Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Бизнес и икономика

Вземи в gLOG
19 Ноември 09, 23:50 / Автор: Българска асоциация на производителите на инертни материали
Криминализиране на нелегалния добив, поискаха от Българската асоциациация на производителите на инертни материали
БАПИМ настоява да се криминализира нелегалния добив със специален текст в Наказателния кодекс.
Българската асоциация на производителите на инертни материали настоява със специален текст в Наказателния кодекс да се криминализира нелегалния добив. Решението беше потвърдено на извънредното Общо събрание на Асоциацията.

„Криминализирането на нелегалния добив е единствения начин да се затегне контрола в сектора, да се увеличат постъпленията от концесионни такси в държавния бюджет и да се гарантира устойчиво екологично развитие на регионите”, заяви по време на събранието г-н Тома Гийо, съпредседател на БАПИМ.

Предложението залегна в проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за подземните богатства, който се изработва с активното участие на БАПИМ.

Организацията предлага също част от примерно 5 до 10% от събраните концесионни такси да бъде заделяна и използвана за подобряване на контрола на добива.

Асоциацията подрепя идеята на Министерство на околната среда и водите държавата да спре да издава нови разрешителни за добив на инертни материали и го определя като правилна стъпка към по-ефективното използване на ресурсите. В момента съществува диспропорция между броя на концесиите и ефективното им опериране. В региона на София например са дадени 60 концесии за добив на инертни материали като само 30 от тях работят реално.

Затова БАПИМ предлага да бъде направен анализ и изработен план, който да отрази запасите и бъдещите потребности от инертни материали, както и да бъде създаден независим одитиращ орган, който на годишна база да удостоверява данните предоставени от концесионера за добитите количества материали.

Предложенията на БАПИМ са част от пакета мерки залегнал в стратегията на Асоциацията за защита на легалния добив на подземни богатства, ефективното използване на ресурсите и спазването на екологичните изисквания в индустрията.

Контакти:

Милена Михайлова
гр. София,ул. "Проф. Димитър Атанасов" №18, офис 8, ет. 2
Телефон: +359 937 0170
E-mail:
office@bapim.org
www.bapim.org

Източник: БАПИМ

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.4387