Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Бизнес и икономика

Вземи в gLOG
01 Септември 09, 17:30 / Автор: Асоциация на индустриалния капитал в България
Обогатяване на българския пазар на труда
Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ започна осъществяването на проект „Обогатяване на българския пазар на труда и улесняване интеграцията на имигрантите”, чиято цел е да внедри в национален план Общите основни принципи на политиката за интеграция на имигрантите в Европейския съюз.
Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ започна осъществяването на проект „Обогатяване на българския пазар на труда и улесняване интеграцията на имигрантите”, чиято цел е да внедри в национален план Общите основни принципи на политиката за интеграция на имигрантите в Европейския съюз. АИКБ, която е национално-представителна работодателска организация, си поставя амбициозната задача да допринесе съществено за разработване на правителствените политики в тази насока – да идентифицира състоянието на държавната политика в областта на миграцията и интеграцията, да подготви препоръки за подобряване на административната практика, както и да обобщи информацията за потребностите на българския бизнес от работна ръка.

Събрани са данни, включително и от други работодателски организации, че българският бизнес изпитва остър недостиг на работна ръка с определена квалификация. Държавната политика досега преимуществено е била насочвана към изчерпване на възможностите, които дава ОП „Развитие на човешките ресурси” за обучение. Обучението обаче отнема продължителен период, а междувременно липсата на работна ръка за определени процеси от дадена технология, например, на практика „влече” след себе си допълнителна безработица, доколкото цялото предприятие не може да започне да работи, спира да работи или фалира.

Проектът е в съзвучие с най-актуалните европейски документи и на практика допринася за готовността на България, като страна членка на ЕС, да въведе директивата „Синя карта”, а именно - възможността висококвалифицирани специалисти от трети страни да работят при облекчени условия в страните от Съюза. Задължително следва да се отбележи, че „синята карта” ще се прилага като допълнение към националните схеми за наемане на висококвалифицирани работници, а страните в ЕС запазват правото си да определят колко чужди работници могат да приемат като цяло.

Проектът е с продължителност 5 месеца и е получил финансиране от Европейския фонд за интеграция на граждани от трети страни. 

Източник: 
Асоциация на индустриалния капитал в България 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4278