Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Благотворителност

Вземи в gLOG
28 Октомври 09, 23:57 / Автор: PR Agency Anettevents
Драматичен театър „Стоян Бъчваров”- Варна и трупата „Театроимаджине” от Венеция ще представят спектакъла от жанра Комедия дел арте СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР
Входът е свободен и е с цел набиране на средства в помощ на Фондация „Карин дом”. За всички желаещи да подкрепят децата със специални нужди от „Карин дом” ще бъдат поставени дарителски кутии на входовете на операта.
Италианският културен институт в София има удоволствието да съобщи, че на 8 ноември (неделя), 2009 г. от 18.00 ч. в Драматичен театър „Стоян Бъчваров”- Варна трупата „Театроимаджине” от Венеция ще представи спектакъла от жанра Комедия дел арте

СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР

Входъг е свободен и е с цел набиране на средства в помощ на Фондация „Карин дом”. За всички желаещи да подкрепят децата със специални нужди от „Карин дом” ще бъдат поставени дарителски кутии на входовете на операта.

Комедия дел арте безспорно е най-известният италиански театрален жанр, познат и обичан в целия свят. Определението „арте” , което означава „занаят” показва, че театралните трупи са били съставени от професионалисти, а не от дилетанти, както до тогава.

Още от 16 век театрални трупи от италиански комици, и по-точно от венецианци, започват да обикалят из цяла Италия, а след това и в Европа като налагат навсякъде използването на маски, а също така представят комедийното изкуство по италиански образец. Именно маските и употребата на мимиката представляват най-съществените особености на този начин на правене на театър.

Репликите не са следвали писан текст, а т.нар. „канава”, следвайки импровизацията на актьорите, които представяли в народен стил обществения и социален живот, любовта, изневярата, прелюбодеянието, глада, бедността и властта.

Комедия дел арте е белязала историята на театъра с успехи, което разнообразява наследството от теми, изразни средства, видовете актьорски умения, използващи тялото, жестовете, вокалните нюанси и пантомимата, с помощта на която се изграждат персонажите и се установява контакт с публиката. Живо доказателство за съвременното звучене и жизненост на Комедия дел арте са двамата големи италиански актьори, прочути по целия свят, Дарио Фо и Роберто Бенини.

Продължение на тази традиция е представлението „Севилският бръснар” във версията представена от трупата „Театроимаджине”. Става въпрос за прочит по Комедия дел арте на известната опера на Джоакино Росини. Това е забавна и смешна опера, т.нар. „опера буфа”, която е едно от най-известните и обичани произведения от репертоара на мелодрамата за всички времена. Още от либретото на Чезаре Стербини се усеща закачливостта и забавлението, струящи от тази „любовна история”.

Постановката „Севилският бръснар” не е нищо друго освен повод за лично развлечение и забавление на публиката.с помощта на самоосмиването и иронията, но направено умело с чувство за мярка без да бъдат пренебрегвани музиката и текста.

Венецианската театрална група „Театроимаджине” се създава през 1989 г. по инициатива на малка група млади актьори с различен опит в областта на венецианската традиция и театър. Общата задача, която си поставя е преценка на Комедия дел арте, жанр не само зрелищен, но и с натрупана традиция в италианската култура и по-конкретно във венецианската, кара трупата да изучава непрестанно методиките на импровизацията и на интерпретацията на театралните текстове, които са достигнали до нас, така както пантомимата и използването на маски.

С годините актьорите от трупата са усъвършенствали собствените си актьорски умения, съпоставяйки работата си и в сътрудничество с театрални изпълнители на европейско ниво.

Най-добрата визитка на „Театроимаджине” са успехите от многобройните им турнета: Швеция, Германия, Франция,Холандия, Гърция, Турция, Полша, Египет, Тунис, Малта, Кипър, Ливан, както разбира се и участието им в престижни театрални прояви като Международния театрален фестивал в Кайро (Египет) и Фестивала в Ница (Франция). 

За повече информация:

Анета Недялкова
PR Agency Anettevents
+ 359.887.989.029 

Източник: 
PR Agency Anettevents

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.028