Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Местно самоуправление

Вземи в gLOG
17 Юли 09, 07:59 / Автор: Община Несебър
Община Несебър продължава преговорите с „Феста” за делфинариума
Две предложения бяха обсъждани от специалната комисия.
Да се продължат преговорите с „Феста Холдинг” АД във връзка с предложението на община Несебър за замяна на терена от 23 дка на полуострова, срещу 11 дка в новата част на Несебър. Преговорите за това се водят повече от година и са изключително трудни поради факта, че земята на полуострова е пет пъти по-скъпа от предлагания терен в новата част. Предлаганият терен в новата част попада в свлачищен район и не подлежи на високо строителство, а само на леки и ниски конструкции. Именно там е възможно и изграждането на атракцион - делфинариум от страна на „Феста”, а не в историческата част на града. 

Това бе предложението, което получи най-голяма подкрепа на провелото се извънредно заседание на комисията на Община Несебър, определена да работи по казуса. В комисията участват кметът на Общината Николай Димитров, председателят на Общинския съвет Благой Филипов, арх. Валентин Димов, зам.кмета Виктор Борисов, юристи и 6 общински съветници. Целта на заседанието бе да се обсъдят възможностите за решаване на проблема с „Феста холдинг” АД и да се формулира разумно предложение. Защото настроението и желанието на местните хора е да се запази от разкопки и ново строителство Стария град.

Другото предложение, което се чу на срещата, бе да се върнат парите на „Феста Холдинг” АД за делфинариума в стария град. Това предложение бе определено като несериозно и нереално и няма как да се осъществи поради няколко причини. Първо „Феста Холдинг” АД държи на всяка цена да влезе във владение на своя имот и е готова да го осъществи по съдебен ред, както официално информира общината. Досегашните дела, които са водени за анулиране на договора са спечелени на всички инстанции от частното дружество.

Според информация в медиите /http://news.expert.bg/n248806//, от страна на „Феста Холдинг” АД, компанията е разработила и защитила проект по изграждане на делфинариум в Стария Несебър. От дружеството информираха, че те са финансирали археологическите разкопки на терена от страна на НИПК и тяхната последваща консервация. В момента „Феста Холдинг” няма юридически пречки, за да стартира процедура по застрояване, освен това, че земята още не е предадена от Общината в тяхно владение, за което има издадена присъда от ВАС срещу Община Несебър.

Ако несебърската общественост счита, че изграждането на делфинариум не е подхощо решение за Стария Несебър, от фирмата на бизнесдамата Петя Славова заявяват, че са готови да предложат други инвестиционни проекти.

Община Несебър, както и местната общественост са категорични в позицията си, че строителство на полуострова не е приемливо, независимо за какъв обект става въпрос – делфинариум, хотел, или жилищни сгради. Кметът Николай Димитров пое ангажимента да не допусне мащабно строителство в Стария Несебър, още с встъпването си в длъжност преди 2 години, като беше упълномощен в протокол №2 от сесия на Общински съвет провела се на 30.11.2007г., да проведе разговори с представители на Акционерното дружество, с които да запознае общинските съветници, за да може Общинският съвет да вземе решение за по-нататъшни действия. От тази гледна точка всички опити да се саботира постигането на споразумение с „Феста” работят срещу интересите на гражданите, на Общината и на цялото българско общество.

Първоначалното предложение за размяна на имотите бе прието като най-разумно от комисията. То и другото предложение ще бъдат описани в писмо до дружеството и с него ще бъдат поканени представителите му на среща за преговори.

По повод на исканата му оставка от общински съветници, Кметът Николай Димитров потвърждава, че подава такава, като Управител на спортен клуб „Плажен футбол” в Несебър.

Пресцентър

Община Несебър

0897000553

0893505216

Източник:
Община Несебър

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1158