Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Изкуство

Вземи в gLOG
08 Август 09, 07:59 / Автор: Община Стара Загора
Национален тракийски събор "Богородична стъпка" се провежда днес в Старозагорски минерални бани
Участниците и в това издание са над 120 клуба, читалища, тракийски дружества и над 2000 индивидуални изпълнители. В околностите на Старозагорските бани се намира местността "Богородична стъпка", наречена така заради причудливо образувание в скалите наподобяващо по форма на човешка стъпка. Водата в нея никога не пресъхва. Тук в древността най-вероятно се е намирало езическо светилище. Мястото се счита за свято и лековито.
Съборът започва днес (8 август ) в 9.00 ч. в парка пред банята на с.Старозагорски минерални бани – На две сцени ще се проведе четвъртото издание на Национален тракийски фолклорен фестивал „Богородична стъпка”. Организатори на проявата са Община Стара Загора, кметство Старозагорски минерални бани, Съюз на тракийските дружества, Тракийско дружество „Одринска епопея”-Стара Загора. 

Участниците и в това издание са над 120 клуба, читалища, тракийски дружества и над 2000 индивидуални изпълнители. Фестивалът има за цел да популяризира българското фолклорно богатство и журитата участват ст.н.с. Валя Райчева от Института за фолклор при БАН, Николай Ников – преподавател по фолклор в СУ”Св.Кл.Охридски”, Крум Георгиев – председател на Българско общество за фолклор, Кирил Тодоров – композитор, Димитър Колев – диригент на Ансамбъл „Загоре”. Свои щандове ще открият Регионален исторически музей и Туристически информационен център – Стара Загора. Националният събор е под патронажа на кмета на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев.

В околностите на Старозагорските бани се намира местността "Богородична стъпка", наречена така заради причудливо образувание в скалите наподобяващо по форма на човешка стъпка. Водата в нея никога не пресъхва. Тук в древността най-вероятно се е намирало езическо светилище. Мястото се счита за свято и лековито. Има изграден малък параклис наречен "Рождество Богородично". За участниците и гостите на фестивала е предвиден транспорт до местността и обратно.

В 11.00 ч. Фолклорният фестивал ще бъде официално открит от кмета на община Стара Загора проф.Светлин Танчев

Информация за Национален тракийски събор "Богородична стъпка", 8.08.2009 г.

За контакти: Диана Атанасова, началник отдел "Култура и вероизповедания", Община Стара Загора 042 614 862

Източник:
www.city.starazagora.net

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5763