Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Енергетика

Вземи в gLOG
21 Декември 09, 14:56 / Автор: AMI Communications
С цел предотвратяване на авариите по електроразпределителната мрежа: ЧЕЗ ОТПРАВЯ МОЛБА ЗА СЪДЕЙСТВИЕ КЪМ ГОРСКИТЕ СТОПАНСТВА
ЧЕЗ Разпределение България отправя молба за съдействие от страна на горските стопанства на територията на Западна България за разширяването на просеките на въздушните електропроводи в гористи и планински области, където съществува по-голям риск от падане на дървета при силни бури и снеговалеж.
ЧЕЗ Разпределение България отправя молба за съдействие от страна на горските стопанства на територията на Западна България за разширяването на просеките на въздушните електропроводи в гористи и планински области, където съществува по-голям риск от падане на дървета при силни бури и снеговалеж. 

Данните на компанията показват, че при влошаване на метерологичните условия голяма част от авариите по електроразпределителната мрежа са причинени именно от паднали върху електропроводите на компанията дървета и клони. Компанията разчиства дърветата в рамките на разрешените й 1,5 метра отстояние от електропроводите, но в много планински местности тези просеки не са достатъчни и трябва да бъдат разширени, за да се предпазят съоръженията при влошаване на метерологичните условия. В противен случай рискът от аварии по мрежата се повишава значително.

Такъв е примера с курортния комплекс Боровец, където в края на миналата седмица са се случили две аварии вследствие на паднали върху електропроводите на компанията дървета. На 18.12.2009 г. в 23, 15 ч. 30- метров бор пада върху електропровода и причинява краткотрайно спиране на електрозахранването в курорта. В 01, 25 ч. на 19.12.2009 г. дежурните аварийни групи на компанията работят в изключително тежки условия по отстраняването на втора авария. Причината за нея е друго паднало 30- метрово дърво по стълбовната линия на електропроводите, захранващи Боровец. Електрозахранването на курорта е възстановено след няколко часа работа в тежки условия на аварийните екипи на ЧЕЗ.

От няколко години ЧЕЗ подава молби към Горските стопанства в за разрешение на просичането на дървета извън определените 1,5 м около електропроводите, захранващи курортен комплекс Боровец, но без резултат.

“При вземането на решение дали да се позволи разширяването на просеките трябва да се има предвид важността на обектите, които се захранват чрез съответните електропроводи. Смятам, че зимен курортен комплекс Боровец представлява обект с изключително значение за развитието на зимния туризъм в България и на местната икономика, и затова е важно да се предприемат действия, за да се предотвратят подобни аварии.” каза Росен Йорданов, директор дирекция „Експлоатация и поддръжка”. 

Към 21.12.2009 г. в курортен комплекс Боровец отново има авария поради паднали смърчове. Аварийните екипи на ЧЕЗ работят по отстраняването й. По-голямата част от авариите в останалата част на Западна България са отстранени. На 20.12.2009 г. вечерта е възстановено захранването в Осоговската планина. Поради тежкия терен на помощ на Кюстендилската аварийна служба са пратени екипи от Перник. Към момента без захранване са хижите във Витоша и вилната зона на с. Клисура. Причината е скъсан 200 м. електропровод от паднали дървета. Очаква се до вечерта на днешния ден аварията да бъде отстранена. Причина за всички аварии по Средно и Ниско напрежение са паднали от обилния мокър сняг дървета. 

На 24 часовата гореща телефонна линия 0 700 10 010 клиентите на ЧЕЗ България могат да сигнализират при евентуални проблеми. 

Източник:
AMI Communications

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5968