Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Политика

Вземи в gLOG
03 Ноември 09, 21:37 / Автор: БСК
Подобряването на инвестиционния климат в София бе акцент в разговора между ръководството на БСК и кандидата на РЗС за столичен кмет арх. Павел Попов
Председателят на БСК Божидар Данев, неговият заместник Камен Колев и главният секретар на Камарата Петър Денев приеха днес по тяхна покана лидерът на политическа партия „Ред, законност и справедливост” Яне Янев, неговият заместник Димитър Абаджиев и кандидатът на партията за кмет на гр. София арх. Павел Попов.
Председателят на БСК Божидар Данев, неговият заместник Камен Колев и главният секретар на Камарата Петър Денев приеха днес по тяхна покана лидерът на политическа партия „Ред, законност и справедливост” Яне Янев, неговият заместник Димитър Абаджиев и кандидатът на партията за кмет на гр. София арх. Павел Попов.

Бяха обсъдени актуални проблеми и възможности за сътрудничество в социално-икономическия сектор. Основната цел на срещата бе установяване на партньорски отношения, в унисон с бъдещото развитие на столицата и активното участие на организациите на бизнеса в този процес.

В началото на срещата председателят на БСК Божидар Данев очерта основните проблеми от гледна точка на бизнеса при общуването му с общинската администрация. Г-н Данев изрази мнение, че е необходимо спешно да се премине към електронизация на общинските административни услуги, да се подобри инфраструктурата, да се изгради електронен имотен регистър и кадастър, което е от особена важност за повишаване на инвеститорския интерес към столицата.

„Нивото на услугите и административното обслужване са под всякаква критика, а определянето и събирането на таксите и глобите не се основава на никаква международна практика и логика”, каза председателят на БСК. Той изрази категорична позиция, че трябва общинските дейности да се аутсорсват към частни изпълнители, респективно – да се закрият всички общински фирми.

Г-н Данев отново постави въпроса за методиката за определяне размера на таксата за битови отпадъци за бизнеса и подчерта, че това е цена за услуга, която трябва да се формира на база количество отпадъци, а не на база балансовата стойност на активите на предприятията. Съществуващият начин на определяне на тази такса не стимулира разделното събиране и ограничаването на количеството отпадъци, а това ще принуди общината да вложи допълнителни инвестиции в нови депа и заводи за преработка на отпадъци.

Друго предложение на Божидар Данев бе приходите от глоби, установени от системата за наблюдение, да постъпват в общинския бюджет, тъй като общината (а не КАТ) е собственик на камерите на възловите места в столицата. Според председателя на БСК, бъдещият кмет трябва да възпитава обществото в хигиенни и културни навици, както и да прилага по-ефективно системата от санкции при нарушаване на обществения ред.

Арх. Павел Попов изрази съгласие с оценките и предложенията на председателя на БСК, като подчерта, че столицата има нужда от кадастър и имотен регистър, от повече ред и по-добро административно обслужване, вкл. въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие. Арх. Попов отбеляза, че една от важните стъпки, които възнамерява да предприеме, ако бъде избран за столичен кмет, е да съкрати драстично броя на районните администрации, които в момента са 24, а би трябвало да бъдат не повече от 6-7. Целта е по-добра координация, по-малка, но ефективна администрация, по-добро обслужване на гражданите и бизнеса и по-добре управляван столичен град. Специален акцент в изказването си арх. Попов постави върху установяване на специални зони за строеж в столицата. „Трябва да се строи в зоните, които са загубени за природата, където вече е строено, но не се използват. Необходимо е повече уважение към природата”, категоричен бе арх. Попов.

Източник:
БСК

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1438