Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / История

Вземи в gLOG
13 Юли 09, 17:09 / Автор: Община Бургас
Според археолозите крепостната кула Бургос е на 1900 години
Нови археологически разкопки, финансирани от Община Бургас показаха, че историческият предшественик и символ на града – античната и средновековна крепостна кула Бургос /Пиргос/, открита в края на 2008 г. в м. Пода, датира от II в. от н. е.
Нови археологически разкопки, финансирани от Община Бургас показаха, че историческият предшественик и символ на града – античната и средновековна крепостна кула Бургос /Пиргос/, открита в края на 2008 г. в м. Пода, датира от II в. от н. е.

Това и много други археологически открития на древен Бургас бяха представени днес /13 юли/ на пресконференция, провела се на мястото на разкопките. Участие в нея взеха заместник – кметът по култура на Община Бургас Йорданка Ананиева и директорът на Регионален бургаски музей н.с. Цоня Дражева.

„Историческата значимост на новите археологически открития и непосредствената им близост до Орнитоложкия център е чудесна предпоставка за развиване на туризма в Бургаски регион”, заяви зам.-кметът Йорданка Ананиева.

По време на разкопките в основите на кулата са открити керамика от натрошени амфори и бронзова монета на римския император Антонин Пий, които доказват, че укреплението е изградено по време на неговото управление през 155 г. Самата кула е с височина 5 м. и ширина около 7 м. В Средновековието нейната височина е достигала между 12 и 15 м. Кулата е възстановявана многократно след опожаряване от варварски нападения през V – VI в. и е използвана до средата на XV в.

По време на срещата Цоня Дражева заяви, че тези находки са станали факт, благодарение на средствата и подкрепата на Община Бургас.

Археологическите проучвания са установили още, че кулата е изпълнявала предимно сигнални функции. Тя е била издадена 2 метра над водата и е помагала на корабоплаването като е насочвала плавателните съдове, предпазвайки ги от затъване в тресавищата и теченията. Има следи, че при лошо време в горната й платформа е горял сигнален огън.

При източната страна на кулата е открит кладенец с диаметър 90 см., който свидетелства, че мястото е използвано и за временно обитаване от чакащите да преминат отока пътници. За това свидетелстват още и няколкото полувкопани хижи до кладенеца. В тях са намерени следи от огнища, керамични съдове и монети.

На 10 м. от тази кула археолозите са открили втора, по-малка кула, която е част от голямо укрепление. Тя е имала изцяло защитни фунции, свързани с охраняване на сигналната кула и пътя към вътрешността на сушата. И двете кули са част от характерните за римската епоха Бурги – вид укрепления с малък военен контингент от 60 души, строени край пътищата.

Изненада за изследователския екип с ръководител Цоня Дражева и заместник-ръководител Милен Николов е откриването на погребение на тракийски воин с много рядко срещан меч от ІІІ в. пр. Хр. Хладното оръжие е от типа „тракийска ромфея” и е бил използван за близък бой в гладиаторските борби от тракийците. Поради силната корозия мечът е предаден за консервация и реставрация. Друга интересна находка е татарска монета датираща от XIV в., свързана с управлението на Светослав Тертер.

Археологическите проучвания на античното и средновековно укрепление в м. Пода ще продължат с консервация и реставрация на кулите.

Пресцентър:

Радостин Рачев

Тел. 0896 770 576

Източник:
Община Бургас

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1154