СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

27 Ноември 09, 16:51 / Автор: „Отворена Младеж”
България губи 1.4 милиарда долара вследствие на „Войната на пътя”
България губи 1.4 милиарда долара или 1.5% от БВП по данни за 2008 г. вследствие на „Войната на пътя”. Това са изчислили експертите на Световната банка в последния доклад на институцията за състоянието на пътната безопасност в Европа и Централна Азия, наречен „Смърт на колела”.

Със своите над 1000 загинали (и над 10 000 ранени) годишно, което прави смъртност от 13.2 на 100 000, страната ни е максимално близо до средната величина (13.4 на 100 000) за Европейския континент според данни на Световната Здравна Организация. Погледнато от страна на Европейския съюз обаче, ние сме в края, следвани от държави като Словения (14.6), Полша и Естония (14.7), Гърция (14.9), Словакия (15.1) и Латвия (17.9). България все още е много далеч от отличниците като Холандия например (4.8).

От 18 до 20 ноември 2009 г. проблемът беше разискван в дълбочина на Първата глобална министерска конференция по пътна безопасност в Москва, която излезе с предложение към Общото събрание на ООН периодът 2011-2020 да бъде обявен за „Десетилетие на действието” по отношение на пътната безопасност.

Специално внимание беше отделено на ролята на младите хора, защото пътните инциденти са причина номер 1 за смъртта на децата (от 5 до 14 години) и младежите (от 15 до 29 години) в Европа. По данни на СЗО само за 2004 година на Стария континент са загинали 4180 деца и 39300 младежи. В световен мащаб статистиката е още по-шокираща. Младите хора под 25 години представляват почти 40% от жертвите на пътя. Всяка година губим около 400 000 млади живота и още милиони са засегнати. Това означава, че всеки месец губим повече от 30 000 живота и всеки ден, един ден просто като настоящия, над 1000 млади живота завършват трагично.

В отговор на това глобално предизвикателство 25 младежи от 6 континента излязоха с обща декларация и с общ план за действие на конференцията в Москва. YOURS – Youth for road safety ("Младежта за безопасност по пътищата”) е първата глобална младежка неправителствена организация за безопасност по пътищата, която се създава от и за младите хора под егидата на СЗО. Партньор в това начинание от името на България е „Отворена Младеж” (www.open-youth.org) – единствената българска неправителствена организация, която беше поканена и на срещата в Москва.

„Отворена Младеж”