Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Информационни технологии

Вземи в gLOG
23 Ноември 09, 15:36 / Автор: ПР Агенция Crossroads България
Сдружение УНИНЕТ кандидатства за оператор на националните домейни на кирилица „.БГ“
Българското сдружение УНИНЕТ обяви кандидатурата си за оператор на националните домейни на кирилица „.БГ“. Американската организация ICANN, която администрира ограничените ресурси в Интернет (домейни и IP адреси) приема от 16 ноември кандидатури по специална процедура, наречена „бърза писта”, за създаване на домейни от първо ниво за езици, които не използват латинската азбука.
Българското сдружение УНИНЕТ обяви кандидатурата си за оператор на националните домейни на кирилица „.БГ“. Американската организация ICANN, която администрира ограничените ресурси в Интернет (домейни и IP адреси) приема от 16 ноември кандидатури по специална процедура, наречена „бърза писта”, за създаване на домейни от първо ниво за езици, които не използват латинската азбука. До момента са подадени кандидатури от Египет, Русия, Китай, Киргистан, Украйна, Тунис и др. държави.

Като главно условие за приемане на кандидатурите е посочено в кандидатстващата държава да има консенсус по основните въпроси – какъв да бъде националният домейн и кой да го управлява. Единствената държава без такъв консенсус е България и се очаква в ICANN да получат поне две кандидатури. Организацията позволява на всички заинтересовани страни от съответната държава да подадат кандидатурите си, стига да имат широка обществена подкрепа и писмено становище от правителството. Когато има повече от един кандидат, ICANN иска да се увери, кой от тях има най-голяма обществена подкрепа. По плана за "бързата писта", това ще стане основно чрез допитване до нашето правителство и преценка на обществената подкрепа на кандидата. Сдружение УНИНЕТ вече има широка и трайна обществена подкрепа, както и над 30 значими писма за подкрепа.
България има своите най-сигурни шансове за успех при създаване на общодостъпен български домейн, ако в ICANN бъде представена единна кандидатура, подкрепена от всички заинтересовани страни. Сдружение УНИНЕТ е единственият подходящ кандидат в няколко различни, важни отношения, поради което очакванията на неговите представители са обединяването да стане зад неговата кандидатура. В противен случай България най-вероятно ще изпадне от „бързата писта” и ще получи свой домейн след минимум две - три години.

„УНИНЕТ очаква правителството да реагира и да заеме ясна позиция по въпроса. Според нас не е необходимо да се обсъжда създаването на нов оператор, при положение, че ние от повече от две години работим по въпроса и сме събрали широка обществена подкрепа“ - заяви Илия Базлянков, председател на УНИНЕТ и представител на Регия.бг.

УНИНЕТ е сдружение с нестопанска цел, което обединява две от най-големите български компании за уеб хостинг и регистрация на домейни, подкрепяно е от интернет доставчици, политически партии и други нестопански организации. Инициативата за създаване на Интернет домейни на български език започна в края на 2006 г. с провеждане на неофициално обществено допитване. Като най-подходящ вариант за национална зона е избрана комбинацията „.БГ“, защото е точното съответствие на кирилица на международния ISO код за България (BG) и традиционно съкращение за България. Освен това, буквите Б и Г съществуват единствено в кирилицата и вариантът ".БГ" не създава опасност от подвеждаща прилика с други домейни.

В началото на 2007 г. сдружението сключва договор с компанията I-DNS за лицензиране на технологията им и използване на техните патентни права. През същата година създава експериментално зоната .бг и започва предлагането на домейни в нея, като достъпът до тях се осъществява през подкрепилите УНИНЕТ интернет доставчици или с лични настройки на всеки компютър. От скоро домейнът ще бъде достъпен и във всички държави, където съществуват подобни инициативи. През декември 2007 г. сдружението уведомява ICANN с официално писмо, че ще кандидатства за домейна .бг. Предишното правителство изпраща подобна заявка за намерение едва през юни 2008 г., или седем месеца по-късно. От тогава до днес представители на УНИНЕТ присъстват на редовните срещи на ICANN и участват в техни работни групи. Интересно е, че използвайки българския опит, през октомври 2008 г. в Украйна е изградена инфраструктура за поддръжка на домейни на кирилица в зона „.УКР“, което е още едно неофициално, но сериозно потвърждение на качеството на създадената от българското сдружение инфраструктура.

„Кандидатурата пред ICANN изисква да имаме опит в IDN технологията и ние от две години, единствени в България, се занимаваме с това. Нашият ексклузивен за България лиценз на международните патенти в тази област ни прави единствените способни да дадат гаранции, че въвеждането на системата няма да бъде възпрепятствано от съдебни искове“ - добавят от сдружението.
Предистория
Технологията за домейн имена, изписани изцяло на азбука, различна от латиницата (наричана съкратено IDN), е създадена от Националния университет на Сингапур през 1998 г. под ръководството на проф. Тан Тин Уее. През същата година, университетът прехвърля всички изследвания на своя компания, под управлението на проф. Субраманиан Субая. Благодарения на усилията на екипа на проф. Субая, през февруари 1999 г. компанията започва първият в света тестови проект върху нелатински домейни, с участието на националните домейн регистри на Китай, Япония, Южна Корея, Тайван, Тайланд, Хонг Конг и Сингапур, под ръководството на един от Интернет пионерите на Сингапур - Джеймс Сенг. В края на 1999 г компанията на проф. Субая, Националният университет на Сингапур и частни инвеститори основават нова компания - I-DNS, която изгражда първото комерсиално решение за нелатински домейн имена и адреси за електронна поща.
През декември 1999 г. в Тайван, с подкрепата на министъра на комуникациите на Тайван и някои основни интернет доставчици, започва предлагането на домейни в зона от първо ниво на китайски, отговаряща приблизително на латинската „.com”. За една седмица са продадени над 200 000 домейн имена. През януари 2000 г. с подкрепата на Министерството на Информационните технологии на Индия, I-DNS започва продажба на домейн имена в зони на тамилски език. В последвствие I-DNS лицензира технологията си на Verisign, които през 2000 година започват продажба на домейни от вида НЕЩО.com , като от тогава са регистрирани над 2 милиона имена на всички езици. Други компании също лицензират технологията, но за създаване на домейни от вида НЕЩО.НЕЩО. Правителството на Китай, в лицето на националния им регистър CNNIC през 2006 г. започва продажба на домейни изцяло на китайски – точка Zhongguo (.中国) и към момента има регистрирани над 1 милион домейна. Китай е подала своята кандидатура още в първия ден - 16.11.

Технологията е лицензирана и в държави като Израел (10 000 и национално покритие), Русия -20% покритие. В държави като Китай, Израел и Южна Корея домейните им са използваеми на 100%, защото всички национални интернет доставчици осигуряват достъп до тях. Всички тези държави са започнали тези проекти с идеята, че когато в ICANN са готови, ще кандидатстват и ще получат международен достъп до домейните си, защото към момента такъв съществува единствено в съответната държава. ICANN разбира това и очаква държави като Китай да получат каквото са започнали преди години. В края на 2001 г. Международната корпорация за имена и адреси (ICANN), която контролира световните root сървъри, се заинтересува от възможността за съществуване на домейн имена на азбука, различна от латинската, но започва същинската дейност по въвеждането им едва през 2006 г. - почти 10 години след създаването на технологията от Националния университет на Сингапур.

Източник: ПР Агенция Crossroads Bulgaria, Konsultirai.me

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.8556