Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Градоустройство

Вземи в gLOG
11 Септември 09, 23:07 / Автор: PR Agency Expert Business Group
Укрепват свлачището на стадиона в Троян и срутището на Римския път по европейски проект
Срокът за изпълнението на проекта е 25.10.2010 г. Общината чака одобрение на документацията, за да обяви обществена поръчка за изпълнител.
Свлачището на стадиона в гр. Троян и срутището на т.нар. „Римски път“ в града, появили се след интензивните валежи от лятото на 2005 г., ще бъдат укрепени по европейски проект на стойност 985 550,17 лв. Проектът „Изграждане и укрепване на дребномащабна инфраструктура на територията на град Троян за предотвратяване на рисковете и щетите за живота и имуществото на гражданите, включващ обектите: свлачище на стадиона и срутище на „Римски път“, се финансира изцяло чрез Оперативна програма „Регионално развитие” от Европейския фонд за регионално развитие. Срокът за изпълнението му е 25.10.2010 г.

„Римският път“ е затворен от години и всички опити за първоначалното му разчистване се оказаха напразни, тъй като земната маса се свличаше отново. На стадиона пък от години нямаме реален подход към съблекалните и административната сграда, поради което „успяхме“ да съсипем в голяма степен и пистата, обясни на пресконференция кметът на Община Троян Минко Акимов. Проектът е получил почти максималното възможно финансиране от това, с което е било разрешено на общината да кандидатства – до 1 млн. лв., посочи още той. И двата обекта са изключително важни за Троян, категоричен беше кметът. „Римският път“ е основна улична артерия, свързваща два големи градски квартала. Непрекъснатото й авариране и невъзможността да се преминава по нея застрашава живеещите в района над 10 хил. души. Освен това ремонтът й ще спомогне допълнително за облекчаване на движението. Успешното изпълнение на проекта за стадиона пък ще даде възможност да се мисли за цялостен ремонт на съоръжението, каза още Акимов.

Срутището на Римския път ще бъде укрепено чрез изграждането на подпорна стена, а свлачището на стадиона – чрез система от пилоти (забити в почвата бетонови стълбове), обхванати от ростверк (обединителна бетонова греда, захващаща горния край на пилотите със ската). Това обясни инж. Банко Банков, началник отдел „Строителство и инженерна инфраструктура“ в Община Троян и ръководител на проекта. Подпорната стена на Римския път ще бъде с дължина 42,80 м, а средната й височина – 3,80 м. Освен това при укрепването на срутището там ще бъдат премахнати надвисналите скални късове, а върху тях ще бъде монтирана предпазна оградна мрежа на площ от 1800 кв. м.

Пилотите, които ще бъдат „забити“ за укрепването на свлачището на стадиона, ще бъдат със средна дължина 12 м, като закопаването в стабилната почва в дълбочина ще е около 3 м. Всеки един от пилотите ще бъде с диаметър 50 см. Укрепващата конструкция ще бъде поставена на 2 места – една част от нея, с дължина 99 м, ще бъде по продължение на разрушената пешеходна пътека на стадиона, а втората, с дължина 22 м – на нивото на игрището на стадиона.

Договорът по проекта между Община Троян и Министерството на регионалното развитие и благоустройството е сключен на 25.06.2009 г. Към момента общината вече е разработила процедурата за обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител, която чака одобрение. Надеждата на ръководството на общината и ангажираните с проекта е това да стане в най-кратки срокове, което да даде възможност и за успешното му изпълнение.

За контакти:

PR Agency Expert Business Group

Мирослава Митева
тел. 02 963 08 79, моб. 0887 625 963

e-mail: info@expertbg.eu, e-mail: expertbusinessgroup@gmail.com

Източник: PR Agency Expert Business Group

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1435