СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Събития

25 Септември 09, 11:09 / Автор: Международен панаир - Пловдив
Иновации за борба с кризата на Есенния панаир в Пловдив
Иновации, с които бизнесът по-лесно да се справи с кризата, ще бъдат показани на 65-ия Международен технически панаир. Той ще се проведе от 28.09. до 3.10. 2009 г. в Пловдив с участието на 1985 фирми от 44 държави – 787 български и 1198 чуждестранни. Те ще демонстрират 15 световни новости и 72 продукта, които идват за първи път на българския пазар.

„Очаквахме изложителите да се представят по-скромно заради кризата, но виждаме нещо съвсем различно. Тя сякаш ги е провокирала да покажат своите компании с обновени лица”, заяви главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов на пресконференция по повод ЕСЕН 2009. Иновациите са буквално на всяка крачка, на всеки щанд, добави той. „Кризата осуети множество изложения в цял свят, но Международен панаир Пловдив запази всички свои прояви. Надяваме се тази тенденция да продължи и догодина”, коментира Иван Соколов.
Страна партньор на юбилейното издание на Есенния панаир е Унгария, чието представяне е под мотото „Иновации и креативност”. „Ще покажем технологи и продукти, които са световни открития. Насърчаването на научните изследвания е изход от кризата”, каза на пресконференцията Юдит Ланг, извънреден и пълномощен посланик на Република Унгария в България. „За нас е чест, че сме страна партньор, защото панаирът в Пловдив се смята за най-значимия в Югоизточна Европа”, подчерта тя.
Унгария участва вече 10 г. на Есенния панаир, а сега в нейната експозиция се включват близо 60 фирми от областта на машиностроенето, автомобилната индустрия, енергетиката, екологията, фината механика, строителството. В деловата програма са предвидени форуми за инвестиции и за изграждане на индустриални паркове, бизнес срещи и презентации.

След Лондон Пловдив е вторият град в Европа, където ще бъде показана новата модификация на прочутото Кубче на Рубик, което вече е във формата на кълбо. По време на Есенния панаир ще бъдат демонстрирани техники за най-бързо сглобяване и ще се организират състезания за зрителите. Уроци по чардаш и унгарски ресторант ще разкрият други аспекти от традициите на страната партньор.

Предвидена е изложба от 30 холограмни картини, тъй като холограмата е унгарско изобретение, наред с кибрита, писалката, телефонната централа, електрическата железница, говорещите фирми и витамин С. Сред най-новите открития на унгарските учени, които присъстват в експозицията, са стъклен бетон и апаратура за лечение със светлина.
860 милиона евро е стокооборотът с България, а унгарските инвестиции у нас са около 1 милиард евро, което поставя страната на 9-о място сред чуждестранните инвеститори в България. Надяваме се, че тази тенденция ще продължи, въпреки финансовата криза, заяви г-жа Ланг.

Според нея представянето на Унгария на ЕСЕН 2009 ще доведе до ползотворно сътрудничество между компании от двете държави, тъй като те и досега са важни един за друг партньори. За българските предприемачи ще бъде интересен опитът на унгарците в усвояване на еврофондовете, защото страната е на водещи позиции в ЕС по този показател.

Международен панаир - Пловдив