Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Общество

09 Март 10, 16:24 / Автор: БЪЛГАРИЯ СВОБОДНА ОТ ГМО
Закон за изменение и допълнение на ЗГМО
Обещанието на ГЕРБ, че ГМО ще има у нас само в лабораториите е подвеждащо и манипулативно!
ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА 41 НАРОДНО
СЪБРАНИЕ
ДЕПУТАТИТЕ ОТ 41 НАРОДНО
СЪБРАНИЕ

Абсолютно сигурни сме!!! Това е потвърдено от шестима независими един от друг юристи, като двама са специалисти по европейско право!!!
В приетия към момента текст, който отива за гласуване в пленарна зала :

§ 55а или чл. 80 от ЗГМО: Министърът на околната среда и водите не издава разрешение за освобождаване в околната среда на генномодифицирани организми в границите на защитените територии, защитените зони от националната екологична мрежа, по смисъла на Закона за генетичното разнообразие, както и на отстояние от границите им, по-малко от 30 километра.

Означава:
Пълна териториална забрана за полеви опити в зоните на Натура 2000 и буфер 30км около тях и никакво ограничение за ОТГЛЕЖДАНЕ С ЦЕЛ ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА на всички разрешени до момента в ЕС хибриди /MON810 и картоф Амфлора, които ще се увеличават още/, дори в центъра на Натура 2000!

В същото време никъде няма временна забрана за отглеждане/чл.82 или чл.75/, до задействането на предпазна клауза / това е единствената форма за забрана на разрешените в ЕС хибриди/, нито срок в който МОСВ да са длъжни да я задействат или подготвят. В момента и по стария ЗГМО, и по новия ЗИД на ЗГМО, отглеждането с цел пускане на пазара на царевица MON810 и картоф Амфлора е разрешено на територията на цялата страна/ мога да си го купя и да го насадя пред вашия вход или в зона Иракли и ще е законно/. Ако се появи нов разрешен от ЕС хибрид - например тютюн и друга Европейска държава не задейства предпазна клауза, /просто защото не отглеждат тютюн и не ги интересува/ България нищо не прави и всеки си сади тоя ГМО тютюн където си поиска, /защото чл.79 вече не съществува, а предпазна клауза на друга държава няма/.
За да отговаря на обещанията пред медиите които дадоха Премиера Бойко Борисов, г-жа Цецка Цачева, дори министър Найденов днес, текста трябва да изглежда така:

§ 55а или чл. 80 от ЗГМО: Министърът на околната среда и водите не издава разрешение за освобождаване в околната среда И ОТГЛЕЖДАНЕ С ЦЕЛ ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА, на генномодифицирани организми в границите на защитените територии, защитените зони от националната екологична мрежа, по смисъла на Закона за генетичното разнообразие, както и на отстояние от границите им, по-малко от 30 километра.

Това не противоречи на пазара по принцип, защото вноса остава разрешен!

Искаме нашите депутати да знаят какво ще гласуват! Ние гласувахме за вас – ваш ред е, тука няма партии - пред земята и хляба всички сме равни!!!

Коалиция: БЪЛГАРИЯ СВОБОДНА ОТ ГМО

За Контакти:
bu4ini6

Източник:
bu4ini6

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.2442