Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Градоустройство

Вземи в gLOG
30 Юли 09, 20:08 / Автор: Комуникационна група Имидж Едвъртайзинг
Концепцията за нов ОУП на Бургас бе посрещната с възхищение
Кметът на Бургас оцени еко проектите като приоритетни.
Резюме на на Проект за Общ устройствен план (ОУП) на Бургас, изготвен от Гражданско обединение „Геощрих”, 30.07.2009 г.

Днес в Бургас групата архитекти от Гражданско обединение „Геощрих” представи своята визия за развитието на града през следващите 30-50 години. Презентацията бе в Голямата заседателна зала на Община Бургас и бе посрещната с нескрит респект и възхищение. Концепцията бе изложена пред Кмета на Бургас – г-н Димитър Николов, зам. кмета по строителството инж. Костадин Марков, Главния архитект – Веселина Илиева, медии, общински съветници и представители на общинското ръководство.

В своето експозе арх. Калин Тихолов, зам. декан на Архитектурния факултет на УАСГ и ръководител на екипа специалисти, изготвил новия Общ устройствен план /ОУП/ на града, акцентира върху това, че основната цел на разработката е Бургас да се превърне в повече туристически и екологичен, отколкото промишлен град.

Като основна линия е ползването на естествените зелени дадености на района и тяхното разширяване до достигането на такива мащаби, които ще бъдат достатъчни за „дишането” на един 2-милионен град.

Бургас ще бъде повече град на парковете, отколкото на петрола, както е досега. Екологичната насока за развитие се определя от изключителното природно разположение на мястото, едновременно на море и 3 езера, в съчетание с минерални извори и лечебна луга и кал. Близостта до предпланините на Стара планина и Странджа оформят и допълнителните възможности за реализиране на нови туристически и „зелени” проекти. Предвидените бъдещи паркове, еко-територии, зелени пояси и дълготрайни гори ще създадат определено най-зеления град на Балканския полуостров и един от най-зелените на континента. Над 17% от урбанизираната територия на гр. Бургас ще бъде трайно зелена система. Над 10-те големи парка във всички части на града ще имат и своя пешеходна и вело връзка помежду си, така, че да не бъдат изолирани петна между кварталите.

Кметът Димитър Николов отбеляза това като приоритет и подчерта, че заложената схема ще създаде сигурност за високо качеството на живот в бъдеще, както и че никой няма да може след години да посегне на „белите дробове на Бургас”.

Арх. Тихолов постави като втори акцент в работата на екипа от „Геощхих” промяната на транспортната схема на града. Тяхното намерение е да бъде изнесен трафика както на товарните, така и на останалите автомобили извън рамките на урбанизираната територия. Три основни транспортни пръстена ще поемат огромния трафик, който ще идва от и за Пристанище Бургас, ГКПП Малко Търново, направлението към Варна – Дунав мост от една страна и Южното Черноморие от друга. Единият пръстен ще „хваща” трасе от магистралата и ще отвежда трафика към ЛУКОЙЛ без да се влива в потока, който се движи към града. Вторият пръстен ще отвежда движението към Южното Черноморие като го изнесе пак извън рамките на града. Два големи моста над езерата Вая на юг и Атанасовско на север ще бъдат изградени за тази цел. Най-вътрешният пръстен ще отвежда транспортния поток от магистралата директно към Сл. Бряг и Варна, както и към Созопол и Малко Търново, без да влиза в уличната мрежа на Бургас.

Третият акцент в разработката на ОУП за развитието на Бургас през следващите 25-30 години е свързан с изнасянето на промишлените зони извън рамките на града в посока Запад и Север и откриването на възможност за още промишлени зони, което пък ще даде възможност за привличането на нови инвеститори в Бургас. На мястото на сегашната индустриална част между Центъра и морето ще се реализира амбициозният проект „Супер Бургас”, който отваря лицето на града изцяло към прекрасния залив със административни, пешеходни и търговски зони.

Откриването на възможност за пряк достъп но хората до пристанището и създаването на алтернативни възможности за транспорт са предвидили в своята разработка специалистите от „Геощхих”. В тази посока са предвидени непрекъснати велоалеи, които да свързват бъдещия мегаполис, на воден транспорт в залива, 5 пътни пристанища и широки пешеходни зони, което е напълно възможно след изнасянето на основния транзитен поток извън рамките на града.

В новата концепция за развитие специалистите са предвидили също така ниско строителство /в рамките на 10 м. височина/, което е идеалният вариант в посока развитие на туризма.

В представеният ОУП са предвидени още създаването на ваканционни селища, вилна зона, зона за рекреация, в която ще има спортни площадки и терени както и развлекателни територии. Трите бургаски езера ще се превърнат в активни зони за туризъм, водни спортове и отдих, както и ще бъдат обхванати от плътни паркови територии.

Бургас е един много атрактивен град и той трябва на първо място да бъде силно озеленен и ние с този проект ви казваме как това може да стане, заключи в своето експозе арх. Калин Тихолов. Той предвиди натиск от страна на бизнес и инвестиционни интереси, но призова общината да устои и да съхрани природата, за да не се мултиплицира бетонирането на крайбрежието ни.

В представянето на новият ОУП на Бургас от страна на „Геощрих” участваха още арх. Евгени Рафаилов асистент по АСГ в УАСГ, доц. д-р арх. Недялко Бончев, декан на Архитектурния факултет при УАСГ, доц. д-р инж. Славейко Господинов, декан на Геодезическия факултет при УАСГ и инж. Светослав Славков.

Кметът на Община Бургас Димитър Николов заяви след представянето на проекта на ОУП, че екипът от „Геощрих” напълно са отговорили на техните изисквания и са оправдали гласуваното им доверие. „Моите ръце, като кмет, се развързват за развитието на града, с новия ОУП!, призна Николов.

До момента Бургас бе зададен като промишлен и индустриален град от социалистически тип, с гръб към морето и с панелни комплекси във вътрешността. Развитието на града като тип „работническа спалня” не се одобрява от населението, но липсата на единна стратегия за развитие запази съществуващото положение. Сега с новия ОУП, Бургас най-после ще възстанови и реализира своите изконни дадености на един много зелен, екзотичен, морски и туристически център, с административна значимост. Кметът Димитър Николов съобщи, че проектът на специалистите по градоустройство ще бъде публикуван в Интернет, с което на практика се поставя началото на общественото му обсъждане.

В своята история Бургас не е имал цялостен проект за развитие. Проектът за ОУП бе възложен на ГО„Геощрих” през ноември 2008 г., след обществен конкурс. Очаква се общественото обсъждане да приключи към края на настоящата година.

Комуникационна група
Имидж Едвъртайзинг

Източник:
Image Advertising

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1453