Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Изкуство

Вземи в gLOG
26 Септември 09, 20:52 / Автор: Община Бургас
Райна Кабаиванска: Желая на моя град дълъг и светъл път в бъдещето
Райна Кабаиванска пристигна в Бургас по покана на кмета Николов и със съдействието на почетния консул на България в италианската област Тоскана Алесандро Бузони, за да изнесе галаконцерт, в който ще вземат участие и ученици от майсторския й клас.
Прессъобщение - 26.09.2009 г. 

Неповторимата Райна Кабаиванска написа първите думи в книгата „Завръщане в Бургас”. Същото название носи инициативата на кмета Димитър Николов, която има за цел да среща бургазлии с успелите по света техни съграждани.

Оперната прима, родена в града на поетите, пожела в своето послание следното:

„След 70 години се връщам в моя роден град и детските спомени ме вълнуват дълбоко. Благодаря от сърце за чудесния прием от страна на нашия кмет Николов. Желая на моя град един дълъг и светъл път в бъдещето.”

Райна Кабаиванска пристигна в Бургас по покана на кмета Николов и със съдействието на почетния консул на България в италианската област Тоскана Алесандро Бузони, за да изнесе галаконцерт, в който ще вземат участие и ученици от майсторския й клас. Ден преди концерта, който ще се проведе на 27 септември в Бургаската Опера, примата взе участие в пресконференция, заедно с кмета Николов, зам.-кмета Йорданка Ананиева, Алесандро Бузони, директорът на Оперно-филхармонично дружество - Бургас Александър Текелиев, диригентът Найден Тодоров и учениците й Кирил Шарбанов, наскоро получил голямата стипендия от фондация "Америка за България", с която ще се обучава една година в Академия "Орацио Веки", Модена; Диана Василева, Доротея Доротеева и Биляна Данаилова, които също ще учат там като стипендианти.

Райна Кабаиванска бе посрещната в сградата на Общината от десетки нейни служители, които напуснаха кабинетите си, за да я аплодират.

По време на пресконференцията се разбра, че една от ученичките на примата - Диана Василева, също е бургазлийка, а отгоре на това и рожденичка.

Райна Кабаиванска е родена в Бургас, но е напуснала града, когато е била на 5 години. Тя с удоволствие си спомни старата улица „Богориди”, плажа, пристанището и рибарите. На въпроса какво е първото й впечатление от Бургас днес, тя отговори, че градът е много чист и това й е направило приятно впечатление.

„Боря се като Дон Кихот музикалното изкуство да не отмира. То е необходимо на човека. Никога не съм имитирала никого. Не искам и мен да ме имитират. Няма нужда новите български оперни таланти да приличат на мен. Важното е да са работливи, за да успеят.”, каза още Кабаиванска.

За да не забравя никога родния Бургас, тя ще отнесе със себе си символични дарове от кмета Николов - статуетка на Свети Никола и картина на бургазлията Павел Вълков, който е един от основателите на съвременната българска графика.

Пресцентър:

Стефан Минчев
0899 255 569

Източник: Община Бургас

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1206