СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Имоти и строителство

10 Февруари 10, 16:31 / Автор: Interimage PR and Special Events Agency
Зелената сграда на групата REWE в Берлин с номинация за наградата „Устойчива енергия - Европа 2010”
Европейската комисия ще връчи отличието по време на Европейската седмица на устойчивата енергия през м. март в Брюксел.
София, 10 февруари 2009 г.

Зелената сграда на групата REWE, която се намира се в район Рудов в Берлин, беше номинирана за наградата „Устойчива енергия - Европа 2010”, връчвана от Европейската комисия. Така зеленият супермаркет на REWE е сред петте кандидати за престижното отличие, което ще бъде връчено в Брюксел на 23 март от европейския комисар по енергетика Гюнтер Йотингер в рамките на Европейската седмица на устойчивата енергия. Магазинът на REWE с търговска площ от над 1800 кв. м отвори врати през ноември 2009 г. и е въглеродно неутрален. В сравнение със стандартна сграда консумацията на енергия е намалена с 50%.

Наградата „Устойчива енергия - Европа 2010”, която се връчва за четвърти път в рамките на Европейската седмица на устойчивата енергия, инициатива на Европейската комисия, отличава най-добрите концепции, допринасящи за осъществяването на целите на ЕС в областта на енергията. Наградата се дава в пет категории. Зелената сграда на REWE е номинирана в категорията ‘Проекти за демонстрация и разпространение’, която поощрява усилията за ефективното внедряване на нови технологии в секторите на строителството, транспорта, възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Общият брой на кандидатурите за „Устойчива енергия - Европа 2010” е 272, като 94 от тях са в категорията ‘Проекти за демонстрация и разпространение’.

Още през януари Германската асоциацията на търговците на дребно номинира Зелената сграда на REWE заедно с други два проекта за наградата „Магазин на 2010 г.” в категорията „Храни”. Журито, чиито членове са уважавани професионалисти от областите на търговията, промишлеността и бизнес и икономическото консултиране, ще се произнесе официално на 23 февруари (вторник) по време на Конгреса за търговските недвижими имоти в Берлин.
Като първия устойчив супермаркет в света Зелената сграда на REWE, конструирана според последните технологични новости, получи златен етикет от Германската асоциация за устойчиво строителство. Отоплението, вентилацията, осветлението, климатизацията и хладилното оборудване на сградата не замърсяват околната среда с емисии от въглероден двуокис. Други интересни характеристики включват архитектура на естествената светлина в комбинация с енергийно ефективни технологии, оптимална изолация, устойчиви материали и използване на енергия от възобновяеми източници.
"На базата на практическите резултати от пилотния проект „Зелената сграда на REWE – бъдещето на концепцията” ние дефинираме дългосрочна стратегия за развитието на цялостната концепция или на нейни елементи”, обяснява Мартин Ортерер от отделна „Национални продажби”. „Номинацията за „Устойчива енергия - Европа 2010” и за „Магазин на 2010 г.” са повод за гордост и радост. Ние ги възприемаме като потвърждение за правилността на нашия подход”, отбелязва Ортерер.

Основана през 1927 г. в Кьолн, Германия, групата REWE е една от водещите търговски компании в Европа в оборот от над 50 млрд. евро, около 320 000 служители и 15 000 магазина. Групата REWE управлява супермаркети и дискаунтери под търговските марки BILLA и PENNY в 11 европейски страни. В Германия търговската фирма менажира своите над 3300 магазина и супермаркета под марката REWE.

Повече информация на www.rewe-group.com

Ако имате въпроси, моля обърнете се към:

Виктория Иванова Т: 470-91-30
Мениджър връзки с медии М: 089 565-58-22