Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Здравеопазване

Вземи в gLOG
18 Септември 09, 14:15 / Автор: Interimage PR and Special Events Agency
Начало на ваксинация против сезонен грип
Противогрипните ваксини: доказано най-ефективната профилактика на опасното заболяване.
-Съобщение до медиите -

18.09.2009 г., София 

Специалисти епидемиолози алармират, че месеците октомври и ноември са най-подходящия период за ваксинация против грип. В аптеките и имунизационните кабинети на РИОКОЗ вече разполагат с необходимите количества противогрипни ваксини. Очаква се тази година сезонната епидемия да подрани, както и допълнително усложняване на епидемичната обстановка заради едновременното разпространение на сезонния и така наречения “свински” грип.

В момента в аптечната мрежа могат да се намерят:

Influvac, холандската ваксина -3-то (последно) поколение - субединична ваксина, съдържаща само частици от повърхността на грипните вируси, необходими за изграждане на специфичен имунитет. Influvac се продава със специална патентована спринцовка за по-безболезнено поставяне.

Vaxigrip - 2-ро поколение - сплит ваксина, съдържаща както необходимите частици от повърхността, така и протеинови частички от сърцевината на вируса.

Научно и практически е установено, че най-ефективната мярка за предпазване от грип е противогрипната ваксина. Ваксинацията се осъществява всяка година поради силната изменчивост на грипния вирус. След имунизация се създава временен имунитет, който се запазва от 6 до 12 месеца. Всички сезонни противогрипни ваксини съдържат актуалните за сезона грипни щамове, препоръчани от Световната здравна организация за сезон 2009/2010 г.

Оптималният период за ваксинация в Северното полукълбо е есента - от септември до ноември, т.е. преди началото на грипния сезон, тъй като изработването на антитела срещу вируса изисква от 2 до 4 седмици. Ако ваксинацията не е била направена навреме, тя може да бъде извършена и след началото на грипна епидемия.
Кой трябва да се ваксинира?

Разбира се, всеки, който има желание да се предпази от грип. Специалистите препоръчват поставянето на ваксината на няколко особено рискови групи от населението, които са хора над 65 годишна възраст, хронично болни деца и възрастни, медицински персонал, работещи в градския транспорт, заведенията за обществено хранене, служители в МВР и др.

Грипът е сред най-сериозните епидемични заболявания. По честота и брой на заболяванията грипът и сезонните инфекции заемат първо място в света и обхващат 95% от всички инфекциозни заболявания. Грипният вирус се предава много лесно. Най-разпространеният път за предаване на инфекцията е въздушно-капковият. Най-често заболяването започва внезапно с втрисане, главоболие, болки в ставите и мускулите, отпадналост, тежест, болки в очите и др. Температурата още от първия ден се повишава и достига 38-39°С. Ако грипът протича без усложнения, температурата продължава 2-4 дни, а заболяването - 5 до 10 дни.
Грипът в цифри

В индустриализирания свят от 3 до 5 милиона случаи на тежко грипно заболяване причиняват 250 000-500 000 смъртни случаи годишно. Смъртните случаи в резултат на грип са от 50 до 100 пъти повече при пациенти със сърдечносъдови и белодробни заболявания.
Икономиката страда

Отсъствията от работа в резултат на грипното заболяване са средно 0.79-4.9 дни. Индиректните и директни разходи за лечение на грипа и усложненията от него са значителни. От друга страна здравословните проблеми на служителите водят до нарастване на разходите за социално осигуряване и за заплати, което намалява конкурентоспособността на международните пазари. Така мащабът на икономическите загуби, които нанасят грипът и другите респираторни заболявания, могат да се сравнят само със загубите, причинени от сърдечносъдовите заболявания и злокачествените тумори.



За Солвей Фарма

Солвей Фарма ЕООД България е на българския фармацевтичен пазар от 1995 г. като неразделна част от фармацевтичния клон на SOLVAY - Solvay Pharmaceuticals.

Солвей е световен лидер в производството на панкреасни ензими, противогрипни ваксини, лекарствени продукти за лечение на дислипидемия, хипертония, световъртеж и в областта на гастроентерологията, женското и мъжко здраве. Една от целите на Солвей е да предложи ефикасни и качествени лекарствени продукти, един от които е противогрипната ваксина Influvac.

За допълнителна информация:

Стела Ерера Т: + 3592 470-91-30
PR&Event Manager М: 089 666-35-99
Агенция Interimage Е: stella.erera@interimage.bg www.interimage.bg

Боряна Христова Т: +3592 923 47 00
Commecial & Key-Account Manager E: boryana.hristova@solvay.com
Solvay Pharma EOOD Bulgaria 

Източник:
Interimage PR and Special Events Agency

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.2693