Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Енергетика

Вземи в gLOG
16 Септември 09, 07:09 / Автор: AMI Communications
ЧЕЗ и Мосю Бриколаж започват информационна кампания за поддръжката на вътрешни електрически инсталации*
Правилното изграждане и експлоатация на електрическата инсталация в жилищните сгради осигурява по-голяма безопасност, по-добро качество на захранване, и по-нисък разход на енергия.
От началото на септември 2009 г. ЧЕЗ България стартира комуникационна кампания за правилното изграждане и поддържане на вътрешните електрически инсталации в жилищни сгради в партньорство с верига магазини “Мосю Бриколаж”. Кампанията има за цел да запознае домакинствата и компаниите за поддръжка на недвижими имоти в Западна България със значението на вътрешните електрически инсталации за безопасността, качеството на захранване, и по-ниския разход на енергия.

В рамките на кампанията специалистите на ЧЕЗ и Мосю Бриколаж изготвиха брошура с 12 съвета за ефективна и безопасна поддръжка и експлоатация на вътрешни електрически инсталации. Брошурата ще бъде разпространявана във всички 31 Центрове за обслужване на клиенти на ЧЕЗ в Западна България и в магазините на Мосю Бриколаж в градовете София, Плевен и Благоевград. Съветите на двете компании ще бъдат представени също на фирмите, занимаващи се с поддръжка и управление на недвижими имоти в Западна България. Клиентите на ЧЕЗ и Мосю Бриколаж ще могат да намерят повече полезна информация за вътрешните електрически инсталации в каталога на веригата, в специализираното издание за осветление и на интернет страниците на двете компании – www.cez.bg и www.mr-bricolage.bg.

“Голяма част от сигналите, които клиентите подават на нашите екипи са за аварии в жилищата, причинени от претоварване на вътрешните електрически инсталации. Чрез тази кампания се обръщаме към нашите клиенти с молба, когато започват ремонт на жилището си, да не пренегрегват електрическата инсталация, защото тя е много важна за безопасността на дома им, за качеството на доставяната електроенергия, а също и за разхода им на електроенергия.” заяви Ясен Гуев, Мениджър ПР и Комуникации в ЧЕЗ България.

Данни на Националния статистически институт сочат, че голямата част - 73% от жилищните сгради в България и вътрешните мрежи в тях са изграждани в периода 1946 -1990 г. Експертите на ЧЕЗ препоръчват да се изследва вътрешната електрическа инсталация в жилищата и ако е завишена инсталираната мощност, да се предприеме ремонт, за да се осигури максимална безопасност на експлоатацията и качество на електроенергията в дома. Освен това сградите на 20 и повече години в голямата си част са проектирани със среден капацитет на захранване от 4-6 кВ, достатъчно за едновременно включване на хладилник, готварска печка и телевизор. Тази мощност, обаче, не отговаря на нуждите на съвременните домакинства, в които се използват все повече електроуреди като климатик, пералня, съдомиялня, бойлер и др. Важно е също при подмяна или ремонт на електроинсталацията потребителите да вземат предвид и възможностите на новите «енергийно ефективни» технологии за електрически инсталации, предлагани на пазара. Възможно е например монтирането на специални сензори, които активират електрозахранването само при наличие на човек в помещението като по този начин спестяват натоварването на мрежата и пестят електроенергия.

* Вътрешната мрежа обхваща всички електрически съоръжения от електромерното табло до последния контакт в жилището. В много-фамилните жилищни кооперации захранването на етажното осветление и асансьорите е част от вътрешната инсталация на етажната собственост. Поддръжката на вътрешната електрическа инсталация е отговорност на собственика на имота.

Съвети на ЧЕЗ и Мосю Бриколаж за изграждане и поддръжка на вътрешни инсталации на жилищни сгради

Преди да предприемете каквито и да било действия, свързани с вътрешната електрическа инсталация се посъветвайте с електротехник.

При планиране на ремонт на старо жилище предвидете подмяна на електроинсталацията, тъй като това ще ви спести много бъдещи проблеми. Неправилно изградената вътрешна електрическа инсталация е сред честите причинители на пожар.

Броят на електроуредите в дома Ви расте. Ако старата ви електрическа инсталация има определен капацитет, включването на електроуреди като пералня, миялна, вградена фурна, проточен бойлер ще надвиши този капацитет и е възможно пренатоварване на мрежата.

Подменете старите бушони с автоматични прекъсвачи, които ще дадат по-голяма защита на електроинсталацията ви. В зависимост от броя уреди, които искате да ползвате се определя и мощността за всеки прекъсвач.

Електроинсталациите в панелните блокове са предвидени за определен капацитет на натоварване т.е. едновременно включване на хладилник, готварска печка и телевизор. Проучете капацитета на вътрешната си инсталация и помислете за разширяването й.

Освен смяната на електроинсталацията с нова, обърнете внимание и на ключовете и контактите. Предлагат се различни модели, като например такива с твърди връзки или с устойчива на висока температура пластмаса, които осигуряват надеждност и безопасност на връзката.

Ако домът ви е на 35-40 години това означава, че и кабелите на електрическата Ви инсталация са стари и могат да предизвикат инциденти или да са причина за лошото качество на тока в дома ви. Подменете ги. В зависимост от консуматорите (уредите), които ще се включат в мрежата е небходимо да се съобразят и кабелите, както и съответния брой кръгове за самата електроинсталация.

При полагане или подмяна на електрическата инсталация се обърнете към специалист електротехник. Той ще изготви най-подходящата за вашето жилище схема на електрическата инсталация. В противен случай опасността от инциденти е голяма.

За да улесните монтажа на новата електроинсталация, можете да ползвате первази, чрез които прекарването на кабелите ще е удобно и лесно.

Добре е да знаете как точно е разположена електрическата инсталация в дома ви. В противен случай рискувате при най-малкото нещо като поставяне на картина на стената да предизвикате токов удар, засягайки някой кабел от инсталацията.

В случай, че нямате информация за разположението на електрическата инсталация в дома си – снабдете се с детектори, които откриват електрическите кабели, независимо дали са вградени в стена или зад перваз.

За по-голяма безопасност може да монтирате в таблото за бушоните защита против токови удари. В съответствие с новите изисквания в електротаблата трябва да бъдат поставяни дефектнотокова защита и защита от пренапрежение.

За да не претоварвате електрическата инсталация, може да монтирате специални сензори, които “разбират” кога сте в помещение и сами активират електрозахранването в него. Така освен, че щадите електрическата си инсталация, допринасяте и за енергийната ефективност.

Източник:
AMI Communications

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1109