Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Образование

Вземи в gLOG
19 Ноември 09, 23:54 / Автор: Британски съвет
24 ноември – Денят на Произхода на видовете
150 годишнина от първата публикация на „За произхода на видовете чрез естествен отбор” на Чарлз Дарвин в Британски съвет България
По повод бележитата годишнина от първата публикация на естественика на смятаната за един от основополагащите трудове в историята на науката от Чарлз Дарвин (1809-1882), Британски съвет България организира програма от разнообразни събития, с които да присъедини обществеността в страната с честванията в Обединеното кралство и по света. От Зала Фарадей на Рояал инститюшън ще предаваме лекция и дебат между изтъкнати британски учени, в това число и с участието на пра-пра-внука на Дарвин, на тема «Глобален Дарвинизъм». 9 млади учени от 5 държави, участвали в националните конкурси на Лаборатория за слава «Famelab» ще направят атрактивно и разбираемо представяне на различни аспекти от теорията на Дарвин в контекста на съвременните ни разбирания за живота. Сред тях са победителката на конкурса от 2009 г. в България химичката Анета Йовчева, носителят на наградата на журналистите от 2007 г. биологът Георги Балджиев и финалистът от 2008 г. физикът Стефан Николов. През целия ден ще се прожектират филми и други материали, свързани с живота, делото, пътешествията и наследството на големия естественик.

Дебат от Зала "Фарадей" (на английски, за специалисти и обща публика) – от 13.00ч.

Основен лектор ще бъде Професор Едуард Уилсън. Към него ще се присъединят изтъкнати учени, които ще споделят своите реакции и виждания по неговото слово, както и значението на "За произхода на видовете" върху съвременното ни разбиране за живота: Проф. Питър Боулър - Университета Куинс, Белфаст; Рандъл Кейнс, носител на ордена на НВ Кралицата – пра-пра-внук на Дарвин; Д-р Санди Кнап – Природонаучен музей; Иън Макюън – писател.

В рамките на програма Дарвин Сега ще отбележим Деня на Произхода на видовете (24 ноември) заедно с Тръста "Чарлз Дарвин" и семейството на Джон Мъри (наследници на издателите). Заповядайте на дебат на тема "Произходът и бъдещето на биологията", в който едновременно ще се търси значимостта на еволюционната теория в наши дни, но и ще се търсят бъдещите приложения и възможности за развитие на биологичните науки.

Желаещите могат да зададат въпроси по email на английски до 11 ч. българско време на 24 ноември на адрес: origin150@britishcouncil.org. Екипът на Британски съвет в Лондон ще се погрижи да направят селекция на въпроси, които да представят на дебатиращите.

Запознай се с Дарвин (на български и английски) – начало 19.00 ч.

Млади учени от Австрия, България, Гърция, Израел, и Обединеното кралство, участвали в националните финали на конкурса „Лаборатория за слава FameLab” в Югоизточна Европа, ще разгледат наследството на Дарвин и влиянието на еволюционната теория чрез серия от интригуващи петминутни презентации, насочени към ненаучна аудитория. Биолози, физици и химици ще ни изненадат с връзката между еволюция и вкусови възприятия, принципа на хендикапа, сексуалния подбор при растенията, грипния вирус, маларията и други. Те ще ни запознаят със същността на видовете, но и с основните пречки пред глобализацията на дарвиновото учение. Ще разкрият какво се случва, когато ходът на еволюцията се обърка, или как науката обяснява плешивостта на европейците и появата на шести пръст.

Входът за всички събития е свободен, но е необходимо да се резервира място на адрес: booking@britishcouncil.bg

Бележки за редактори:

* Биографични материали и снимки за всички участници можете да получите от нас.
* Дебатът може да се проследи и онлайн от 13.00 ч. българско време на адрес: www.open2.net/darwinlecture. Линкът ще бъде достъпен от 23 ноември, когато ще се излъчва 10-минутно интервю с Джон Мъри - наследник на първия издател на "За произхода на видовете".
* Освен изброените събития през деня ще има и прожекции на филми, интерактивно DVD, достъп до интернет сайтове с материали за живота, делото и наследството на Чарлз Дарвин – целия ден от 10.00 ч. с прекъсване в часовете на дебата и шоуто.
* Денят на произхода бележи края на двойния юбилей на Чарлз Дарвин, който светът чества – 200-годишнина от рождението му и 150-годишнината от публикацията на труда му.
* Дарвин Сега – изложбата, която Британски съвет България представи в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН в различни музеи и галерии в страната, откри честванията през м. февруари.
* Конкурсът за фото-есе, който Британски съвет България организира заедно с Националния природонаучен музей при БАН изпрати двама български младежи на световна конференция в Лондон в Природонаучния музей.
* Годишнините на Чарлз Дарвин се честват в рамките на 75-годишнината на Британски съвет.

За допълнителна информация:

Дияна Запрянова I Мениджър „Публични комуникации и маркетинг” І Британски съвет

Тел. 942 4210; 0887 424210 І E-mail: diana.zapryanova@britishcouncil.bg 

Източник: Британски съвет

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4886