СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / PR

19 Октомври 09, 16:10 / Автор: AMI Communications
Проучвания за нагласите на журналистите и блогърите към PR практиките: „Независимите експерти, мениджмънтът и потребителите се ползват с най-голямо доверие от журналистите”
Независимите експерти, представителите на мениджмънта на организациите и потребителите са източниците, на които журналистите имат най-голямо доверие. 67% от журналистите мислят, че PR агенциите помагат за подобряването на комуникацията с компания или институция. 87% от блогърите биха искали да получават информация от PR агенции или отдели.
Това са няколко от изводите от две паралелни проучвания за отношението на журналистите и блогърите в България към PR практиките, проведени през септември 2009 г. Онлайн допитванията са инициирани от PR агенция AMI Communications и осъществени в партньорство с Нов български университет и агенцията за маркетингови проучвания „Арбитраж”. Целта е да се получи обратна връзка от журналистите и блогърите за работата им с PR специалисти и за полезността на различни PR практики.

„Надяваме се тази инициатива да допринесе за развитието на PR практиката в България. В тази посока амбицията ни е да провеждаме проучването всяка година и да направим резултатите достъпни за максимален брой PR практици, студенти по PR и въобще за всеки, който проявява интерес към нашата професия,“ заяви Илияна Александрова, управител на AMI Communications България.

Проучване „Какво мислят българските журналисти за работата на PR специалистите?”

Изследването „Какво мислят българските журналисти за работата на PR специалистите?” е проведено сред общо 208 представители на националните и регионалните медии. Според 2/3 от журналистите работата с PR агенция помага за подобряване на комуникацията на дадена компания или институция с медиите. Същевременно журналистите не са единодушни за това дали PR специалистите като цяло разбират спецификата на работата им – 52% смятат, че срещат разбиране, докато за 41% това не е така. Конкретни препоръки в посока подобряване на съвместната работа са свързани с:

• Повече факти и цифри в пресматериалите;
• По-голяма гъвкавост и бързина при отговаряне на запитвания;
• Равнопоставеност при предоставянето на информация на различните медии;
• По-открита комуникация – осигуряване на повече възможности за неформални контакти с мениджърите на организациите.

Резултатите от проучването показват, че независимите експерти и анализатори са най-достоверният източник на информация за журналистите (за 76.9% от всички отговорили). С много високо доверие се ползват и т.нар. източници „от първа ръка” като изпълнителния директор на компанията (68.3%) и представители на топ мениджмънта (65.4%). Високо в класацията като достоверни източници на информация, намират място гражданите (64.9%) и служителите на организацията (56.3%).

Изследването потвърждава полезността за медиите на изпитани традиционни PR практики, като:

• организирането на индивидуални срещи, пресконференции, семинари и обучения – трите най-полезни PR практики посочени от представителите на медиите;
• избора на време за пресконференции – предпочитанията на журналистите са за периода от понеделник до сряда, от 10 до 12 часа;
• представянето на повече факти и цифри в пресматериалите.

Същевременно журналистите са все по-отворени към използването на нови източници и канали за комуникация като социални мрежи, блогове, Skype и ICQ.

• В своята работа 45% от журналистите използват cоциални мрежи, като тенденцията е този процент да се увеличава;
• 62% от всички журналисти заявяват, че използват Facebook, а 11.5% - Twitter. Едва 18.3% не използват социални мрежи.
• 72.5% от анкетираните журналисти поддържат блог (собствен или на медиата си) или четат и коментират в други блогове.
• Повече от половината от журналистите биха използвали Skype и ICQ за комуникация с PR агенциите, като тенденцията е този процент да се увеличава;

Допитване „Българските блогъри за PR практиките”

Българските блогъри са отворени към сътрудничество с PR специалисти и голяма част от тях вече имат опит в комуникацията с PR-и. Това показват резултатите от анкетата „Българските блогъри за PR практиките”, попълнена от 52 блогъри.

87% от блогърите биха желали да получават информация от РR агенции или PR отдели на компании и институции, ако темите ги интересуват и предварително са дали съгласие за това. Близо 61% от тях вече са получавали информация от PR специалисти, но едва 1/4 от анкетираните са публикували такава информация. Според данните на изследването причината за това е, че в 41% от случаите информацията не е била свързана с темата на блога им.

94% от блогърите биха публикували своето мнение за продукт или услуга, ако им бъде предложена интересна информация. Голяма част от анкетираните (80%) биха тествали продукт и биха споделили впечатленията си, но досега само 1/3 от тях са получавали подобно предложение.

По отношение на съдържанието на информацията, която биха искали да получават от PR специалисти, блогърите заявяват предпочитания към проучвания, кратки представяния на продукти и услуги и интересни факти. Що се отнася до формата, предпочитат текст, снимки и линкове.

Снимка: Резултатите от първото национално проучване за нагласите на българските журналисти към работата им с PR специалисти бяха представени от

Илияна Александрова, Управител на PR агенция AMI Communications България (в средата), Диана Попски, Управляващ директор на Агенция за пазарни проучвания Arbitrage (от дясно) и проф. Толя Стоицова, Зам. ректор на Нов Български Университет (от ляво).

Тук можете да разгледате резултатите от проучването сред журналистите
Тук можете да разгледате резултатите от проучването сред блогърите

За повече информация:

Ива Стефанова