Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Държавно управление

Вземи в gLOG
29 Юли 09, 10:51 / Автор: Национална агенция за приходите, Териториална дирекция Варна
Уведомяват със СМС за връщане на надвнесени данъци
140 софиянци са получили СМС уведомления за възстановяване на надвнесени данъци през миналата седмица. Известяването с кратко съобщение ще започне да се прилага в цялата страна до края на годината.
7/29/2009,

За информация: Росен Бъчваров

Тел: 98593065

140 софиянци са получили СМС уведомления за възстановяване на надвнесени данъци през миналата седмица. Известяването с кратко съобщение ще започне да се прилага в цялата страна до края на годината. Законодателството в България изисква в случаите, когато е надвнесен данък над 300 лв. служителите на агенцията да издадат специален документ – акт за възстановяване, който подлежи на задължително връчване. Именно за изготвените актове за възстановяване са били уведомени клиентите на НАП в столицата, като са били поканени в офисите на приходната агенция да получат документа. Самото връщане на надвнесени суми става веднага след връчването на акта по посочена от данъкоплатеца банкова сметка.

Практиката на НАП в последната година показва, че има случаи, в които клиентите на агенцията подават данъчни декларации с данък за възстановяване, но връчването на акта за връщане на парите се бави заради затруднена комуникация между агенцията и гражданите. Новата СМС услуга спестява много време и парични ресурси и на двете страни – данъкоплатци и администрация.

СМС получават и данъчни длъжници. На 15 и 16 юли бяха изпратени 255 пилотни текстови съобщения до фирми и граждани с неплатени в срок данъчни и осигурителни дългове. По-голямата част от тях незабавно са се свързали с НАП, за да обсъдят възможностите за уреждане на задълженията си.

Изпращането на един СМС струва на НАП 3,3 стотинки и се извършва от напълно автоматизирана електронна система. Данните за телефонните номера се вземат от данъчните декларации и информационните системи на агенцията. Текстови съобщения от НАП могат да получават абонатите на всички мобилни оператори.

„Текстовите съобщения са бърз и евтин начин за комуникация между клиентите и НАП. С тях заместваме хиляди листове хартия и напълно излишната кореспонденция. Гражданите получават по-бързо възстановяване на надвнесени суми, а НАП пести бюджетни средства. Целта ни е до края на годината е да увеличим значително дела на есемесите като форма на комуникация.”, каза изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов.

Източник: НАП

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1415