Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Бизнес и икономика

Вземи в gLOG
09 Март 10, 21:29 / Автор: O3 PR&Consulting Agency
Становище на Николай Пехливанов, депутат от 41 НС и зам.-председател на Парламентарната комисия за регионално развитие и благоустройство, относно промените в Закона за нотариусите и нотариалната дейност
иколай Пехливанов, депутат от 41 НС и зам.-председател на Парламентарната комисия за регионално развитие и благоустройство: НОТАРИУСИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ТАКСИ И КОМИСИОННИ, НО НЯМА ДА НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА СДЕЛКАТА ако утре НС приеме промените в Закона за нотариусите и нотариалната дейност .
След няколко месеца слухове, промените в Закона за нотариусите и нотариалната дейност са на път да станат факт. Първоначалната идея на депутатите от управляващото мнозинство беше чрез тях да се осветлят сделките с недвижими имоти и да се спре „прането на пари”. Внесените за гласуване текстове обаче не гарантират постигането на тези цели, а дава много права и преференции на нотариусите без да защитава интересът на обикновените граждани, страни по сделката. 

Между първо и второ четене на тестовете, внесох промени в Законопроекта, с които целях всички затруднения по сключването на сделките да бъдат компенсирани с поемането на отговорност от страна на нотариусите. Считам за редно те да извършват проверки за тежести върху имота, обект на сделката, което е изцяло в интерес на гражданите и особено болна тема в период на криза, когато броят на измамите нараства. Въпреки първоначалните сигнали от страна на Камарата на нотариусите, че предложението може да се обсъжда и приема, Комисията по правни въпроси в Парламента отхвърли това предложение, с което още веднъж потвърди, че промените обслужват лобито на нотариусите. 

Извършването на плащанията в планирания вид прави процеса по изповядване на сделката по-дълъг, по-тежък и по-скъп, но не гарантира по нов начин чистотата и произхода на средствата. Специалните сметки, които нотариусите трябва да открият, създават предпоставки за допълнително облагодетелстване чрез получаване на комисионни. Вече започва конкуренция между банките за привличане на максимален брой такива специални сметки, движенията на средства по които е гарантирано, а от там и банковите такси. Неизяснен обаче остава въпросът кой ще заплаща тези такси, а липсата на ясни разпоредби навява на мисълта, че допълнителните разходи ще бъдат отново на сметката на обикновените граждани.

В период на криза, когато броят на сделките с недвижими имоти драстично намаля и всички страни в процеса плащат висока цена за негативните икономически условия, нотариусите не просто гарантираха своите високи приходи, но натовариха с допълнителна тежест българските граждани. Всичко това можеше да се избегне, ако по време на създаването на текстове, се търсеше диалог – не само с нотариусите, а с всички участници в процеса, проблемът се беше изследвал в дълбочина и бяха взети предвид различните гледни точки. Липсата на активен диалог оставя у българските граждани усещането за задкулисни игри и преследване на групови финансови интереси. 

ВТОРО ЧЕТЕНЕ НА ЗАКОНОПРОЕКТА В ПЛЕНАРНА ЗАЛА Е ПРЕДВИДЕНО ЗА УТРЕ, СРЯДА, 10 03 2010 Г.

Източник:
O3 PR&Consulting Agency 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.7773