СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Политика

17 Септември 09, 18:12 / Автор: Федерация на анархистите в България
Актуална информация относто предстоящо мероприятие, организирано от Федерация на анархистите в България, Автономна група „Анархо съпротива”, симпатизанти и поддръжници на каузата, под наслов „Свода за сърбските синдикалисти!”
На 18.09.2009г. от 19.00 часа Ви каним да присъствате, като представители на свободната преса на протестно митинг - шествие пред сградата на посолството на република Сърбия.
Уважаеми, журналисти,

Представяме Ви предварително актуална информация относто предстоящо мероприятие, организирано от Федерация на анархистите в България, Автономна група „Анархо съпротива”, симпатизанти и поддръжници на каузата, под наслов „Свода за сърбските синдикалисти!”

Събитието се провежда във връзка с арестите на петима невинни
анархо-синдикалисти в Сърбия / състояли се на 04.09.2009г. /, чийто призив за помощ провокира от тогава до сега, множество акции и кампании в защита правата на задържаните. България се присъединява към световната солидарност.

Имаме удоволствието, да Ви изпратим и нашето открито писмо до българските медии, в което можете да прочетете позиция по въпроса и допълнителни разяснения за ситуацията, като се надяваме информацията и изявлението да достигнат до гражданите на Република България.

Повече информация по случая можете да получите на адрес
http://a-bg.net/new/ или http://bulgaria.indymedia.org/

Благодарим за съдействието!

17.09.2009г., София Федерация на Анархистите в България,
Автономна група „Анархо-съпротива”

----

ИЗЯВЛЕНИЕ В ЗАЩИТА НА АКТИВИСТИТЕ ОТ АНАРХО–СИНДИКАЛНА ИНИЦИАТИВА (АСИ) -
СЪРБИЯ

На 04.09.2009 г., петима млади дейци на АСИ Тадей Курепа, Иван Вулович, Саня Дойкич, Ратибор Тривунац и Никола Митрович, бяха арестувани от сръбските власти по нелепото обвинение в “международен тероризъм”, което според сръбските закони е равносилно на “геноцид”.
Обвинението е повдигнато само по подозрение, което се състои в това, че
задържаните евентуално са били замесени в скорошна акция, при която от неизвестно лице, са били хвърлени два коктейла “Молотов” срещу сградата на гръцкото посолство в Белград, което нашите другари категорично отричат. Държавният прокурор определи 30 дни арест за тях, а в случай, че съдът ги признае за виновни за действието, ги очакват от 3 до 15 години затвор.

Абсолютно непровокираните арести и нагласените обвинения срещу петимата невинни представляват акт на открит държавен натиск срещу
Анархо–Синдикална Инициатива. За всеки малко запознат със ситуацията не е учудващо, че именно тези членове на АСИ са атакуваните от обвинението. Единствената причина е, че те винаги са били сред активистите, най-често появяващи се открито в публичното пространство без “маски”, в пряк и преносен смисъл. Чрез организираната им дейност в защита на работниците, които без тях, както винаги, остават пренебрегнати и не ползват плодовете на своя труд, АСИ спечели доверието на тези работници и им даде подкрепата, която те никога не са получавали от сръбската политическа клика. В желанието си да премахне заплахата, която всяко автономно организирано синдикално движение представлява във време на пълен политически банкрут, тази клика търси спасение в методи, отхвърляни даже от нейните западни покровители. С отчаяното си тиранично усилие да заглуши гласовете на съпротивата, тя използва всяка възможност да скалъпи провокация и сега минава границата, хвърляйки нашите другари в затвора с парадоксалното "съшито с бели конци" обвинение в “международен тероризъм”.

Арестите над синдикалните активисти и над тези, които ги подкрепят,
очевидно представляват истинското лице на съвременна Сърбия, щом дори върху пепелта на неолиберализма продължават да се покровителстват експлоатацията и поробването. Този акт е една стъпка към установяването на по-твърд модел на репресивно управление, което няма да се поколебае да "запуши" устите на тези, които показват отвратителния му образ в огледалото.

Да се арестуват хора заради политическата им ориентация е престъпление от страна на Държавата! Сега, когато пишем това изявление, трябва ли да очакваме да бъдем арестувани, защото сме анархисти?!

Справедливо наказание за престъпната Държава! Свобода за всички
политически затворници!

Федерация на анархистите в България и автономна група "Анархо – съпротива" изразяват своята солидарност със задържаните другари, своята пълна подкрепа и помощ, като се присъединяват към призивите за тяхното незабавно освобождение и сваляне на всички абсурдни обвинения от тях!

СВОБОДА ЗА ВСИЧКИ ЗАДЪРЖАНИ!

София, 17.09.2009г.

www.a-bg.net