Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Политика

Вземи в gLOG
06 Октомври 09, 17:59 / Автор: Ани Брезоева
Българският евродепутат Евгени Кирилов предлага да се увеличи срока за усвояване на еврофондовете, за да се избегне връщането на средства
„Съветът на министрите трябва да побърза с приемането на изменения за използване на структурните фондове, защото всяко забавяне ще намали ефекта на предлаганите мерки”, посочва в доклада си депутата.
Брюксел, 6 октомври 2009 г. - На днешното заседание на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент Евгени Кирилов, депутат от групата на социалистите и демократите, представи в качеството си на докладчик своята позиция по въпроса за изменение на общия регламент на структурните фондове.

Българският евродепутат предложи да се увеличи срока за усвояване на еврофондовете , за да не се налага връщане на пари, както и да нарасне авансовото финансиране на проектите , за да се компенсира липсата на средства в новите страни-членки. 

Евгени Кирилов посочи, че е важно да се постигне съгласие за по-голяма гъвкавост на правилото за усвояване на европарите в определен срок (така нареченото правило N+ 2 и N+ 3 в зависимост от броя на годините, за които даден проект трябва да бъде реализиран). „Увеличаването на периода за усвояване на средствата, ще спомогне за по-пълноценното използване на средствата и ще се избегне опасността да се губят пари поради краткия срок, в който те трябва да бъдат похарчени. Намирането на решение в този смисъл ще бъде особено полезно за новите страни членки, включително и България, които срещат трудности заради ограниченото време за реализиране на проектите”, заяви Кирилов.

Евродепутатът посочи, че Европейският парламент следи с тревога забавянето на процеса за намиране на решение в Съвета на министрите по предложението на Европейската комисия, което цели да се опростят процедурите за използване на еврофондовете. Като докладчик Евгени Кирилов посочи, че Съвета на министрите трябва да побърза с приемането на измененията на Общия регламент за структурните фондове. Той подчерта, че е важно основните изменения, отнасящи се до опростяването и улесняването на процедурите, да влязат в сила преди да е свършила икономическата криза, за да се усети тяхната полза от страните членки и бенефициентите.

Изказаната позиция от евродепутата намери подкрепа сред членовете на Комисията по регионално развитие, с което Европарламентът даде заявка за конструктивна и ключова роля в процеса на подпомагане на държавите членки за преодоляване на икономическата криза чрез възможностите на регионалната политика на ЕС.

# # #

За Евгени Кирилов: 

Член на Европейския парламент от Алианса на социалистите и демократите.
Член на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент, заместващ член в Комисията по външни отношения и в Подкомисията по сигурност и отбрана.
Почетен член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.
www.evgenikirilov.eu
http://www.evgenikirilov.eu/blog/

# # #

За повече информация:

Ани Брезоева, PR съветник
+ (359) 889 440 678

Източник: Ани Брезоева

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1192