Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Събития

Вземи в gLOG
11 Април 10, 16:05 / Автор: Британски съвет
Само 5 дни остават до първия полуфинал на конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab 2010”
Българският победител ще участва в международния финал в Обединеното кралство, заедно с представители от три континента – Европа, Азия и Африка.
СЪВМЕСТНО СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ
София, 11 април 2010г.

Само 5 дни остават до първия полуфинал в България на международния конкурс за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab 2010”. Първият кастинг ще бъде на 16 април във Варна и ще се проведе в заседателната зала на Техническия университет. Вторият ще бъде на 18 април в Учебния театър на Пловдивския университет. Последната възможност за участие е на 24 април в заседателната зала на СУ „Св. Климент Охридски”. Големият финал, в който ще се определи българският победител, ще се проведе в Театър „София” на 11 май.

Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо или чрез видеозапис на първоначален кастинг в един от трите града – Варна, Пловдив и София. Участниците не са ограничени в избора на град за явяване на първи кръг. Всеки трябва да подготви триминутно научно-достоверно, атрактивно и разбираемо поднесено представяне на научна тема. То може да включва песен, танц, поезия, изображения или да бъде представено по друг атрактивен начин, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природоматематическите и инженерни науки, но могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития. „Успешните кандидати трябва да са спокойни, уверени, забавни и научно достоверни. Търсим преводачи от научен на ежедневен език”, каза на среща с медиите Ивайло Славов, член на журито, метеоролог в ТВ-МЕТ и учен-комуникатор от Форум „Демокрит”.

Тази година за първи път Форум „Демокрит” е основен партньор на Британски съвет и Министерството на образованието, младежта и науката в организацията на българското издание на конкурса. „Според изследване, което направихме с партньорски организации от още 7 държави, образът на учения в главите на младите европейци все още е този на стареца в бяла престилка”, каза Ивайло Димитров от Форум „Демокрит”. Според него, конкурсът за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab ” помага на сцената да се покажат младите учени, които да говорят за науката разбираемо и със страст.

„Тази година конкурсът разшири географските си територии извън страните от Югоизточна Европа, където той стартира през 2007-ма. Национални конкурси през 2010г. се провеждат във вече 12 страни от три континента. С нетърпение очаквам да разбера коя наука ще представи България на международния финал, на който досега участваха биофизик, ядрен физик и химик”, сподели Любов Костова, ръководител „Проекти и партньорства” в Британски съвет. Според нея, една от най-големите награди за всички, класирали се за големия финал в София, е участието им в майсторски клас по комуникация на науката. В него ще могат да усъвършенстват своите умения за комуникация, с помощта на британски и български преподаватели.Конкурсът се провежда от Форум Демокрит, Британски съвет и Министерството на образованието, младежта и науката, и в партньорство с Българската академия на науките, Столична община, Съюза на учените в България, СУ „Св. Кл. Охридски”, ТУ Варна, ПУ „П. Хилендарски”, Майкрософт България, Софийска вода АД, Издателство Сиела, Издателство РОЙ Комюникейшън, Фондация ВИА Сапиенция, сп. Обекти, БНР Програма „Хр. Ботев”, Нет Инфо, Vbox 7 и др. И тази година БНР Програма „Хр. Ботев” ще проведе радио конкурс за 90-секундни аудио записи на финалистите, чиито резултати ще бъдат обявени на финала.
Желаещите да участват могат да получат повече информация за конкурса, подготовката и формуляри за регистрация: http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria-beautiful-science-famelab.htm

За допълнителна информация: 


Гради Градев
Мениджър „Публични комуникации”, Британски съвет
T +359 2 9 42 42 10 F +359 2 9 42 42 22 M +359 887 42 42 10
gradi.gradev@britishcouncil.bg www.britishcouncil.org/bulgaria

Десислава Бошнакова

ROI Communication
T +359 888 35 47 06 dboshnakova@roibg.com

Информация за редакторите:.

Целта на конкурса е да докаже, че за наука може да се говори разбираемо и забавно пред неспециализирана публика, при това без компромис с научното съдържание, както и да подобри имиджа на учените като даде повече видимост на младите, комуникативни хора в науката. Чрез повишаване на информираността за личностите от съвременната наука, както и за различните области от живота, където тя се прилага, организаторите се надяват и да насърчат повече интерес у млади хора да кандидатстват в природоматематическите специалности във ВУЗ.

Страните, участнички в международния конкурс са Австрия, България, Гърция, Египет, Израел, Либия, Мароко, Обединено кралство, Португалия, Сърбия, Хонконг и Хърватска

Българските победители в досегашните издания на конкурса са биофизикът Росен Угринов (2007), ядреният физик Венелин Кожухаров (2008), студентката по компютърна химия Анета Йовчева (2009)

Анета Йовчева е студентка по компютърна химия в Софийския университет. Мечтае да кара хората да се усмихват и да изобрети метод за човешка репродукция посредством химия и компютри. "Искам да остана в историята като най-шантавия, най-веселия, най-усмихнатия, най-нестандартния и най-вече най-щастливия изобретател от женски пол, който е направил много неразбираеми неща за хората разбираеми и увлекателни. Обичам да си танцувам и най-вече да скачам на много дива музика. Музиката и танците са моят начин да релаксирам. А когато искам и душата ми да се отпусне – обичам да пиша...”

Международни победители до момента са били химикът Марко Кошичек от Хърватска (2008) и микробиологът Мирко Джорджевич от Сърбия (2009).

За Британски съвет:

Британски съвет е международната организация на Обединеното кралство за създаване на образователни възможности и културни контакти.

Британски съвет работи последователно в областта на комуникация на науката и разбираемото говорене за наука. Част от събитията ни в тази област са проекта „Красива наука”, конкурса „Лаборатория за слава”, срещите на Café Scientific.

За Форум „Демокрит”:

Сдружение "Форум Демокрит" е неправителствена организация, чиито усилия са насочени изключително към подобряването на диалога между науката и обществото, и завръщането на науката в лоното на културата, посредством всички известни практики на научната комуникация.

Основното оперативно звено на сдружение "Форум Демокрит" е организирано като интердисциплинарна работна група (SciComms Group). Тя стартира през 2005 г. като неформална ежемесечна среща на 15-тина млади изследователи и журналисти, завършили работен семинар по комуникация на науката, с участието на опитни обучители от Великобритания, организиран от Британски съвет. Днес групата надхвърля 80 души. Част от тях са журналисти от водещи медии, но повечето работят в основните български изследователски организации.

Източник:
Британски съвет

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1135