Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Политика

Вземи в gLOG
07 Септември 09, 19:09 / Автор: Ани Брезоева
Българският евродепутат Евгени Кирилов е избран за докладчик на Европейския парламент по измененията на Общия регламент за структурните фондове
На първото заседание от новия мандат на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент бе представено и обсъдено предложението за опростяване правилата за използване на структурните фондове на ЕС.
Брюксел, 7 септември 2009 г. - Евгени Кирилов, член на Комисията по регионално развитие, бе избран за докладчик по предложението за изменение на Общия регламент за структурните фондове (Регламент на Съвета 1083/2006). 

На първото заседание от новия мандат на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент бе представено и обсъдено предложението за опростяване правилата за използване на структурните фондове на ЕС. 

По време на дискусията Евгени Кирилов изрази своето задоволство, че отново се разглежда въпроса за по-нататъшното опростяване на правилата за еврофондовете. „Трябва да се признае, че някои от правилата в определени области от прилагането на структурните фондове все още са много сложни и това принуждава потенциалните ползватели да се отказват от използването на еврофинансирането”, заяви Кирилов. Той обърна внимание на това, че философията на настоящите изменения и бъдещото опростяване и улесняване на процедурите трябва да бъде в посока на по-добри и ясни правила, защото това осигурява по-голяма прозрачност на процеса по усвояване на европейските средства.

Участие в заседанието на Комисията по регионално развитие на ЕП взе и генералния директор на Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия (ЕК) Дирк Анер. Според него това трябва да са последните изменения на Общия регламент за структурните фондове за настоящия програмен период 2007-2014 г., тъй като вече е средата на периода.

Кирилов изрази съгласие с г-н Анер, но постави открито въпроса, защо предлаганите промени не са били направени по-рано. „Ако забавянето може да идва от трудността да се постигне съгласие сред страните членки, то ускоряването на измененията трябва да се търси в натиска, който идва от икономическата криза, в посока за по-ефективно използване на помощта от еврофондовете”, заяви Евгени Кирилов по време на заседанието. 

Българският евродепутат настоя Комисията по регионално развитие на ЕП да подкрепи предложения пакет от изменения за опростяване използването на структурните фондове, които да съдействат за постигането на по-добри резултати от политиката на сближаване. Той изрази надежда, че Съветът на министрите ще постигне в най-скоро време съгласие по предложението на ЕК, за да могат и мерките да бъдат прилагани колкото се може по-скоро.

# # # 

За Евгени Кирилов:

Член на Европейския парламент от Алианса на социалистите и демократите.

Член на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент, заместващ член в Комисията по външни отношения и в Подкомисията по сигурност и отбрана.

Почетен член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

www.evgenikirilov.eu

http://www.evgenikirilov.eu/blog/ 

# # # 

За повече информация:

Ани Брезоева, PR съветник

+ (359) 889 440 678 

Източник:
Росен Димитров

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.6936