Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Изкуство

Вземи в gLOG
29 Септември 09, 10:59 / Автор: M3 Communications Group, Inc.
Изложбата ORBIS PICTUS пътува от Брюксел към София
Чешки център в София и “Orbis Pictus или…” имат удоволствието да Ви поканят на ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ по повод официалното откриване на изложбата „Orbis Pictus, или врата към света на творческата човешка фантазия“, Заповядайте на 30 септември 2009 г., сряда, 10.00 ч., в Пресцентъра на БТА.
Официално откриване на 30.9., 18.00 ч., Галерия “Райко Алексиев”, ул. “Раковски” 125
(Изложбата ще продължи от 23.9. до 24.10.2009 г.)

Световно успешната изложба “ORBIS PICTUS или Врата към света на творческата човешка фантазия” ще зарадва посетителите на София от 23 септември до 24 октомври 2009 година. През изминалата половин година експозицията беше съпътстващо мероприятие към чешкото председателство на Съвета на ЕС, а в края на мандата бе представена на международния фестивал Couleur Caf;, който в рамките на три дена беше посетен от 78 хиляди човека. От есента т.г. изложбата ще бъде разположена в престижната Галерия “Райко Алексиев” на Съюза на българските художници.

В тази връзка в България ще бъде издаден трудът на Я. А. Коменски “Лабиринтът на света и раят на сърцето”, илюстриран от българската художничка Костадинка Миладинова. Делото е преведено на български от преподавателката по бохемистика в СУ “Св. Кл. Охридски” доц. Маргарита Младенова. Илюстрациите към българското и към други чуждоезични издания, както и различни екземпляри на книгата ще бъдат изложени в софийската галерия “Средец” в периода 21 – 30 септември. Официалното откриване на експозицията е на 23.9. от 18.00 часа.

България е първата от новите страни членки на Европейския съюз, в която ще гостува някоя от изложбите - част от едноименния проект. Във фантастичния свят на изложбата “Orbis pictus”, инспирирана от идеите на Я. А. Коменски, никой не е само зрител, всеки се включва в творбата: изтръгва звуците от необикновените предмети, движи се заедно с тях, бива омагьосан от елементи и цветове, които сам съвместно формира... Всичко това е сътворено от двайсет занимаващи се с всестранна дейност творци, водени от интерактивната концепция на художника Петър Никъл. „Смисълът на експозицията е да покани хората в активния процес на творбата. Самите те посредством собствената фантазия стават най-важният елемент, инструмент и съдържание на проекта“ – обяснява Петър Никъл, чиито идеи привличат хората, а изложбите му се радват на голяма посещаемост. Той включва творци работещи на границите на различни области – художници, които са едновременно музиканти, има строител на органи, архитект, астроном, театрал.

Мениджърът на проекта на изложбата Ондржей Валд обяснява причината защо творба, която вече има своите успехи в Прага, Париж и в Канада ще посети именно българската столица: „Искахме да гостуваме на някоя от новите страни-членки на ЕС. Всеизвестно е , че София е била и е забележителен културен град. При положение, че тук се намира и един от Чешките центрове, изборът за подходящо място не беше труден. Вече с нетърпение очакваме момента, в който в София ще прозвучат звуците от изложените инструменти.“

Освен Петър Никъл на изложбата свои творби ще представят Милан Цайс, Майкъл Делиа, Лубош Фидлер, Петът Лоренц, Иржи Мелцер, Квидо Сен, Мартин Яничек, Иржи Конвързек, Ондржей Смейкал, Вацлав Смолка, Ярослав Коржан и Честмир Сушка.

Експозицията се осъществява в сътрудничество с Министерство на културата на Република България и под егидата на посланика на ЧР г-н Мартин Клепетко.

Съорганизатори на изложбите са: Чешкият културен център в София, Министерството на културата на Република България и Съюзът на българските художници. Генерален партньор е фирма ЧЕЗ България, главен партньор са Чешките аеролинии.

За Контакти:

M3 Communications Group, Inc.,
тел. 02/ 818 70 10.

Източник:
www.orbis-pictus.com, www.czechcentres.cz/sofia

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.1036