Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

Вземи в gLOG
10 Октомври 09, 19:31 / Автор: V+O Communication
Доброволци в инициативата ”Моят зелен град” събраха 200 броя чували с отпадъци от Перловската река и каналите между езерата в Южния парк
7000 кг CO2 бе спестен на столицата в резултат на почистването на водните площи в парка.

 10 октомври 2009 г., София. Над 250 доброволци от цялата страна се включиха в инициативата “Моят зелен град” и почистиха повече от 2000 м от бреговете на Перловска река на територията на Южния парк. За пръв път от близо 20 години бяха почистени и каналите между езерата на територията на парка.

Сред доброволците бяха членове на Българското дружество за защита на птиците и служители на Coca-Cola от цялата страна, повече от 100 деца от Националния Ученически Екопарламент, журналисти, както и посетители на Южния парк в съботния ден. Всички те заедно събраха разделно 200 броя чували с отпадъци, които бяха предадени за рециклиране. В класацията за най-нестандартни отпадъци, намерени по време на почистването попаднаха кимоно, задна седалка от кола и пластмасов стол.

Инициативата „Моят зелен град” се организира за втора поредна година от Българското дружество за защита на птиците и Coca-Cola, с подкрепата на Столична община. Фокусът тази година е опазване на водното богатство и намаляване на емисиите въглероден диоксид в столицата.

С почистването на каналите между 3-те езера, доброволците допринесоха за подобряване на циркулацията на водата, насищането й с кислород, улесняване на естественото самопочистване на водоемите и подобряване на условията за развитието на биоразнообразието в тях и региона.

Петър Янков, председател на Българското дружество за защита на птиците, сподели: “Когато водните басейни са чисти и функционират нормално, съотношението на въглеродния диоксид и кислора е оптимално за околната среда. Благодарение на усилията на всички доброволци днес почистихме канали и извадихме 15 куб.м. органична маса от тях. Така спестихме на столичани 7000 кг. въглероден диоксид. Това е количество CO2, което ще се задържи във вече по-добре функциониращи водоеми, вместо да се отдели в атмосферата. Основната цел на инициативата “Моят зелен град” - да покажем как с малка грижа от всеки един от нас природата, водните богатства и биоразнообразието в големия град могат да бъдат съхранени”.

“Моят зелен град” ще продължи с открити уроци на тема опазване на водното богатство и намаляване на емисиите въглероден диоксид в над 20 софийски училища в периода октомври-декември 2009 г. Чрез тях организаторите очакват да достигнат до над 2500 подрастващи с посланията на инициативата.

Повече за инициативата “Моят зелен град”:

Инициативата „Моят зелен град” започва през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. От началото на кампанията до днес увлекателната история за биоразнообразието в столицата вече достигна до над 2500 деца.

За повече информация: 

Елица Георгиева, Мениджър Връзки с медиите, Coca-Cola Hellenic; тел:02/ 9214 817, 0899 990 551; e-mail:
elitsa.georgieva@cchellenic.com.

Източник:
V+O Communication


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1265