Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Имоти и строителство

Вземи в gLOG
23 Септември 09, 15:23 / Автор: Viveka Positive Communications
Клиентите да се обръщат към специалисти при сделки с имоти за предпазване от злоупотреби
Водещи юристи дадоха ценни съвети за справяне с имотни измами в третото издание на рубриката Colliers Студио Имоти.
София, 23 септември 2009 г.

Хората, които искат да купят, продадат или наемат имот, трябва да се обръщат към специалисти – консултанти или юристи, за да избегнат риска от измами. Само така клиентите могат да бъдат сигурни, че всички документи по дадена сделка ще бъдат изрядно проверени преди нейното сключване, с което правата им са гарантирани. Това беше основното послание на Йосиф Герон, заместник-председател на Съюза на юристите в България, и Валентина Благоева, нотариус, гости на третото издание на видеорубриката Colliers Студио Имоти, публикувана на сайта www.colliers-residential.bg.

Този месец в рамките на видеорубриката на сайта се обсъжда темата „Имотните измами и как да се предпазим от тях”. Домакин на разговора е Румен Величков, старши консултант „Жилищни имоти” в Colliers International, България. 

„Имотните измами взимат епидемични размери, като най-концентрирани са в София. Сред най-срещаните злоупотреби са тези с фалшиви лични карти и документи, като много често се правят измами с недвижимости, собственост на починали хора”, каза Йосиф Герон. „Първото нещо, което трябва да направят пострадалите, е да се обърнат към адвокат”, посъветва той. 

Купувачите на имот трябва да бъдат много внимателни при сключването на сделки, коментира Валентина Благоева. Трябва да подбират партньорите, с които работят, и да изчитат детайлно документите, които подписват. Също така е важно хората да пазят личните си данни, като ги предоставят на лица, на които имат доверие. Възможна мярка за предоставяне на по-голяма сигурност на личните данни е въвеждане на талон с основната информация от нотариалния акт, който да се предоставя на институциите вместо копие от самия документ.
Въвеждането на централизирана информационна система с информация за имота и данни за собствениците ще улесни работата на нотариусите и адвокатите и ще намали риска от измами, заявиха още гостите в Colliers Студио Имоти. 

Те също така посъветваха собствениците на имоти да извършват „профилактични” проверки на състоянието на документите на имота през известен период от време в Агенцията по вписванията, за да проверят тяхната актуалност.

“За да се предпазите от рискове, когато купувате имот, най-добре е да ползвате консултантски компании, които са с доказана практика. В техните задължения влизат подготовката на договор, проверка на имота за тежести и наличие на запор в Агенцията по вписванията. Консултантът ще ви помогне в процеса по договаряне цената на сделката, ще работи за вас при подготовката на нотариалното изповядване”, обобщи Румен Величков.

Йосиф Герон и Валентина Благоева са новите гости на Colliers Студио Имоти. Експертите, които участваха в предходните издания на рубриката, са Росен Плевнелиев, настоящ министър на регионалното развитие и благоустройството, Мартин Гиков от УниКредит Булбанк и Иво Димитров от ФинСити. Целта на сайта www.colliers-residential.bg, чиято официална премиера беше през м. май т.г., е да помага на бъдещите купувачи или наематели да вземат информирани решения при избора на дом.

Най-интересното от третото издание на Colliers Студио Имоти:
„Имотните измами и как да се предпазим от тях”

Участници: 

Румен Величков, старши консултант „Жилищни имоти”, Colliers International, България
Йосиф Герон, заместник-председател на Съюза на юристите в България
Валентина Благоева, нотариус

Обсъждани въпроси:

Каква е честотата на извършване на имотни измами?
Кои са най-използваните похвати за злоупотреби?
Какви стъпки трябва да предприеме човек, станал жертва на имотна измама?
Как хората могат да се предпазят от имотни измами?

Ключови послания:

Имотните измами се случват с все по-голяма честота, като най-концентрирани са в столицата София.
Сред най-честите похвати, които спекулантите прилагат, са използването на фалшиви лични карти, представянето на един човек за друг, подаване на непълни или неточни документи. Нерядко се злоупотребява с недействителни печати или подписи на юристи.
Човек лесно може да стане жертва на измама, ако откаже да използва специализираните услуги на юристи или консултанти по недвижими имоти, които да проверят изрядността на документите по една сделка.
Първото нещо, което трябва да направят пострадалите от злоупотреби, е да потърсят помощ от адвокат.
За да се предпазят от имотни измами, хората трябва да бъдат по-прецизни при сключването на имотни сделки – да бъдат по-внимателни при избора на професионалисти, на които гласуват доверие, да изчитат детайлно представените им за подпис документи. Освен това е важно клиентите да съхраняват документите си и през известен период от време да проверяват актуалността им в Агенцията по вписванията.

За Colliers International:

Colliers International е сдружение между независими компании за недвижими имоти със самостоятелно управление. В световен мащаб Colliers притежава 294 офиса в 61 страни и разполага с над 12,700 висококвалифицирани професионалисти. Компанията управлява имоти с обща площ от 90 млн. кв.м. 

В България компанията работи от 1991 година и е безспорен лидер на пазара на услуги в областта на недвижимите имоти. Понастоящем Colliers International в България представлява някои от най-иновативните и професионално планирани проекти във всички сегменти на пазара, включително офиси и бизнес паркове, търговски, логистични и индустриални площи, жилищни и ваканционни имоти.

Colliers International е ексклузивен консултант по продажбата и отдаването под наем на Residential Park Sofia. Освен това компанията консултира жилищните проекти Crystal Bell, Mountain House и City of Fountains. 

За допълнителна информация: 

Андреана Станкова, PR експерт, Viveka Positive Communications, + 359 2 980 45 87,

+ 359 896 665 676

Емилия Стефанова, Маркетинг мениджър, Colliers International, + 359 2 976 99 76

Източник:
Viveka Positive Communications

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0762