Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Местно самоуправление

Вземи в gLOG
31 Юли 09, 15:35 / Автор: Expert Business Group
Подобряват канализацията и пречистването на води в Троян по европейски проект за 8 млн. лв.
За първи път у нас се въвежда германска технология за биологично пречистване на отпадъчните води.
Троян, 31.07.2009 г. С разширена и модернизирана канализационна система ще разполага гр. Троян, а в пречиствателната станция на града ще се извършва биологично пречистване на отпадъчните води. Ефектите се очакват от пролетта на 2011 г., когато трябва да приключи проект № 58111-88-279 „Изпълнение на първи етап на интегриран проект за водния цикъл на град Троян”. Той е разработен по Оперативна програма „Околна среда” и е на стойност 8 057 097,42 лв. От тях 6 311 738,60 лв. са осигурени от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд, 1 577 934,65 лв. са национално съфинансиране, а 167 424,17 лв. са от бюджета на Община Троян. 

Конференция за представяне на проект: "Изпълнение на първи етап на интегриран проект за водния цикъл на гр. Троян", гр. Троян, 30.07.2009 г.

На конференция в Троян, която беше открита от кмета на общината Минко Акимов, бяха представени дейностите, които предстои да бъдат извършени, източниците на финансиране на проекта, фирмите-изпълнители и сроковете за изграждане. Проектът предвижда изграждането на 589 м нова канализационна система и реконструиране на 745 м вече съществуваща, обясни Вера Добрева-Съботинова, директор „Планиране и инвестиционна политика” в община Троян и координатор на проекта. Ремонтът на канализационните колектори ще намали течовете на отпадъчни води в почвата и ще намали инфилтрацията на подпочвени води в колекторите. Ще се увеличи значително и количеството отпадъчни води, довеждани до пречиствателната станция в Троян, посочи още Добрева.

По проекта ще бъде извършен инженеринг на втори етап на пречиствателната станция в града, където ще се извършва биологично пречистване на отпадъчните води. Избрана е уникална технология на германската фирма „Биоуъркс” (Bioworks Verfahrenstechnik GmbH), която ще бъде приложена за първи път в България. До момента пратиката е изпитана в над 750 пречиствателни станции в света с еквивалент жители от 300 до 3 млн. При нея почти целият биологичен процес се осъществява в един общ басейн, а управлението му е напълно автоматизирано, обясни чрез видеоконферентна връзка от Германия инж. Руско Русенов, представител на фирмата за България. Технологията позволява значителна икономия на площи и инвестиции в строителството в сравнение с класическите методи. Освен това, тя предполага и значително по-ниски експлоатационни разходи – 0,02 евро на куб. м при средно приета норма за експлоатационни разходи за ЕС 0,30 евро на куб. м. Щастливи сме, че ще можем да приложим нашата технология за първи път в България и се надяваме след Община Троян тя да бъде предпочетена и на други места в страната, заяви от своя страна Маркус Фолмер, представител на „Биоуъркс”.

За изпълнители на инженеринговите и строителни дейности по проекта в гр. Троян след проведена обществена поръчка са избрани фирми с дългогодишен опит и доказани експерти в бранша. Строителството и реконструкцията на профили и колектори от канализацията ще бъде извършено от Сдружение „ВиК Троян 2009”, в което влизат „Пътстрой” ЕАД - гр. Ловеч и „Пътностроителна техника” ЕАД - гр. София. Инженерингът и изграждането на билогичното пречистване е поверено на Обединение „Трейс инженеринг”, което включва фирмите „Хидрострой” АД – гр. Троян, „Трейс груп холд” АД, „Идеал пайп” ЕООД – гр. Трън и германската „Биоуъркс”. Строителният надзор ще се извършва от Сдружение „ПК 2000-Аква” – София, включващо „Пътконсулт 2000” ЕООД – София и „Акваинс” ЕООД – София.

Реализацията на проекта ще допринесе за подобряване състоянието на водите в региона и свързаното с тях опазване на почвите и биологичното разнообразие, а в крайна сметка – и до повишаване качеството на живот на жителите на Троян. Срокът за реализацията на проекта е 28.02.2011 г. 

Информация за Конференция за представяне на проект: "Изпълнение на първи етап на интегриран проект за водния цикъл на гр. Троян", 30.07.2009 г.

За контакти:

Мирослава Митева
ПР Агенция Expert Business Group
Тел. 02 963 0879
Моб. 0887 625 963
e-mail: 
info@expertbg.eu
expertbusinessgroup@gmail.com

Източник: Expert Business Group

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5382