Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

Вземи в gLOG
03 Февруари 10, 18:48 / Автор: Център за правна помощ – Глас в България
НПО искат спешни мерки за регулиране статута на увеличаващия се брой нелегални имигранти в страната
Организациите настояват и за законодателни промени в посока на ефективен съдебен контрол и проверка на доказателствата при отнемане правото на пребиваване в страната
София, 2 февруари 2010 г.

НПО искат спешни мерки за регулиране статута на увеличаващия се брой нелегални имигранти в страната.

Организациите настояват и за законодателни промени в посока на ефективен съдебен контрол и проверка на доказателствата при отнемане правото на пребиваване в страната.

"Зачестяват случаите на налагане на принудителната административна мярка „експулсиране”* спрямо чужденци, търсещи закрила у нас и получили статут на бежанец или хуманитарен статут и нараства броят на „нелегалните” имигранти в България, законовото уреждане на чиито статут става все по-наложително."

Това беше съобщено на пресконференцията ЧУЖДЕНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ – НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ, ОБЩЕСТВЕН РЕД И ЧОВЕШКИ ПРАВА, състояла се вчера, 1 февруари и организирана от Общността на палестинците в България, Правната клиника за бежанци и имигранти и Фондация „Център за правна помощ – Глас в България”.

Организаторите акцентираха върху необходимостта от ефективен, а не просто формален съдебен контрол върху действията на специализираните държавни институции при отнемане правото на пребиваване на един човек в България. Ефективен съдебен контрол означава съдът да извършва проверка на доказателствата, въз основа на които държавните органи заключават, че определено лице е опасност за националната сигурност.

«Необходима е надлежна съдебна проверка върху фактическите основания за експулсиране, за да се гарантира правото на ефективна защита на обвинените чужди граждани», каза д-р Иван Генов, Доктор по Международно право.

Според адв. Диана Даскалова, съучредител на фондация «Център за правна помощ – Глас в България», в момента съществува неограничена от закона възможност за злоупотреби с власт от страна на държавните органи, както и липсата на ефективен съдебен контрол, в следствие на което България продължава да бъдe осъждана от Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ). «Европейският съд определя сегашните законова уредба и практика по издаване на заповеди за експулсиране в България като «особено стряскащи» - посочи адв. Валерия Иларева, координатор на Правната клиника за бежанци и имигранти.

Едностранчивата миграционна политика, която се опира само на репресивните мерки, не е достатъчна за разрешаване на предизвикателствата, свързани с увеличаващото се присъствие на чужденци в България, казаха организаторите. Необходим е комплексен подход, при който умело се съчетават както принудителни мерки при законова необходимост, така и възможности за легална имиграция.

Беше изтъкната и необходимостта от вземане на неотложни мерки за регулиране статута на увеличаващия се брой нелегални имигранти в страната – хора, които от години живеят в правен вакуум в България без документи и без право на работа и образование.

«Сегашният закон, който не дава никаква възможност на нелегалните имигранти да уредят пребиваването си, принуждава тези хора да прибягват до опасни начини за оцеляване», каза aдв. Валерия Иларева. Много от сегашните „нелегални” имигранти в България живеят от дълги години в страната и са членове на семействата на български граждани.

Участниците настояха компетентните държавни органи да дадат отговор на въпроса какво се случва с имигрантите, които биват освобождавани от Специалния дом за временно настаняване на чужденци, кв. Бусманци, след като не са могли да бъдат депортирани. Те също остават в страната без документи, без никакво подпомагане и без право на работа.

За наложителната законодателна промяна в тази връзка съществува Подписка, която може да бъде подкрепена на адрес:
http://bgpetition.com/regulirane-statut-imigranti/index.html

Отново бе направен призив към държавата за отчетност и прозрачност при задържането на имигранти в СДВНЧ – Бусманци. Според правото на Европейския съюз, такова задържане следва да се използва само като крайна мярка при спазване на строги изисквания и изчерпване на възможните по-леки принудителни мерки, осигуряващи връщането на имигранта. Бе поставен въпросът защо мярката е свръх-използвана в България, в много случаи без да има реална перспектива лицето да бъде депортирано, макар имиграционното задържане по закон да обслужва единствено и само извеждането от страната.

Българският хелзинкски комитет подкрепи исканията за законодателни промени в посока на ефективен съдебен контрол и проверка на доказателствата при отнемане правото на пребиваване в страната, както и в посока регулирането на статута на нелегалните имигранти.

Участници в пресконференцията бяха: Д-р Ибрахим Догмуш, Председател на Общността на палестинците в България; Д-р Иван Генов, Доктор по Международно право; Адв. Валерия Иларева, Координатор на Правна клиника за бежанци и имигранти и Адв. Диана Даскалова, Съучредител на фондация «Център за правна помощ – Глас в България».

За участие в панела бяха поканени и представители на: Държавна агенция „Национална сигурност”, Дирекция „Миграция” към МВР и Държавна агенция за бежанците. «Тяхното неявяване – заяви д-р Иван Генов – е признаване на слабостите в тяхната дейност и неуважение към гласа на гражданското общество».

*Експулсиране – принудително извеждане на чужденец от страната поради заплаха за националната сигурност.

Гражданска инициатива “Справедливост 21»
към Християнски център «Прелом»

«Справедливост 21» е гражданска инициатива към ХЦ «Прелом» и е партньор на Правната клиника за бежанци и имигранти и Фондация «Център за правна помощ – Глас в България» в редица съвместни правозащитни дейности и казуси. За настоящата пресконференция «Справедливост 21» осъществи връзките с обществеността и медиите, както и отразяването на събитието.

За контакти:

Диана Даскалова
тел./факс: (+359 2) 981 07 79
Моб.: + 359 (0) 894 760 180
еmail: daskalova.diana@gmail.com
Фондация: Център за правна помощ – Глас в България

Допълнителна информация: http://prelom.bg/pr/pr/pressrel.php

Източник:
www.prelom.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1373