Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

Вземи в gLOG
18 Февруари 10, 17:57 / Автор: Гражданска инициатива «Справедливост 21»
Депортират чужденци от България както експулсирането на евреите в лагерите на смъртта
В четири часа сутринта на 17-ти февруари неочаквано седем чужденци от нигерийски произход, задържани в СДНВЧ*, Бусманци са били извадени от леглата си, за да бъдат откарани на аерогара София за полет два часа по-късно с цел депортация в страната им на произход.
В четири часа сутринта на 17-ти февруари неочаквано седем чужденци от нигерийски произход, задържани в СДНВЧ*, Бусманци са били извадени от леглата си, за да бъдат откарани на аерогара София за полет два часа по-късно с цел депортация в страната им на произход. Предполага се, че организирането на полета на чужденците се е подготвяло в продължение на месеци и датата и часа на заминаването са били известни на служителите поне седмица пред 17-ти. Причината защо чужденците не са били предварително уведомени в разумен срок за предстоящото депортиранене остава неизвестна. Единственото обяснение на служителите от центъра за задържане са «мерките за сигурност».

Адвокатът на двама от тях сподели, че въпреки техническата допустимост на депортацията по закон, използваните от служителите от центъра за задържане методи напомнят за репресиите при отвеждането на евреите в лагерите на смъртта.

Единият от чуждите граждани, нигериецът Е.О. е в страната ни, за да търси закрила. След първоначален отказ на статут от ДАБ** той се оказва без документ и е задържан в СДНВЧ. По време на престоя си в продължение на 14 месеца той се опитва да подаде повторна молба до ДАБ, което право му е гарантирано от Закона за убежището и бежанците (ЗУП). Но практиката на ДАБ е повторни молби на задържани в Бусманци да не се регистрират, освен ако чужденците лично не подадат своято молба в агенцията, което е противно на закона. По тази причина Е.О. не успява да подаде повторно молба за получаване на убежище.

Адвокатът на двамата нигерийски граждани потвърди съществуването на декларирани гаранции за тях от български граждани и организации за осигуряване на адрес за пребиваване и финансова издръжка. За единият от тях има декларирано изявление за поемане на грижа от Християнски център "Прелом".

Описаният случай е показателен за унизителното и нечовешко третиране на задържаните в СДНВЧ чужденци от страна на българските миграционните служби. Систематичните репресии са повод за поредната ефективна гладна стачка на задържаните в Бусманци, която продължава вече трети ден. Стачкуващите (над 25 чужденци) настояват за човешко отношение, за подобрение на хигиенните условия и за експедитивно освобождаване от центъра за задържане на тези от тях, които са за първи път в страната ни с цел търсене на закрила по ЗУП. По информация на задържаните в центъра вечерта на 17-ти фивруари четирима от стачкуващите са били със силно влошено здравословно състояние и необходимост от медицинска намеса.

Отчаяните действие на протест на задържаните чужденци са още едно послание, че проблемите в небалансираната миграционна политика на страната ни не са свързани само с наскоро разкритите корупционни практики в ДАБ и Дирекция "Миграция". Нужна е промяна в цялостния начин на мислене и отношението към чужденците в България, както от страна на държавните служители, така и на цялото ни гражданско общество.

За контакт:

Елена Дянкова
Координатор на Гражданска инициатива «Справедливост 21»
към Християнски център «Прелом»
Тел. 0899902837
edyankova@prelom.bg
www.prelom.bg

*Специален дом за временно настаняване на чужденци към Дирекция „Миграция”, МВР
**Държавна агенция за бежанците към МС на Р. България

Eкип от доброволци от Християнски център «Прелом» всеки месец посещава СДВНЧ, като работи с чужденците, задържани в дома с цел оказване на хуманитарна помощ и морална подкрепа, споделяйки добрите вести на Евангелието.

Източник:
www.prelom.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5701