Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Имоти и строителство

Вземи в gLOG
18 Септември 09, 12:59 / Автор: Viveka Positive Communications
Националният конкурс „Сграда на годината” връчи на арх. Лозан Лозанов специална награда и почетна грамота за цялостен принос към българската архитектура
За първи път в своята история „Сграда на годината” отличава с приз дългогодишната творческа кариера на български архитект.
Специална награда (статуетка) и почетна грамота получи изтъкнатият български архитект Лозан Лозанов от Националния конкурс „Сграда на годината”. Наградата е признание за изключителния принос на арх. Лозанов за развитието на съвременната българска архитектура и във връзка с отбелязването на неговата 60-годишна творческа кариера и 80-годишен юбилей. Призът връчи Венета Кръстева, управител на в. „Строителство Градът”, организатор на конкурса, при откриването на юбилейната авторска изложба с представителни творби на арх. Лозан Лозанов в Дома на архитекта в София. 

„Чест е за мен да връча на арх. Лозанов тази първа по своя род награда за цялостно архитектурно творчество, учредена от Националния конкурс „Сграда на годината”. Неговите проекти сътвориха фундамента на модерната българска архитектура. Творчеството му е енциклопедия за следовниците му и пример за новаторство, смелост и визия. Нека не забравяме, че всички ние надграждаме върху сградите, които арх. Лозанов даде на България. В този смисъл конкурсът „Сграда на годината” дължи своя респект и признание на арх. Лозан Лозанов – един от знаковите творци на българската архитектура”, заяви Венета Кръстева на церемонията за връчване на приза.

Арх. Лозан Лозанов е роден на 8 юли 1929 г. в София. Завършил е "Архитектура" в Държавната политехника, сега Университет по архитектура, строителство и геодезия. Бил е редовен аспирант по вътрешна архитектура към Института по градоустройство и архитектура при БАН. Работил е в „Софпроект” в продължение на 25 години от 1961 г. – като групов ръководител на ателие, главен архитект на отдел, ръководител на творческо ателие. Участвал е в над 50 архитектурни конкурса, носител е на множество награди.

Арх. Лозанов е създател на над 100 обекта в страната, на редица еталонни обществени сгради, сред които са Министерство на външните работи в София (съвместно с арх. Богдан Томалевски); хотел "Плиска" (в съавторство с арх. Христо Цветков); резиденцията в Правец; хотели в резиденция Евксиноград; сградата на профсъюзите в София (съвместно с арх. Б. Томалевски); Дом на борците против фашизма и капитализма, днес сграда на БСП на ул. Позитано в гр. София – съвместно с арх. Б. Томалевски. 

Арх. Лозан Лозанов е проектирал много архитектурно-скулптурни монументи, сред които е паметникът на Съединението – Пловдив, 1985 г.
Дело на арх. Лозанов е черквата на Ванга в Рупите. Автор е на редица градоустройствени решения, като това за сградата на МВР до градинката на църквата "Свети Седмочисленици” в София.

След 1990 г. проектира множество сгради, ваканционни комплекси и индивидуални къщи съвместно с арх. Богдан и Дамян Томалевски и фирма „Конкурент”, в екип със съпругата си Олга Станева. През 2005 г. арх. Лозан Лозанов, в съавторство с арх. Дамян Томалевски и колектив, спечели приза „Сграда на годината” за ваканционен комплекс "Катарино" в Разлог.

# # # 

За конкурса „Сграда на годината”:

Национален конкурс „Сграда на годината” е основан през 2002 г. от в-к „Строителство Градът”, под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и със съдействието на браншовите архитектурни и строителни организации в България. Основната цел на конкурса е да отличи най-добрите постижения в областта на архитектурата, строителството и инвестициите. 

Над 450 сгради са участвали в конкурса през годините, най-добрите от които са отличени с престижната награда „Сграда на годината”. Жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, консултантските услуги и бизнеса, определят всяка година най-добрите реализации. 

През 2005 г. конкурсът придобива популярност и сред широката публика с инициативата „Награда на публиката”, за която всеки може да гласува в сайта на конкурса.

Символ на конкурса е месинговата статуетка, изработена от известния скулптор Петко Москов. В продължение на седем години тя е връчена на 85 от най-хубавите сгради на България.

За допълнителна информация:

Андреана Станкова, Viveka Positive Communications:

+ (359) 2 980 45 87, + (359) 896 665 676

Източник:
Viveka Positive Communications

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1124