Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Благотворителност

Вземи в gLOG
10 Юли 09, 16:29 / Автор: Фондация "За Нашите Деца"
Национална кампания за повече приемни родители започва в България
Телефонна линия ще информира и консултира денонощно бъдещи и настоящи приемни родители и осиновител.
Фондация „За Нашите Деца” представи кампанията „Поправи детството”, която има за цел да информира обществото за приемната грижа и възможностите за това българите да се грижат за деца в риск в собствените си семейства без да ги осиновяват. 

Към края на 2008 година у нас 7276 деца живеят в 140 социални домове. Една трета от тях (2 440) са бебета, които прекарват най-важните първи три години от живота си в 32 социални институции, регламентирани като лечебни заведения. За тях се грижат сърцати хора, но в бели престилки. 3797 малчугани и тинейджъри се учат на това да оцеляват и да бъдат отговорни граждани в 82 домове, пръснати в цялата страна. За всички тях, както и за децата, за които има риск да се разделят с родителите си, приемната грижа е подходяща алтернатива на настаняването в дом. 

Фондация „За Нашите Деца” пилотира за първи път приемната грижа у нас през 1997 година. Още тогава специалния екип на организацията идентифицира, обучава и настанява 8 деца в приемни семейства въпреки липсата на закон и непопулярността на тази форма на грижа за деца. За 12 години фондацията е подкрепила над 20 семейства, които са приели деца и е обучила и подготвила други 70 кандидати. Социалните работници и психолозите са били в помощ на близо 30 малчугани в приемни семейства.

Към момента в страната има утвърдени общо 161 доброволни приемни семейства и 134 професионални приемни семейства. Те полагат грижи за 260 деца на различна възраст. Според статистиката на Агенцията за социално подпомагане най-слабо се развива приемната грижа в областите Враца, Плевен, Добрич, Монтана, Видин, Кърджали, Габрово, Благоевград, Ловеч, София - област и Силистра.

В рамките на кампанията „Поправи детството” ще се осъществи широка медийна кампания с аудио и видео послания, които са под формата на рекламни клипове, изработени от агенция „The SMARTS”.
Всеки, който иска да научи повече, може да посети страницата ни www.detebg.org и да влезе в специализирания информационен сайт за приемна грижа. 

В рамките на 24 часа фамилни терапевти, психолози и социални работници ще консултирант бъдещи и настоящи приемни родители и осиновители. Телефонът е 02/822 35 10.

Приемната грижа е алтернатива на отглеждането на деца в социалните домове у нас. Приемната грижа представлява временна грижа за деца, които са настанени в социални домове или за които съществува риск от изоставяне и раздяла с техните биологични родители. Тази грижа е различна от осиновяването с това, че родителите не поемат всички родителски права върху детето, както е при осиновяването. Процедурата включва кандидатстване с документи и обучение. У нас има два вида приемна грижа – доброволна и професионална. При професионалната приемна грижа семейството получава заплата за това, че се грижи за детето в риск. И в двата случая държавата заплаща помощи за издръжка на детето, които зависят от възрастта на приетото дете.
За повече информация:

Александър Миланов

02/980 70 58, 0886 608 657

Източник:
Фондация "За Нашите Деца"

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1238