Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Спорт

Вземи в gLOG
11 Април 10, 15:55 / Автор: PR Agency Anettevents
Завърши първото национално пролетно състезание по Йо Йо във Варна
След първия национален шампионат в София и първото регионално състезание в Разград през изминалата година, състезанието във Варна се проведе в предпоследния ден от пролетната ваканция, което бе предварителен избор на стотиците участници във форума на Йо Йо България.
След първия национален шампионат в София и първото регионално състезание в Разград през изминалата година, състезанието във Варна се проведе в предпоследния ден от пролетната ваканция, което бе предварителен избор на стотиците участници във форума на Йо Йо България.

За разлика от модерните игри за младежи, които ги задържат край многобройните технически средства и „джаджи”, Йо Йо заниманията могат да се провеждат на открито независимо от мястото – на улицата, в парка, на спирката, в училищния двор… Йо Йо-то може да се окаже един от малкото начини младежите да се върнат отново сред природата. Не случайно подобни събития привличат масово младежката аудитория и набират все повече популярност на много места по света.

Състезанието във Варна събра близо 70 участника от над 10 български града. Основателите на Йо Йо България Мартин Антонов (19 години) и Станислав Божанов (18 години) бяха както организатори, така и съдии на шампионата. В състезанието взеха участие най-добрите състезатели от цялата страна. Най-масово беше присъствието на състезатели от София, Варна и Разград. Имаше участници и от Пловдив, Русе, Търговище, Несебър и др. За първи път се престрашиха да излязат на сцената и да покажат своите йо-йо умения и две момичета – Маргарита от София и Елена от Варна.

Състезанието се проведе в две основни категории: Малки състезания и Основни състезания. В Малките състезания победители станаха в Sleeper Александър Бъчваров от Варна и в Hubstack sleeper - Лазар Канзафиров също от Варна. В Основните състезания приза отнесоха в Junior - Георги Ганчев от Пловдив, в Battle 1x1 - Пламен Тодоров от София, в 1a division отново Пламен Тодоров, София. В същата подкатегория се класира на 8-мо място и Александър Бъчваров – голямата надежда на Варна. Най-малкият участник в състезанието беше Даниел Славов от Варна, на 10 години, който се класира на 5-то място в Junior.

Въпреки че е отскоро в България, Йо Йо-то има невероятен потенциал. Някои от играчите напредват много бързо и бързо достигнат нивото на професионалистите. Йойо-инга като хоби и спорт, се практикува навън и не само изкарва децата сред природата, отделя ги от техните компютри, но и развива качества като търпение, внимание, концентрация, сръчност, амбиция, креативност. Като всяко хоби, то увлича, отнема доста време в тренировки и усилия и човек се пристрастява към любимото си занимание.

Поради огромния интерес на всички присъстващи състезатели, шампионатът продължи повече от 6 часа. Участниците си дадоха обещание да се срещнат на есен за финалния републикански шампионат за 2010 г.

ПОВЕЧЕ ЗА ЙО ЙО:

Едни от най-ранните данни за йо-йо, достигнали до наши дни, сочат, че тази играчка за деца и възрастни е възникнала приблизително през 500 г. пр. Хр. в древна Гърция, като потвърждение за това е рисунка върху ваза, изобразяваща момче, което си играе с йо-йо. Първите йойо-та са представлявали дървени или глинени дискове, а по-късно се правели и от лек метал. Филипински исторически записи свидетелстват, че през ХVI век ловци, криещи се сред гъстите храсти и дървета, са използвали камък, вързан към дълго (до 6 метра) въже, който мятали по диви животни. При несполучлив опит въжето връщало камъка по принципа на действието на йо-йо.

Филипино-американецът Педро Флорес е първият сериен производител на макаричка, направена от два еднакви малки диска, свързани с ос, около която е навита еластична нишка, завършваща с примка за пръста. През 1928 г. той отваря цех за йо-йо в Санта Барбара, Калифорния, като започва с дузина ръчно изработени модели. Само година по-късно Педро вече произвежда по 300 000 броя дневно. Макаричката, която се хвърля надолу и сама се връща в ръката на играещия, става хит сред децата и привлича вниманието на по-възрастните.

Модата на йо-йо периодично, с различна сила пленява хората от 30-те години на ХХ век, та до днес. Съвременното йо-йо е създадено през 30-те години на миналия век, когато фирмата Duncan решава да му сложи лагер. Чрез него е възможно правенето на най-различни трикове. Това напълно променя играчката и днес йо-йото представлява смесица между спорт, хоби и начин на живот. Дори в Щатите го наричат „споби”. Дали си състезател, колекционер или просто играеш, докато нямаш какво да правиш на спирката или чакаш някого, това няма никакво значение – йо-йото е достъпно за всички.

В световен мащаб йо-йото е изключително популярно. В САЩ и Япония играчите са най-много, а последните години се засилва интересът и в Европа. Йо-йото има и състезателен характер – има световни, щатски и национални първенства, които събират играчи от цял свят. В началото на годината на 30 и 31 януари в Прага се проведе първото европейско йо-йо състезание, на което достойно се представиха и българските участници – Пламен, Ангел и Николай от София.

За повече информация:

Мариам Нишанян
PR Agency Anettevents
0885.070.895
mari@anettevents.com

Източник: 
PR Agency Anettevents

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.0098