Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / История

Вземи в gLOG
25 Септември 09, 20:03 / Автор: Image Advertising
Несебър – домакин на конгрес на ЮНЕСКО
Програмата „Аз живея в Несебър” получи най-висока световна оценка.
Единственият български град - паметник в списъците на световното културно-историческо наследство – Несебър ще се кандидатира за домакин на XII-ия световен конгрес на ЮНЕСКО за защитените градове-паметници. Решението е взето на преминалия преди дни X-ти конгрес в столицата на Южноамериканската държава Еквадор. Следващият конгрес на организацията ще се проведе в древния гр. Синтра, Португалия през 2011. Именно там Несебър ще представи официално както своята, така и на България кандидатура за домакинство, което е знак на изключителен престиж, защото ще събере дипломати, специалисти и представители на културата от целия свят. Кандидатурата на Несебър изисква огромна работа по опазване на древните паметници, по популяризирането на града в глобален мащаб и по цялостното уреждане на Общината в зависимост от най-високите стандарти и критерии на урбанизацията. Според общинската управа градът и населението на общината имат сили и възможности да посрещнат това голямо предизвикателство, което би изиграло неоценима роля за имиджа на страната като цяло и в частност за развитието на основния отрасъл – туризма в целия Черноморски регион.

Три компонента поддържат Несебър за високото отличие - археологическите открития, средновековните църкви и възрожденските къщи. С тези си културни дадености, Несебър достойно краси списъка на ЮНЕСКО вече 26 години.

Основната тема на Х конгрес на Организацията на градовете световно културно наследство, проведен в столицата на Еквадор Кито беше: ”Глобализацията и опазването на паметниците на културата”. Като единствения български представител Несебър получи много висока оценка. По време на срещата с Денис Рикард, Генерален секретар на Организацията на градовете световно културно наследство, обявени от ЮНЕСКО, зам. кметът на Несебър Ели Кирилова представи още веднъж целите на инициативата „Аз живея в Несебър”, както и резултатите от нея. Координаторът за Централна и Източна Европа Каталина Киш отличи Несебър за активността му по включване на младите в идеята за опазване на културното наследство. По тази идея, която сега се поставя на дневен ред в Организацията, Несебър работи активно вече две години. Програмата ”Аз живея в Несебър”, започната през декември 2008 има за цел възпитаване на младите жители на града в дух на гордост от родовата им принадлежност и активно положително отношение към паметниците на културата. Предстои тази инициативата да бъде популяризирана на сайта на Организацията на градовете световно културно наследство, като вид пилотен проект. Не случайно новият Генерален Директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова избра именно Несебър за част от представянето на своята кандидатура.

Във връзка с избора на г-жа Ирина Бокова за Генерален Директор на ЮНЕСКО, Кметът Николай Димитров изпрати поздравителен адрес, в който отбелязва голямата роля, която България ще играе в бъдеще за културното сътрудничество и комуникациите между народите и цивилизациите в света.

Комуникационна група
Имидж Едвъртайзинг

Източник:
Image Advertising

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1395