Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

Вземи в gLOG
29 Ноември 09, 11:36 / Автор: Ротари клуб Айтос
Ротарианци от България и чужбина почетоха Айтос за чартиране на нов клуб
Ротарианци от цяла България и гости от чужбина се стекоха в Айтос, за да присъстват на уникално за годината събитие - чартиране на най-новия клуб към огромното семейство на международната организация Rotary International.
Ротарианци от цяла България и гости от чужбина се стекоха в Айтос, за да присъстват на уникално за годината събитие - чартиране на най-новия клуб към огромното семейство на международната организация Rotary International.

Това е единственият нов клуб в цялата страна, официално присъединен през годината. С него клубовете на Ротари в България стават 85.

На официалната церемония президентът на Ротари клуб - Айтос Тодор Демирков получи почетните знаци на Ротари - хартата за чартирането и президентската огърлица. Бургаски ротарианци поставиха на реверите на новите членове отличителния знак на организацията - ротарианската значка. 29-те нови ротарианци се заклеха да отдават времето и уменията си, за да служат на своите общности и света.

Тържеството бе почетено от областния управител на Бургаска област Константин Гребенаров, който подари на президента на новия клуб икона на Света Богородица - за да закриля ротарианците във всичките им начинания и им благодари за добрите дела, които са свършили до този момент.

Преди да бъдат чартирани официално в Ротари, айтоските ротарианци вече имат няколко реализирани проекта. Те активно подпомагат провеждането на местния фестивал „Славееви нощи”, спонсорираха и честването на 140-годишнината на местното читалище „Васил Левски”. „Влязохме във връзка с дъщерите на легендарния композитор Филип Кутев, за да реализираме в Айтос негов мемориал. С това е свързана и благотворителната част на нашата вечер”, обяви в речта си президентът на Ротари клуб - Айтос Тодор Демирков.

Освен мемориала на Филип Кутев, който е родом от Айтос, сред проектите на местните ротарианци има още един - възстановяването на входния знак на Айтос - „Аетос с орела”. Като малък макет на знака бе изработена и тортата на тържеството, която разрязаха заедно Тодор Демирков, кметът на Айтос Евгени Врабчев и дистрикт-гуверньорът на Ротари за година 2009-2010 Пламен Минев.

Клубът бе награден и с най-високата награда на Ротари - на името на създателя на организацията Пол Харис Фелоу. Тя бе връчена заради приноса на айтозлии към фондацията на „Ротари”, средствата от която отиват за животоспасяващи мисии на организацията в целия свят.

„Членовете на клуба работиха много и с реализираните си проекти доказаха, че наистина заслужават да станат пълноправни членове на Ротари”, заяви дистрикт-гуверньорът на Ротари през година 2009-2010 Пламен Минев. Преди няколко месеца той за първи път посети Айтос, срещна се с местната организация и даде старт на присъединяването. Дотогава айтоският клуб бе с предварителен статут.

Ротарианска камбана, кутия с желязна пара, „Книга на приятелството” бяха сред част от подаръците, които получи президентът Тодор Демирков от своите гости. „В книгата ще записвате само най-добрите неща, които се случват в ротарианския живот. Пълнете я само с хубави спомени, нека те ви бъдат жалони в пътя в служба на обществото”, пожела д-р Любо Атанасов, паст дистрикт-гуверньор 2008-2009, чиято бе идеята за оригиналния подарък. Освен него, гости на тържеството бяха и други офицери на Ротари - Красимир Ганчев, Атанас Начев, Александър Александров.

Rotary International е доброволческа хуманитарна организация с нестопанска цел, съставена от разпръснати по целия свят клубове. В света има повече от 32 000 клуба в повече от 200 страни с над 1,2 милиона членове. Целта на организацията е да събира на едно място лидери, които доброволно да отдават времето и уменията си, за да служат на своите общности и света.

За да осъществява своите цели, Ротари организацията е разделена на клубове, дистрикти (англ. - district - област) и международни нива. Клубовете се чартират (присъединяват) от глобалната организация Rotary International разположена в Еванстън, предградие на Чикаго.

Всеки клуб избира от активните членове свои ръководители (офицери) за срок една година. Управляващото тяло на клуба е бордът на директорите.

Всеки на възраст над 30 години може да членува в Ротари. Към клуба може да бъдат учредени младежки организации. Дистрикт-гуверньорът, който е офицер на Rotary International и представител на борда на директорите на Rotary International, ръководи дистриктите.

Най-известните личности от света на политиката, бизнеса, културата и изкуството са членове на „Ротари Интернешънъл”. Първият Ротари клуб в България е основан в София на 22 април 1933 г.

За подробности: 

Тодор Демирков

Президент на Ротари клуб Айтос

0887 671200

Източник:
Ротари клуб Айтос

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

4.8485