СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Информационни технологии

21 Януари 10, 19:22 / Автор: Комуникационна агенция Euro RSCG Sofia
Cisco отбеляза 25 години технологични иновации и корпоративна социална отговорност
По повод рождения си ден компанията призова служителите си да посветят общо 200 000 часа за доброволни общественополезни дейности.
Cisco отбеляза официално 25-та си годишнина в края на изминалата година чрез социална инициатива. Главният изпълнителен директор на Cisco Джон Чеймбърс призова служителите си да отделят по четири часа от времето си в услуга на местните общности. Целта на компанията бе да допринесе с общо 200 000 часа доброволна социална работа.

„Не бих могъл да си представя по-добър начин да отбележим 25-та годишнината на Ciscо от това да посветим още повече от таланта и енергията на служителите ни в полза на обществото,” казва Чеймбърс. „Да помагаме на хората да се свързват едни с други и да си сътрудничат не е просто в основата на бизнеса ни – то е и в основата на ценностите ни.”

По повод 25-годишнината си, Cisco реши да сподели също и своите Топ 25 технологични прогнози за следващите близо 50 години (вижте приложени в отделен документ). Техен автор е Дейв Еванс, главен анализатор в Cisco Internet Business Solutions Group – стратегическо консултантско звено на компанията. Специалистът, отговарящ за развиване на иновативните практики, посвещава дейността си на това да прилага задълбочените си познания в областта на технологиите в превръщането им в ефективни бизнес решения.

Чеймбърс допълва: „В идния четвърт век, с напредъка на растежа, иновациите и продуктивността в индустрии като здравеопазването, образованието и енергетиката, ролята на мрежовите решения ще става все по-голяма. Гледайки напред, Cisco ще продължи да бъде водещ фактор в еволюцията на мрежата, за да направи възможно т.нар. „свързано бъдеще”, базирано на сътрудничество, осъществено посредством видео връзка, персонализирано и мобилно.”

Cisco е основана на 10 декември 1984 г. от съпрузите Лен Босак и Санди Лърнър, част от екип учени от университета в Станфорд, Калифорния. Основната им идея е била да се свържат компютрите от различни сгради в единна мрежа. За да решат тази задача те създали първия мултипротоколен маршрутизатор. Този творчески пробив допринася значително за по-нататъшното развитие на Интернет.

Пет години след създаването си, само с 3 продукта и 111 служители, компанията отчита 27 милиона долара приходи, а след година излиза на борсата с пазарна капитализация от 224 млн. долара. През 1991 г. Джон Чеймбърс влиза в Cisco като главен вицепрезидент. На 10-годишния си юбилей компанията минава бариерата от 1 милиард долара приходи.

Cisco играе жизненоважна роля в осъществяването на огромната промяна, настъпила през последните 25 години след навлизането на Интернет. Изграден върху стабилна мрежова инфраструктура, Интернет променя бизнеса, засилва икономическото развитие и продуктивност и сближава хората по цял свят.

След двадесет и пет години, над 7 000 патента и почти 1 милион часове доброволен обществен труд от страна на служителите си, днес Cisco е световен лидер в мрежовите технологии, които променят начина, по който света работи, живее, забавлява се и се обучава.

Ключови факти:

Преди четвърт век има само 1 000 “хоста” в Интернет, сега има над 1,7 милиарда Интернет потребители по света.
През 1984 г. има само хиляда Интернет устройства; вече има над милиард.
Cisco се разраства от двама служители с един продукт през 1984 г. до над 63 000 души днес, в над 200 офиса по света и с над 50 продуктови гами.
Cisco е лидер в мрежовите технологии през последните 25 години; компанията обяви $36.1 милиарда приходи за фискалната 2009 г.
Cisco има над 7 000 патента, издадени в цял свят и 9 000 настоящи приложения в изчакване на патент.
Служителите на Cisco са записали почти милион часове доброволна работа от 2001 г. насам.
През последните 10 години Cisco е допринесла с над 1 милиард долара, инвестирани в образование, обществени инициативи и икономическото развитие като цяло.

Топ 25 технологични прогнози на Cisco

Автор: Дейв Еванс, главен анализатор, Cisco Internet Business Solutions Group

1. До 2029 г. ще имаме на разположение 11 петабайта памет само срещу 100 щатски долара, равностойни на повече от 600 години непрекъснато ползване, 24 часа в денонощието, видео с DVD качество.

2. В следващите 10 години скоростта на домашните мрежи ще бъде 20 пъти по-висока.

3. До 2013 г. безжичният мрежови трафик ще достигне 400 петабайта за месец. Понастоящем цялата глобална мрежа трансферира 9 eкзабайта за същия период от време.

4. До края на 2010 г. ще има един милиард транзистори на глава от населението, като цената на всеки ще бъде една милионна част от цента.

5. Интернет ще продължава да се развива, за да осъществява мигновена комуникация, независимо от разстоянието.

6. Първият квантов компютър ще бъде достъпен за потребители от средата на 2020 г.

7. До 2020 г. персоналните компютри на стойност 1000 щатски долара ще имат процесорна мощност като тази на човешкия мозък.

8. До 2030 г., за цена от 1000 щатски долара ще можем да си позволим компютър с капацитет, съответстващ на умствените възможности на жителите на цяло село.

9. До 2050 г. (ако приемем, че световното население в момента е 9 милиарда) изчислителната мощност на стойност 1000 щатски долара ще бъде равна на изчислителната мощност на всички човешки мозъци на земята.

10. Днес ние знаем само 5% от това, което ще знаем след 50 години. С други думи, 95% от това, което тепърва ще узнаем, ще бъде открито през следващите 50 години.

11. Световните данни ще се увеличават шесткратно през всeки следващи две години, докато корпоративните данни ще нараснат петкратно.

12. До 2015 г. Гугъл (Google) ще индексира съдържанието на приблизително 775 милиарда страници.

13. До 2015 г., в рамките на една година, ще създаваме по 92,5 милиона еквивалента на Библиотеката на Конгреса на САЩ.

14. До 2020 г. средностатистическият човек ще поддържа 130 терабайта лични данни (днес са приблизително 128 гигабайта).

15. До 2015 г. свалянето на филми и peer-to-peer споделяне на файлове ще се увеличи до 100 екзабайта, което се равнява на капацитета на 5 милиона библиотеки на Конгреса на САЩ.

16. До 2015 г., широкото използване на видео разговори ще генерира 400 екзабайта данни, равняващи се на капацитета на 20 млн. библиотеки на Конгреса на САЩ.

17. До 2015 г., употребата на телефон, интернет, електронна поща, снимки и музика ще се увеличи и ще генерира 50 екзабайта данни.

18. В срок от две години, информацията в интернет ще се удвоява на всеки 11 часа.

19. До 2010 г., към Интернет ще бъдат свързани 35 милиарда устройства (близо шест устройства на човек).

20. До 2020 г. ще има повече устройства, отколкото потребители онлайн.

21. С IPv6, ще има достатъчно адреси, така че на всяка звезда в познатата ни Вселена, да се падат по 4.8 трилиона адреса.

22. До 2020 г. всяко устройство ще разполага с универсален език за управление

23. През следващите пет години всяка повърхност ще се превърне в дисплей.

24. До 2025 г. ще се осъществява телепортация на ниво елементарни частици.

25. До 2030 г. ще започнат да се използват изкуствени импланти за мозъка.

Допълнителни източници:

Visit Cisco's 25th Anniversary timeline.
Read a retrospective of Cisco's 25-year history
View Cisco's 2009 CSR Report
За Cisco:

Cisco, (NASDAQ: CSCO), световен лидер в мрежовите технологии, променя начина, по който хората се свързват, комуникират и си сътрудничат.

Повече информация за компанията можете да намерите на http://www.cisco.com.

За актуални новини, посетете http://newsroom.cisco.com.

Комуникационна агенция Euro RSCG Sofia