Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Градоустройство

Вземи в gLOG
08 Септември 09, 21:13 / Автор: Image Advertising
ДНСК премахна 27 незаконни постройки в кв. Горно Езерово
Предстои събарянето на „гетото” в „Меден Рудник”
Днес бяха съборени първите 27 от незаконните постройки в бургаския квартал Горно Езерово. Част от обитателите решиха да окажат съдействие доброволно и 10 от тях бяха предварително напълно или частично премахнати от самите нарушители.

Акцията започна, както беше предвидено, точно в 8.30 ч. и завърши в 13 часа. В нея взеха участие 2 тежки машини, а трета имаше готовност да се включи при нужда. На служителите от ДНСК беше оказано неоценимо съдействие от органите на ОДП – Бургас, които бяха създали перфектна организация и участваха с оптимален брой служители. Премахването на част от незаконното „гето” стана и в присъствието на кмета на община Бургас Димитър Николов. На място пристигнаха екипи на Гражданска защита и „Противопожарна безопасност”, както и групи от електроснабдителното и водоснабдително дружества за безопасно премахване на прокараните инсталации.

Първоначалното противодействие, изразено в агресия срещу представителите на държавата, канонадата от камъни и тежки предмети бяха овладени с изключителен професионализъм от служителите на МВР, без нещастни инциденти и пострадали.

Заповедите за премахване са мотивирани от липса на собственост върху имота, върху който са изградени строежите, т.е. те са строени безразборно върху заграбени частни и общински парцели. Предхождаща проверката е установила и отсъствие на каквито и да било строителни книжа. Голямата част от обитателите на незаконните конструкции са придошли в Бургас от различни населени места от вътрешността на страната и са се самонастанили върху заграбена от тях земя в квартала.

Директорът на РДНСК – инж. Милен Ненчев вчера проведе извънредно съвещание с колегите си на съответните водо и електроразпределителни дружества. От ВиК и EVN ще предприемат спирането на тока и водата, тъй като прокараните мрежи и канализации не отговарят на изискванията на законите. Това е установено едва днес и се вземат мерки да се преустанови нерегламентираното положение. Служителите на РДНСК и други държавни контролни органи не са могли по нормален начин до момента да влязат в тези райони и да опишат ситуацията. Днес, едва по време на премахването, това е станало възможно с помощта на над 100 полицаи и жандармеристи.

Предстои в близко време в кв. „Г.Езерово” да бъдат съборени още 15 незаконни постройки, което ще стане вероятно до края на този месец. На 24 септември стартира и акция на РДНСК по премахване и разчистване на незаконни постройки в „гетото” на кв. „Меден рудник”.

Всички действия по изнасяне, транспортиране и съхранение на движимото имущество на обитателите е поето като ангажимент от Община Бургас. Създадени са няколко депа, където вещите ще се охраняват докато бъдат прибрани от собствениците им.

Още преди 4 г., през 2005 г., в РДНСК-Бургас е започнала процедурата по констатиране на незаконно построените „гета” на територията на града. През това време многократно са уведомявани техните обитатели, че нарушават грубо законодателството на страната и правото на собственост върху заетите терени. Вместо съдействие и разбиране за доброволно напускане, е отчетена усилена „миграция” на нови маси хора и продължаващо застрояване на околните земи. Въпросните населени места са без никакви условия за хигиеничен и безопасен живот, без елементарна канализация, както и не отговарят на никакви цивилизовани форми на градоустройство. Категорично е, че няма никаква друга възможност, освен да се премахнат, а обитателите им да се върнат на местата, където са адресно регистрирани.
РДНСК-Бургас изказва голяма благодарност на всички институции и служители, които оказаха съдействие за провеждането на операцията и помогнаха да бъде спазен и изпълнен законът, според изискванията на членството ни в ЕС!

РДНСК Бургас 

Източник:
Image Advertising

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.2287