Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Банки и финанси

Вземи в gLOG
27 Януари 10, 08:25 / Автор: AMI Communications
Visa Европа отчита 83% ръст на изразходваните средства с дебитни карти в България
Употребата на дебитни карти Visa за плащане на стоки и услуги продължава да расте, въпреки рецесията.

Изразходваните средства с дебитни карти Visa, издадени в България, отбелязват силен ръст за финансовата 2009 г., според обявените днес резултати от Visa Европа. Европейската платежна система отчита увеличение от 83% на изразходваните средства с дебитни карти на обща стойност 184.8 млн. евро. Разплащанията с дебитни карти Visa стават все по-предпочитани от българите, като компанията отчита 90.1% ръст и при броя на транзакциите, извършени на POS терминали.

През 2009 г. Visa Европа отбелязва увеличение на броя дебитни и кредитни карти. Общият им брой в България се е увеличил с 12.7% до 2.1 млн. карти. Компанията отчита ръст и при изразходваните средства за стоки и услуги, направени с всички карти Visa (47,6%), а средният брой транзакции на карта, извършени на POS терминал се е увеличил с 36.6% през изминалата година.

Презентация Visa Europe Annual Results 2009 26.01.10

 „Visa Европа продължава своя стабилен и постоянен ръст, въпреки рецесията. Общата стойност на изхарчените средства в Европа с дебитни карти Visa се е увеличила с 6.3%, а броят на транзакциите, извършени с дебитни карти се е увеличил с 10%." Това обяви Марк Антипов, Управляващ директор "Развиващи се пазари", Visa Европа, по време на официалното представяне на годишните финансови резултати на компанията за 2009 г.

В цяла Европа изразходваните средства с всички карти Visa са се увеличили с 3.7% през 2009 г. и са на обща стойност 856 милиарда евро. Броят на обработените от Visa Европа транзакции се е повишил с 11.3% до 7.2 милиарда. В най-натоварения период през годината системата е обработвала по 894 транзакции в секунда. През последното тримесечие на 2009 г. изразходваните средства, както в така и извън Европа показват бързо възстановяване към нивата преди рецесията, което показва, че хората започват отново да харчат средства за бизнес пътувания и екскурзии в чужбина.

Ръст при дебитните карти и онлайн търговията

Дебитните карти са предпочитан метод за разплащане за повечето потребители.  Данните на Visa показват, че 70% от всички изразходвани средства са извършени с дебитни карти. Електронната търговия също отбелязва значителен ръст през 2009 г. - по време на коледните празници са обработени 127.5 милиона онлайн транзакции, което е 37.4% увеличение в сравнение със същия период на миналата година. Обобщените резултати показват, че електронната търговия в момента заема 20% дял от всички изразходвани средства с карти Visa.

По време на обявяването на бизнес резултатите на компанията в Брюксел, Питър Айлиф, Главен изпълнителен директор на Visa Европа каза: „През 2009 г. ние постигнахме добри резултати, въпреки много трудните икономически условия. Това показва качеството на услугите, които предлагаме на потребителите, търговците, банките и бизнеса в Европа. Това, което се променя, е начинът по който хората харчат парите си. В момента има подчертано изместване към употребата на дебитни карти, особено при транзакциите с ниска стойност, както и стабилен ръст по отношение на изразходваните онлайн средства.  

Броят на транзакциите направени с дебитни карти Visa на мястото на покупката се е увеличил с повече от 10% в Европа и отговаря на 77% от всички транзакции на компанията. Това доказва, че потребителите и търговците все повече и повече започват да гледат на дебитните карти като на по-добрата алтернатива на парите в брой. Увеличаването на ефикасността и намаляване на разходите, съпътстващи плащанията в брой ще доведе до значителни ползи за Европейската икономика."

Финансови резултати

Visa Европа, работеща като членска асоциация с идеална цел, отчете общи приходи за финансовата 2009 г. от 709 милиона евро, 5% ръст спрямо 2008 г. Активното салдо преди облагане е 54 милиона евро, което ще се задържи в компанията, като подкрепа на капитала и резервите, които се повишават до 503 милиона евро.

„Въпреки рецесията през 2009 г. добрите предложения и постоянните инвестиции в технологии поддържаха ръста при картовите разплащания. През 2010 г., по време на възстановяването на икономиката Visa Европа ще се намира в отлична позиция да увеличи ръста си, а инвестициите в иновации ще послужат като база, на която да продължим нашето развитие", коментира Питър Айлиф.

 ###  

За Visa Европа

В Европа има над 380 милиона дебитни, кредитни и карти за бизнеса Visа. За период от 12 месеца до юни 2009 г. тези карти са използвани за извършването на покупки и за тегленето на пари в брой на стойност над 1.3 трилиона евро. 11.2% от плащанията в търговски обекти в Европа се извършва с карта Visa.

Основана през юли 2004 г., Visa Европа е членска организация, собственост на и функционираща чрез своите 4 000 европейски банки членове. През октомври 2007 г. Visa Европа стана независима от новото, опериращо в глобален мащаб дружество Visa Inc., придобивайки изключителен, неотменим и постоянен лиценз за Европа. Като силно ангажирана Европейска платежна система тя е в състояние да отговаря бързо на специфичните пазарни нужди на Европейските банки и техните клиенти - картодържатели и търговци на дребно, и да постигне целта на Европейската Комисия да създаде един истински вътрешен пазар за плащания.

Visa се радва на ненадминат брой места за разплащане по цял свят. В допълнение към това Visa/PLUS е една от най-големите глобални мрежи за банкомати, които предлагат достъп до пари в брой в местна валута в над 170 страни.

За повече информация, посетете www.visabg.com и www.visabg.com


Резултатите на Visa Европа са събрани и отговаря само за периода юни 2008 г. - юни 2009 г.

Източник:
AMI Communications


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

8.8329