Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Образование

Вземи в gLOG
19 Април 10, 21:24 / Автор: Британски съвет
Вече са известни първите финалисти в конкурса за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab 2010”
Последната възможност за участие в конкурса е на 24-ти април в София, приключиха кастингите във Варна и Пловдив.
Вече са известни четирима от финалистите в българското издание на международния конкурс за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab 2010”. Младите учени, които ще бъдат сред участниците на големия финал в София, бяха избрани на кастинги във Варна и Пловдив, проведени на 16-ти и 18-ти април. Имената на финалистите са:

Варна

• Кристиан Крилатски – студент по социален мениджмънт в Технически университет – Варна. Той говори по темата „Дехидратация и остаряване”.

Пловдив

• Николета Стамболджиева – студентка по молекулярна биология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Нейната 3-минутна презентация бе на тема „Как си говорят бактериите”.

• Милко Дурев – Магистър по Материалознание в Технически университет – Пловдив. Той говори за грижата за планетата Земя и рециклирането на пластмасовите опаковки.

• Красимир Витларов – студент в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Презентацията на Красимир бе на тема „Студено светене – луминисценция”.

Последната възможност за участие в конкурса е третият кастинг, който ще се проведе на 24 април в заседателната зала на СУ „Св. Климент Охридски”. На него могат да се явят кандидати от всички региони на страната.

„До момента на кастингите се явиха само студенти, очакваме на последния в София към тях вече да се присъединят изследователи и учители”, каза Любов Костова, ръководител „Проекти и парньорства” в Британски съвет.

Една от най-големите награди за всички кандидати, класирали се на I кръг, е участието им в майсторски клас по комуникация на науката. В него ще могат да усъвършенстват своите умения за комуникация с помощта на британски и български преподаватели. Специален гост за майсторския клас тази година ще бъде Малкълм Лав – професионален обучител по комуникационни умения, с дългогодишен опит като журналист и ТВ продуцент в Би Би Си. Той е също и основен преподавател в майсторските класове на Фестивала за наука в Челтнъм, Обединеното кралство.

След като преминат майсторския клас кандидатите ще се явят на национален финал, който ще се проведе в Театър „София” на 11 май. На него ще бъде избран победителят в българското издание на „Лаборатория за слава FameLab 2010”, който ще представи страната ни на международния финал в Обединеното кралство.

Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” се провежда в България от Форум „Демокрит”, Британски съвет и Министерството на образованието, младежта и науката, в партньорство с Българската академия на науките, Столична община, Съюза на учените в България, СУ „Св. Кл. Охридски”, ТУ Варна, ПУ „П. Хилендарски”, Майкрософт България, Софийска вода АД, Издателство Сиела, Издателство РОЙ Комюникейшън, Фондация ВИА Сапиенция, сп. Обекти, БНР Програма „Хр. Ботев”, Нет Инфо, Vbox 7 и др. И тази година БНР Програма „Хр. Ботев” ще проведе радио конкурс за 90-секундни аудио записи на финалистите, чиито резултати ще бъдат обявени на финала.

Желаещите да участват могат да получат повече информация за конкурса, подготовката и формуляри за регистрация: http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria-beautiful-science-famelab.htm

За допълнителна информация:

Гради Градев
Мениджър „Публични комуникации”, Британски съвет

T +359 2 9 42 42 10 F +359 2 9 42 42 22
M +359 887 42 42 10
gradi.gradev@britishcouncil.bg www.britishcouncil.org/bulgaria

Десислава Бошнакова
ROI Communication

T +359 888 35 47 06 dboshnakova@roibg.com

Информация за редакторите:

• Конкурсът за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab” се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо или чрез видеозапис на първоначален кастинг в един от трите града – Варна, Пловдив и София. Участниците не са ограничени в избора на град за явяване на първи кръг. Всеки трябва да подготви триминутно научно-достоверно, атрактивно и разбираемо поднесено представяне на научна тема. То може да включва песен, танц, поезия, изображения или да бъде представено по друг атрактивен начин, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, но могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития.

• Журито на кастингите във Варна и Пловдив бе съставено от двама постоянни членове и двама местни представители от съответния град. Постоянните членове бяха журналистът Вера Гоцева и Ивайло Славов, метеоролог и учен-комуникатор от Форум „Демокрит”. В Пловдив към тях се присъединиха писателят Александър Секулов и проф. д-р Марин Ненчев от Факултета по електроника и оптоелектроника на Техническия университет в града. Във Варна като членове на журито се включиха актрисата от ДТ „Стоян Бъчваров” Биляна Стоева и доц. д-р инж. Иван Иванов, заместник-ректор по учебната дейност на Техническия университет в града.

• Тази година конкурсът разшири географските си територии извън страните от Югоизточна Европа, където той стартира през 2007-ма. Национални конкурси през 2010г. се провеждат във вече 12 страни от три континента – Европа, Азия и Африка. Страните, участнички в международния конкурс са Австрия, България, Гърция, Египет, Израел, Либия, Мароко, Обединено кралство, Португалия, Сърбия, Хонконг и Хърватска

• Целта на конкурса е да докаже, че за наука може да се говори разбираемо и забавно пред неспециализирана публика, при това без компромис с научното съдържание, както и да подобри имиджа на учените като даде повече видимост на младите, комуникативни хора в науката. Чрез повишаване на информираността за личностите от съвременната наука, както и за различните области от живота, където тя се прилага, организаторите се надяват и да насърчат повече интерес у млади хора да кандидатстват в природоматематическите специалности във ВУЗ.

• Българските победители в досегашните издания на конкурса са биофизикът Росен Угринов (2007), ядреният физик Венелин Кожухаров (2008), студентката по компютърна химия Анета Йовчева (2009)

• Анета Йовчева е студентка по компютърна химия в Софийския университет. Мечтае да кара хората да се усмихват и да изобрети метод за човешка репродукция посредством химия и компютри. "Искам да остана в историята като най-шантавия, най-веселия, най-усмихнатия, най-нестандартния и най-вече най-щастливия изобретател от женски пол, който е направил много неразбираеми неща за хората разбираеми и увлекателни. Обичам да си танцувам и най-вече да скачам на много дива музика. Музиката и танците са моят начин да релаксирам. А когато искам и душата ми да се отпусне – обичам да пиша...”

• Международни победители до момента са били химикът Марко Кошичек от Хърватска (2008) и микробиологът Мирко Джорджевич от Сърбия (2009).

Британски съвет:

• Британски съвет е международната организация на Обединеното кралство за създаване на образователни възможности и културни контакти.

• Британски съвет работи последователно в областта на комуникация на науката и разбираемото говорене за наука. Част от събитията ни в тази област са проекта „Красива наука”, конкурса „Лаборатория за слава”, срещите на Cafe Scientific.

Форум „Демокрит”:

• Сдружение "Форум Демокрит" е неправителствена организация, чиито усилия са насочени изключително към подобряването на диалога между науката и обществото, и завръщането на науката в лоното на културата, посредством всички известни практики на научната комуникация.

• Основното оперативно звено на сдружение "Форум Демокрит" е организирано като интердисциплинарна работна група (SciComms Group). Тя стартира през 2005 г. като неформална ежемесечна среща на 15-тина млади изследователи и журналисти, завършили работен семинар по комуникация на науката, с участието на опитни обучители от Великобритания, организиран от Британски съвет. Днес групата надхвърля 80 души. Част от тях са журналисти от водещи медии, но повечето работят в основните български изследователски организации.

За Контакти:

Гради Градев , Мениджър „Публични комуникации”, Британски съвет, T +359 2 9 42 42 10

Източник:
www.britishcouncil.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1485