопки и строителство. Постигнатото споразумение с „Феста” бе резултат на много дълъг и труден период на взаимни срещи, работни разговори и интелектуален труд. За съжаление всичко това бе унищожено с лека ръка от няколко души, които поставиха собствените си и партийни и бизнес приоритети, над тези на гражданите на Несебър и цялото българско общество.

В нотариално писмо до Общината „Феста Холдинг” изискват също и плащане на неустойки за неползване на терена в Стария Несебър, в размер на над 2 млн. лв. Тази претенция ще бъде в тежест на общинския бюджет. Промяната на позицията и прехвърлянето на въпроса от масата на преговорите в прерогативите на съда и прокуратурата, заплашват да поставят Общината в позицията на нарушител на разпоредбите на ВАС и на българското законодателство, заради опитите да запази историческия несебърски полуостров от модерно строителство.

От името на административното ръководство на Община Несебър и от името на ръководството на Общинския съвет, изказваме острото си възмущение от действията на гореспоменатите личности и медийните манипулации, предизвикали това неблагоприятно за преговорите с „Феста” решение. Всички българи знаят за пороците, които наследихме от близкото минало и тоталното ощетяване на обществения интерес, с многобройни спорни сделки. Ние направихме всичко възможно да преодолеем една подобна негативна сделка, с общите усилия на новата общинска власт и ръководството на дружеството „Феста Холдинг”.

Под формата на уж глашатаи на истината, хора от ДЕЛА саботираха преговорите за замяна на терените и съхраняване облика на Стария Несебър.

Излъгаха, че Общината ще изгуби пари, когато е тъкмо обратното – тя ще спечели много и не само материални активи от запазването на земята на полуострова.

Заблудиха, че разговорите били „на тъмно”, когато те са били обсъждани многократно от общинските съветници и публично оповестявани.

Скриха истинската причина за въпросните преговори с г-жа Петя Славова и не дадоха никаква алтернатива за вариант, как все пак да бъде запазена целостта на града – паметник.

Всичко това оставя изцяло отговорността за провалените преговори и предстоящите нежелани събития, в лицето на Атанас Терзиев и неговите сподвижници.

Община Несебър твърдо застава зад своите граждани и е готова докрай да се бори заедно с тях за общата кауза да не позволяваме на лични и частни интереси повече да диктуват живота и съдбата на България.

Пресцентър

Община Несебър

Източник:
Image Advertising

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4056