СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Държавно управление

29 Август 09, 19:18 / Автор: Министерски съвет на Република България
Министър Цветанов: Трябва да покажем, че държавата е по-силна от престъпността
“Темата за превъоръжаването на полицаите с бойни патрони не е продиктувана от емоции. Твърдото ми намерение е чрез обсъждане да достигнем до единна позиция, която да е в полза на общия ни интерес – да покажем, че държавата е по-силна от престъпността”, с тези думи министър Цветанов откри дискусия в МВР. В нея участваха експерти и синдикалисти от министерството и представители на неправителствени организации.
28 Август 2009

Заместник-министър Павлин Димитров представи европейските практики в използването на стоп-патрони. Все още те са на въоръжение в Румъния, Словакия и Полша. С бойни патрони са заредени служебните оръжия на полицаите в Германия, Франция, Унгария, Австрия, Гърция, Сърбия и още 13 европейски страни, сочат данните на Европол. Димитров направи преглед на нормативните документи, които регламентират използването на служебно оръжие и на стоп-патрони от въвеждането им през 1993 г., както и на необходимите законови промени. Той изрази твърдото убеждение на ръководството на МВР, че задължително условие за въвеждането на бойни патрони ще бъде добрата подготовка на полицейските служители. По този повод министър Цветанов съобщи, че вече е възложил на Охранителна полиция да подготви конкретна методика за оценка и ефективен учебен процес.

Неправителствените организации, участвали в дискусията за превъоръжаването на полицаите с бойни патрони, се ангажираха да предоставят на МВР писмени становища и препоръки по темата. Конкретните стъпки ще бъдат обсъдени на следваща среща. Полагаме основите на широка дискусия за промени в сектора “Сигурност и обществен ред”. Така ще постигнем верния баланс и ще гарантираме както достиженията на демокрацията, така и сигурността и спокойствието на гражданите, обобщи министър Цветанов.

Министър Цветанов проведе днес работна среща и с представители на Агенция “Митници” и на Националната агенция по приходите. В нея участваха още генералният секретар на МВР Калин Георгиев и директорите на Гранична, Криминална полиция и Главна дирекция “Противодействия на организираната и тежката престъпност”. Според тях трябва да се разработи единен междуведомствен нормативен документ, който регламентира координацията между институциите за ефективно противодействия на контрабандата на стоки и измамите с ДДС.

Целта е с обединените усилия на отговорните институции да се пресекат опитите за контрабанда, да се създадат условия за дългосрочна политика и постоянен контрол. Предстои извършването на задълбочен анализ на всичко, свързано с дейността за противодействие на организираната престъпност, на рисковите зони, на предпоставките за извършването на този вид престъпления. На този етап се отчита, че нормативната уредба за взаимодействие между институциите, които се борят с контрабандата, е прекалено стара. Новият документ ще бъде разработен от съвместни експертни екипи до месец.

Ръководствата на Агенция “Митници” и на ГД “Гранична полиция” имат обща роля за контрола, който трябва да бъде осъществяван по границата. “В тази посока обмисляме вариант за интегриран подход при реализирането на видеонаблюдение на граничната зона”, заяви министър Цветанов. С изграждането на видеосистемата ще се осигури и 24-часов контрол върху работата на граничните и митническите служители. Предвижда се внедряването на системата да стане поетапно. Техниката ще бъде въвеждана според възможностите на всички служби, имащи отношение към граничния контрол. Първо камери ще се поставят на граничните пунктове с най-голям риск. Като най-проблемна зона е посочен ГКПП-Капитан Андреево.

Източник: Министерски съвет на Република България