Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Бизнес и икономика

Вземи в gLOG
18 Септември 09, 09:52 / Автор: Асоциация на индустриалния капитал в България
България в единния пазар на ЕС – констатации на гражданското общество през погледа на Асоциация на индустриалния капитал в България
Председателят на управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев ще представи вижданията на членовете на Икономическия и социален съвет „Намаляване на административните пречки и подобряване на бизнес средата” в рамките на форум „България в единния пазар на ЕС – констатациите на гражданското общество”, който ще се проведе на 18 септември 2009 в София.
Председателят на управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев ще представи вижданията на членовете на Икономическия и социален съвет „Намаляване на административните пречки и подобряване на бизнес средата” в рамките на форум „България в единния пазар на ЕС – констатациите на гражданското общество”, който ще се проведе на 18 септември 2009 в София. Форумът се организира от Европейския икономически и социален съвет чрез неговата структура Обсерваторията на единния пазар (ОЕП), с партньорството на българския Икономически и социален съвет, чиито член е Васил Велев. Презентацията на Васил Велев, който е докладчик на ИСС по темата, е в контекста на един от дванадесетте общоприети индикатора за конкурентоспособност – а именно намаляване на административните прегради пред бизнеса и повишаване ефективността на институциите.

Темата е актуална за Европейския съюз, който си е поставил амбициозната цел да намали административната тежест върху бизнеса, пораждана от общностните регулации, с 25 % до 2012 година или с 41 милиарда евро. Европейският икономически и социален съвет чрез Обсерваторията на единния пазар извършва текуща оценка на напредъка на единния пазар на Европейския съюз. Намаляването на административните бариери е от ключово значение, особено в период на криза, когато предприятията разполагат с ограничени ресурси, за да запазят конкурентоспособността си. Васил Велев представя конкретни предизвикателства за намаляването на административните пречки и подобряване на условията за правене на бизнес в страната в контекста на тенденциите в ЕС, като отправя конкретни препоръки, приети с консенсус от ИСС, към изпълнителната и законодателната власт.

Със своето изказване председателят на управителния съвет на АИКБ се включва в европейския социален диалог, като очертава в общоевропейския дебат българския аспект на проблема, придобил застрашаващи развитието на бизнеса размери. Затова и идеята за намаляване на административната тежест върху бизнеса е една от антикризисните мерки, които АИКБ е предложила на българското правителство. АИКБ вижда мерките в посока облекчаване на режимите, въвеждане на оценка на въздействието на нормативните актове, доразвиване на административния регистър, утвърждаване на принципа на „мълчаливото съгласие”, максимално опростяване на всички процедури, услуги, плащания, администрирани от местна или държавна власт. 

Източник: 
Асоциация на индустриалния капитал в България 

--------------------------------------------------------------------


Информация за Публично изслушване на тема: „България в единния пазар на ЕС – констатациите на гражданското общество”, 18.09.2009 г. от EVENTS.dir.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1171