Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Образование

Вземи в gLOG
28 Юли 09, 13:46 / Автор: Британски съвет
Британски съвет представя Cafe Scientific на тема: "Наистина ли имаме очи на тила"
Питали ли сте се защо понякога гледаме и нищо не виждаме? И защо в някои моменти имаме усещането, че някой с гръб към нас ни наблюдва изумително настойчиво? Иван Христов, научен сътрудник в Института по невробилогия към БАН и участник в конкурса за комуникация на науката „Лаборатория за слава” 2009, ще ви запознае със загадката на дългия път на зрителната информация през различните отдели на мозъка ни, за да достигне до невероятните разкрития за онази част от сивото ни вещество, което може би е много по-важно или поне равностойно на очите ни в процеса на „виждането”.
На 30 юли 2009 г., четвъртък, Британски съвет и форум "Демокрит" представят Иван Христов, научен сътрудник в Института по невробилогия към БАН и участник в конкурса за комуникация на науката „Лаборатория за слава” 2009, в Café Scientific на тема „Наистина ли имаме очи на тила”.

Питали ли сте се защо понякога гледаме и нищо не виждаме? И защо в някои моменти имаме усещането, че някой с гръб към нас ни наблюдва изумително настойчиво? Дали не изпадаме в ситуацията на д-р Уотсън от романите на Артър Конан Дойл, който в една своя реплика възкликва:
" - Откъде знаеш какво правя? Да не би да имаш очи на тила си?
А гениалният Шерлок Холмс отвръща:
- Не, обаче пред мен има добре излъскан посребрен кафеник.”

Като един истински учен-детектив Иван Христов ще ни запознае със загадката на дългия път на зрителната информация през различните отдели на мозъка ни, за да достигне до невероятните разкрития за онази част от сивото ни вещество, което може би е много по-важно или поне равностойно на очите ни в процеса на „виждането”.

Заповядайте на кафе и позволете на Иван Христов да ви разкаже за работата на учените в сферата на преработката на зрителната информация! Ще чуете удивителни неща.

За да сме сигурни, че разговорът ще бъде понятен за всички ни, сме поканили за модератор Георги Балджиев, комуникатор на науката, биолог в Института по ботаника при БАН.

За журналисти – Café Scientific „Наистина ли имаме очи на тила” ще се състои в Парти клуб "Туинс", в сградата на НДК на 30 юли 2009 г., четвъртък, от 17.45 до 19.45. Поради ограничения брой на местата и големия интерес към подобен род събития Британски съвет насърчава желаещите да присъстват да направят резервация на booking@britishcouncil.bg. Най-учтиво молим журналистите, желаещи да присъстват, да се обадят на + 359 88 7424210 или да пишат на diana.zapryanova@britishcouncil.bg. 

Информация за Cafe Scientific на тема: "Наистина ли имаме очи на тила", 30.07.2009 г.

Бележки за редакторите:

 - Британски съвет работи последователно в областта на комуникация на науката и разбираемото говорене за наука. Част от събитията ни в тази област са проектът „Красива наука”, конкурсът „Лаборатория за слава”, срещите на Café Scientific.
 - Café Scientific предлага приятна атмосфера, предразполагаща ни да говорим за наука. Това се случва в кафенета, барове, ресторанти, далеч от академичните среди. Нещо повече, за да се присъедините към нас, не се изисква да сте учен или студент по научна дисциплина. Café Scientific е за науката в живота и как тя оформя света около нас. И понеже е така, всеки е добре дошъл.
 - Иван Христов е на 29 години и след завършването на НПМГ „Акад. Л. Чакалов” с профил биология следва молекулярна биология в СУ „Св. Климент Охридски”. Защитава с отличие магистърската си теза и от 2004 година е научен сътрудник в института по Невробилогия към БАН.
Георги Балджиев е биолог в Института по ботаника при БАН. През 2007 печели трета награда и наградата на медиите на финала на конкурса за комуникация на науката FameLab. От тогава се занимава активно с комуникация на науката и не пропуска възможност да сподели страстта си към нея.
 - През 2009 г. Британски съвет празнува два юбилея на Чарлз Дарвин: 200 години от неговото рождение и 150 години от публикуването на „За произхода на видовете”. До 4 март изложбата ще се намира в Балабановата къща в Пловдив, след което ще бъде представена в Палеонтологическия музей в Асеновград, филиал на Националния природонаучен музей при БАН от 5 до 30 август. Изложбата отразява живота на Дарвин, неговата основополагаща теория и идеите му, които са актуални и днес.
 - Достъпът до всички събития е свободен. Но поради големия интерес и ограничения брой места, моля направете резервация на booking@britishcouncil.bg.

За повече информация: 

Дияна Запрянова І Публични комуникации и маркетинг І Британски съвет
Тел. 942 4210; 0887 424210 І E-mail: diana.zapryanova@britishcouncil.bg 

Източник:
Британски съвет

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.9375