Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Образование

Вземи в gLOG
10 Март 10, 17:14 / Автор: EventsTeam
Икономически университет – Варна чества 90 години от своето основаване
Ректорът на ИУ-Варна представи накратко и програмата за честването на 90-та годишнина на университета. Той отбеляза, че празничната програма стартира още през месец март, като кулминационната точка ще бъде през май, когато тържествен концерт-събрание и голяма международна научна конференция ще поставят финалния щрих на всички инициативи.
10 март 2010 г., Варна. На официална пресконференция ръководството на Икономически университет-Варна постави началото на официалните чествания по случай 90-та годишнина от основаването на университета, възникнал през 1920 г. като Висше търговско училище (ВТУ). 

На срещата в конферентна зала 446 на университета присъства академичното ръководство начело с Ректора на ИУ-Варна проф. д-р ик. н. Калю Донев. Проф. Донев откри пресконференцията като насочи вниманието на присъстващите към историческите корени на ИУ-Варна. С оправдана гордост той отбеляза, че ИУ-Варна е вторият университет, основан в България след СУ “Св. Климент Охридски” и първото българско висше търговско училище. Ето защо 90-та годишнина на университета следва да се разглежда като събитие с национално значение. Всяка годишнина, а още повече настоящата, е повод за ИУ-Варна да отправя признателността си към своите първооснователи, както и към дейците на Варненската Търговско-индустриална камара, инициирали създаването на ВТУ.

Ректорът на ИУ-Варна представи накратко и програмата за честването на 90-та годишнина на университета. Той отбеляза, че празничната програма стартира още през месец март, като кулминационната точка ще бъде през май, когато тържествен концерт-събрание и голяма международна научна конференция ще поставят финалния щрих на всички инициативи. 

Според представената на прес конференцията програма, през месец март стартира конкурсът за студентско есе на тема “Моят университет”. Всички посетители на учебното заведени вече могат да разгледат подредената в малко фоайе тематична изложба “90 години ИУ-Варна: история и съвременност”. През настоящия месец с нарастващ интерес се очаква и публичната лекция на г-н Калин Христов, Подуправител на БНБ, както и издаването на най-старата търговска книга. 

Едно от първите предстоящи събития е официалният „Ден на отворените врати” за всички кандидат-студенти на 12 март от 14 часа зала 122 в основната сграда на университета.

Предвижда се месец април да бъде наситен със спортни прояви - демонстративни срещи на ветерани баскетбол и волейбол мъже, вътрешно първенство баскетбол, демонстративна среща преподаватели-студенти. Прегледът на студентското научно творчество ще бъде последван от конкурс за избор на мис и мистър “Икономически университет”. През април ще станат известни и номинираните преподаватели от университета във връзка с присъждането на почетното звание “почетен професор” на ИУ-Варна .

Най-празничният месец май ще събере множество бивши и настоящи преподаватели и студенти. Част от по-важните събития ще бъдат празничен концерт - изява на студентската самодейност на ИУ-Варна и гости-изпълнители, откриване на паметна плоча - израз на признателност към дейците на Търговско-индустриалната камара, инициирали основаването на Икономически университет – Варна, връчване на почетното звание “доктор хонорис кауза”

на известен икономист, тържествено честване на 90-годишния юбилей на Университетската библиотека. На 12 май годишнината ще бъде отбелязана с официално тържествено събрание и концерт, а на 13 и 14 май юбилейна международна научна конференция на тема “Световната криза и икономическото развитие” ще събере водещи икономисти от близо 15 държави. 

На официалната пресконференция, ръководството на Икономически университет-Варна изрази пред варненските медии увереността си, че днес ИУ-Варна е достоен приемник и продължител на 90-годишната традиция, който последователно и твърдо следва европейските критерии за висше образование, заложени при създаването на Висшето търговско училище, университет, който се ползва заслужено с висок авторитет и все по-успешно се интегрира в европейското образователно и изследователско пространство. 

Повече за Икономически университет – Варна

Идеята за откриване на висше търговско училище се заражда през 1911 г., когато се полагат основите на сградата, обявена днес за Паметник на културата.

На 14 май 1920 г., дата избрана по-късно за официален празник на университета, ръководителите на Варненската търговско-индустриална камара, по предложение на проф. Цани Калянджиев, официално решават да се открие Висше търговско училище, което е второто висше учебно заведение в България и дълги години е единственият център на икономическото образование и икономическата наука.

Плеяда учени икономисти, сред които проф. Оскар Андерсон, проф. Наум Долински, проф. Станчо Чолаков, проф. Феодор Белмер и др., издигат престижа на висшето училище и то заслужено получава своето гражданско наименование – Търговска академия.

По-късно Висшето търговско училище се преименува във Висше училище за стопански и социални науки. През 1945-1953 г. то е в основата на Варненския държавен университет „Св. Кирил Славянобългарски”, а от 1953 г. е преобразувано във Висш институт за народно стопанство.

От 1990 г. вече е Икономически университет – Варна.

През изминалите десетилетия през учебното заведение са преминали над 80 хиляди студенти. Днес в него се обучават над 12 500 студенти, които получават солидна теоретична и практическа подготовка, а дипломите им са международно признати. Възпитаниците на университета се обучават в четири факултета по 17 бакалавърски и 27 магистърски специалности. През последната учебна година учебното заведение е посрещнало и над 190 чуждестранни студента.

В Икономически университет-Варна има активно работеща секция на AIESEC – най-голямата в света международна студентска организация.

За осигуряването на високо равнище на обучение Икономически университет-Варна предлага на своите възпитаници богата и непрекъснато развиваща се учебно-материална база със съвременно оборудвани зали, информационно и технологично оборудвани учебни центрове и кабинети, модерна библиотека, закрит спортен комплекс, студентска гребна база, студентски стол, кафе-сладкарница, общежития и др.

За повече информация: 

Виолина Данчевa
ПР консултант
PR Agency Anettevents
+359.884.62.64.63
violina@anettevents.com

Източник: 
PR Agency Anettevents

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.5471