Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Събития

Вземи в gLOG
18 Септември 09, 19:41 / Автор: Община Бургас
С велошествие стартира „Седмица на екологията” в Бургас
За пореден път Бургас се присъединява към европейската инициатива „Ден без автомобили”.
ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
17.09.2009 

За пореден път Бургас се присъединява към 1200 европейски града и обявява 22 септември за „Ден без автомобили”. С това стартира и традиционната за града ни „Седмица на екологията”, организирана от Община Бургас.

Тази година денят без автомобили в града ни ще премине под мотото „Да подобрим градския климат!”. Основна идея на тази инициатива е привличане вниманието на хората към нуждата от промяна в начините за придвижване в града като предпоставка за успех в борбата с промените в климата. Община Бургас призовава всички жители на Бургас на 22 септември поне за ден да се лишат от „удобството” на пътуване с автомобил и предпочетат по-здравословния и екосъобразен начин на живот - ходене пеш или придвижване с велосипед.

В „Деня без автомобили” жителите на Бургас ще имат възможност да се включат в специално организирано от Общината и колоездачен клуб „Бургас” велошествие. То е с начален час 11 ч. и стартира от Колодрума. Колоната велосипедисти ще премине по маршрут ул. „Стефан Стамболов”, ул. „Сан Стефано”, ул. „Хр. Ботев”, ул. „Цар Петър”, Гаров площад, ул. „Александровска” до площад „Тройката”.

Информационна кампания за пестене на енергията в бита е друга инициатива, организирана от Община Бургас в рамките на „Седмица на екологията”. От 23 до 25 септември за жителите и гостите на града на паркинга пред хотел „България” ще бъдат позиционирани две мобилни демонстрационни зали - едната от тях камион с размери 8 на 5 метра, а другата - мобилен офис на EVN. Те ще запознават нагледно и по достъпен начин гражданите с възможностите за пестене на енергия и използване на възобновяеми енергийни източници в бита.

За да стигне по-лесно да младите хора, кампания за пестене на енергията ще се проведе и в учебните заведения в Бургас. В рамките на „Седмица на екологията” всяко училище ще избере свой начин, по който да запознае учениците с възможностите и необходимостта от енергоспестяване /открити уроци, дискусии, представяне на добри практики, др./.

През „Седмица на екологията” в Бургас ще се проведат и два форума.

На 23 септември Община Бургас и Сдружение на Общините от Югоизточен регион организират форум на тема „Устойчива енергия - местни власти и партньори в отговор на предизвикателствата”. Събитието е в рамките на инициативата „Дни на енергията в Югоизточен район в България”, която от своя страна е част от най-голямото събитие на Европейския съюз, посветено на градовете и регионите – „Отворени дни” /Open Days/. Съпътстващо форума изложение ще представи опита на фирми и организации в намирането на ефективни технологични решения за пестене на енергия. Участие в събитието ще вземат представители на държавни институции и местни власти, образователни и неправителствени организации, ангажирани в сферата на енергийната ефективност, енергийни компании. Форумът ще се проведе на 23.09 от 10 до 14 ч. в зала „Компас” на хотел „България” и ще бъде открит от зам.кмета по Евроинтеграция и екология към Община Бургас Атанаска Николова.

Международна среща по проект „Устойчиви сега”, финансиран по програма „Интелигентна енергия” на ЕС, ще се проведе на 24 и 25 септември в хотел „Бургас”. По този проект Община Бургас е партньор с още седем европейски града и включва дейности, насочени към подобряване на енергийната ефективност и намаляване на емисиите от CO2.

Пресцентър - Община Бургас

Кристина Вълчева
тел. 0888 46 98 44

Източник:
Община Бургас

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1125