Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Съобщения до медиите. Безплатно в PRESS.dir.bg!

 
Рейтинг: 3.00
(1387)
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 1.04.2016 - До момента
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2013 - 31.03.2016
СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012
Източници на ИНФОРМАЦИЯ


Изпрати СЪОБЩЕНИЕ до Медиите За PRESS.dir.bg Карта на сайта

СЪОБЩЕНИЯ до Медиите 2009 - 2012 / Образование

Вземи в gLOG
26 Април 10, 19:25 / Автор: Британски съвет
10 млади учени ще се състезават на финала на конкурса за комуникация на науката Лаборатория за слава FameLab 2010”
Финалистите бяха избрани на кастинги в София, Пловдив и Варна. Те се представиха с темите: как си говорят бактериите; защо е важна земната гравитация; вредни ли са болкоуспокояващите; сами ли сме във вселената; интелигентността на делфините; правилно ли обясняваме на децата за ”птичките и пчеличките”; ДНК молекулите; дехидратация и остаряване; рециклирането; студеното светене.
10 са младите учени, които ще се явят на финала на конкурса „Лаборатория за слава FameLab 2010”, организиран от Британски съвет, Форум „Демокрит” и Министерството на образованието, младежта и науката. Финалистите бяха избрани на кастинги във Варна, Пловдив и София, последният от които се проведе в събота в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Конкурсът за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab” се провежда във формат, който е добре познат от популярни телевизионни предавания. Кандидатите се явяват на първоначален кастинг, за който всеки трябва да подготви триминутно научно-достоверно, атрактивно и разбираемо поднесено представяне на научна тема. Презентациите на кандидатите, които се класираха за големия финал бяха по темите: как си говорят бактериите, защо е важна земната гравитация, вредни ли са болкоуспокояващите, сами ли сме във вселената, интелигентността на делфините, правилно ли обясняваме на децата за ”птичките и пчеличките”, ДНК молекулите, дехидратация и остаряване, рециклирането, студеното светене.

Преди да се явят на големия финал всички класирали се на първи кръг кандидати ще преминат майсторски клас по комуникация на науката. В него ще могат да усъвършенстват своите умения за комуникация с помощта на британски и български преподаватели. Специален гост за майсторския клас тази година ще бъде Малкълм Лав – професионален обучител по комуникационни умения, с дългогодишен опит като журналист и ТВ продуцент в Би Би Си. Той е също и основен преподавател в майсторските класове на Фестивала за наука в Челтнъм, Обединеното кралство.

Големият финал на конкурса ще се проведе в Театър „София” на 11 май и на него ще бъде избран победителят в българското издание, който ще представи страната ни на международния финал в Обединеното кралство. Там българското лице на науката ще се състезава с националните победители в 12 страни от три континента – Европа, Азия и Африка.

Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” се провежда в България за четвърта поредна година. Организатори са Британски съвет, Форум Демокрит и Министерството на образованието, младежта и науката, в партньорство с Българската академия на науките, Столична община, Съюза на учените в България, СУ „Св. Кл. Охридски”, ТУ Варна, ПУ „П. Хилендарски”, Майкрософт България, Софийска вода АД, Издателство Сиела, Издателство РОЙ Комюникейшън, Фондация ВИА Сапиенция, сп. Обекти, Дирекция „Информация” на БНТ, Програма „Христо Ботев” на БНР, Нет Инфо, Vbox 7 и др.

Финалисти в „Лаборатория за слава FameLab 2010”:

Варна

• Кристиан Крилатски – студент по социален мениджмънт в Технически университет – Варна. Тема: „Дехидратация и остаряване”

Пловдив

• Николета Стамболджиева – студентка по молекулярна биология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Тема „Как си говорят бактериите”

• Милко Дурев – Магистър по Материалознание в Технически университет – Пловдив. Тема: „Грижата за планетата Земя и рециклирането на пластмасовите опаковки”

• Красимир Витларов – студент в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Тема „Студено светене – луминисценция”

София

• Тома Щилиянов – студент в ЛТУ. Тема: „Правилно ли обясняваме на децата човешкото размножаване с птичките и пчеличките?”

• Василена Ангелова – студентка по молекулярна биология в СУ „Св. Климент Охридски”. Тема: „Интелигентността на делфините”

• Владимир Божилов – Магистър по Астрофизика и Астрономия в СУ „Св. Климент Охридски”. Тема „Сами ли сме във вселената?”

• Христо Колев – студент в Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Тема: „Полимери и ДНК молекули”

• Венета Славчева – студентка в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Тема: „Вредни ли са болкоуспокояващите?”

• Веселина Калинова – Магистър по Астрофизика в СУ „Св. Климент Охридски”. Тема: „Защо е важна земната гравитация”

Поощрения с участие в Майсторски клас

• Диляна Господинова – Технически университет – Варна
• Светлозар Нейков – Технически университет – Варна
• Виктория Чакалска – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски


СНИМКИ от финала в София можете да изтеглите от следните линкове:

http://dox.bg/files/dw?a=1b01b26a6d

http://dox.bg/files/dw?a=81e8ce3c59

http://dox.bg/files/dw?a=c655e67aea

За допълнителна информация:

Гради Градев
Мениджър „Публични комуникации”, Британски съвет

T +359 2 9 42 42 10 F +359 2 9 42 42 22 M +359 887 42 42 10
gradi.gradev@britishcouncil.bg www.britishcouncil.org/bulgaria

Десислава Бошнакова
ROI Communication

T +359 888 35 47 06 dboshnakova@roibg.com

Информация за редакторите:.

• Целта на конкурса е да докаже, че за наука може да се говори разбираемо и забавно пред неспециализирана публика, при това без компромис с научното съдържание, както и да подобри имиджа на учените като даде повече видимост на младите, комуникативни хора в науката. Чрез повишаване на информираността за личностите от съвременната наука, както и за различните области от живота, където тя се прилага, организаторите се надяват и да насърчат повече интерес у млади хора да кандидатстват в природоматематическите специалности във ВУЗ.

• Тази година конкурсът разшири географските си територии извън страните от Югоизточна Европа, където той стартира през 2007-ма. Национални конкурси през 2010г. се провеждат във вече 12 страни от три континента – Европа, Азия и Африка. Страните, участнички в международния конкурс са Австрия, България, Гърция, Египет, Израел, Либия, Мароко, Обединено кралство, Португалия, Сърбия, Хонконг и Хърватска

• Българските победители в досегашните издания на конкурса са биофизикът Росен Угринов (2007), ядреният физик Венелин Кожухаров (2008), студентката по компютърна химия Анета Йовчева (2009)

• Анета Йовчева е студентка по компютърна химия в Софийския университет. Мечтае да кара хората да се усмихват и да изобрети метод за човешка репродукция посредством химия и компютри. "Искам да остана в историята като най-шантавия, най-веселия, най-усмихнатия, най-нестандартния и най-вече най-щастливия изобретател от женски пол, който е направил много неразбираеми неща за хората разбираеми и увлекателни. Обичам да си танцувам и най-вече да скачам на много дива музика. Музиката и танците са моят начин да релаксирам. А когато искам и душата ми да се отпусне – обичам да пиша...”

• Международни победители до момента са били химикът Марко Кошичек от Хърватска (2008) и микробиологът Мирко Джорджевич от Сърбия (2009).

Британски съвет:

• Британски съвет е международната организация на Обединеното кралство за създаване на образователни възможности и културни контакти.

• Британски съвет работи последователно в областта на комуникация на науката и разбираемото говорене за наука. Част от събитията ни в тази област са проекта „Красива наука”, конкурса „Лаборатория за слава”, срещите на Cafе Scientific.

Форум „Демокрит”:

• Сдружение "Форум Демокрит" е неправителствена организация, чиито усилия са насочени изключително към подобряването на диалога между науката и обществото, и завръщането на науката в лоното на културата, посредством всички известни практики на научната комуникация.

• Основното оперативно звено на сдружение "Форум Демокрит" е организирано като интердисциплинарна работна група (SciComms Group). Тя стартира през 2005 г. като неформална ежемесечна среща на 15-тина млади изследователи и журналисти, завършили работен семинар по комуникация на науката, с участието на опитни обучители от Великобритания, организиран от Британски съвет. Днес групата надхвърля 80 души. Част от тях са журналисти от водещи медии, но повечето работят в основните български изследователски организации.

За Контакти:

Гради Градев, Мениджър „Публични комуникации”, Британски съвет, T +359 2 9 42 42 10 M +359 887 42 42 10, gradi.gradev@britishcouncil.bg

Източник:
www.britishcouncil.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1771